Oslo 20150210
Heleritiltalte Imran Saber pågrepet i væpnet politiaksjon. Sivilt politi tar med beslag fra bosted.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Oslo 20150210 Heleritiltalte Imran Saber pågrepet i væpnet politiaksjon. Sivilt politi tar med beslag fra bosted. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Her beslaglegger politiet «Skrues» kunstsamling

Også omfattende beslag hos siktet politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Straffedømte Imran Saber (37) - som fra før var tiltalt i en omfattende helerisak - er på nytt siktet for heleri og pågrepet.

I den koordinerte politiaksjonen i morges ble i tillegg en politiker som også er kjent som forretningsmann, pågrepet. Det bekrefter en rekke kilder overfor Dagbladet.

Store beslag Da Dagbladet i ettermiddag var på en forretningsadresse i Oslo som huser flere av politikerens bedrifter, jobbet politiet ennå med å bære ut blant annet databeslag fra bygningen. 

Tidligere i dag gjorde politiet seg ferdig med ransaking av en toppleilighet på Sinsen i Oslo som Imran Saber skal ha anskaffet  for rundt to år siden. 

I leiligheten fant etterforskerne blant annet en betydelig mengde billedkunst, og bar ut nærmere 20 rammer med ulike motiver.

Kunstinteressert mann Det er en utbredt oppfatning at Imran Saber hadde en sentral rolle da «Skrik» og «Madonna»-maleriene kom til rette mot dusør etter Munch-ranet i 2004, men 36-åringen ser ut til å også ha en bredere kunstinteresse.

I helerietterforskningen han allerede var tiltalt i, framgår det at Saber tidligere blant annet har kjøpt kunst og en eksklusiv Patek Philippe-klokke fra en bedrageridømt forretningsmann. Fra en solariumeier i Oslo kjøpte Saber tre bilder signert den norske kjendiskunstneren Pushwagner for 60 000 kroner i kontanter, ifølge bevisoppgaven. Rettssaken skulle ha startet i januar, men er utsatt til høsten.

Til en mann som i dag er bosatt i Sandnes skal Saber i 2008 og 2009 ha solgt både Munch-litografiet «Tigertemmeren» for 115 000 kroner i kontant oppgjør og Pushwagner-bilder kalt «IE», «Karate» og «Cowboy» for til sammen 435 000 kroner.

Også en mann i Hakadal skal ha betalt den straffedømte norskpakistaneren for en Pushwagner tusjtegning, denne gang 30 000 kroner, ifølge politiet uten kvittering.

- Vi mener han har kjøpt kunsten med utbytte fra straffbare handlinger. Da kan han ikke få godskrevet inntekter fra seinere salg av kunstverkene, sa politiadvokat Asmund Riegels til Dagbladet i januar.

Han vil i dag ikke bekrefte hvem som er pågrepet i den nye saken.

- Vi har pågrepet to personer i en planlagt aksjon i Oslo, og det pågår  ransakinger i boliger og forretningsadresser i Oslo. Det ligger en selvstendig siktelse til grunn i denne saken. Vi får bistand fra blant andre datakrimenheten til å gjennomgå beslag, sa  politiadvokat  Riegels til Dagbladet i formiddag.

- Multikriminell Oslopolitiet har tidligere betegnet Imran Saber som en «multikriminell» med nære bånd til flere sentrale grupperinger i Oslos underverden.

Saber, også kjent som «Skrue», ble etter Nokas-ranet omtalt som David Toskas «finansminister» og er regnet som en nær venn. 36-åringen er kjent for høy sigarføring på Oslos mest kjente nattklubber og utstrakt reisevirksomhet. I 2010 ble Saber skutt sju ganger av en ukjent gjerningsmann mens han ventet på et møte i en bil på Jordal i Oslo, men overlevde utrolig nok uten varige men.

<strong>MANGE KUSNTVERK:</strong> Politiet var svært forsiktige i håndteringen av de antatt betydelige verdiene. Foto: Øistein Norum Monsen
MANGE KUSNTVERK: Politiet var svært forsiktige i håndteringen av de antatt betydelige verdiene. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Sabers advokat Øystein Storrvik har foreløpig ikke kommentert den ferske pågripelsen. Det er foreløpig ikke kjent hvem som er oppnevnt som forsvarer for politikeren. En advokat som tidligere har representert vedkommende, var tidligere i dag ikke kjent med pågripelsen.

Møtte ikke i rettssak Saber er fra før altså tiltalt for heleri i en eldre  sak, og var en periode før nyttår etterlyst for stevning. Den straffedømte 37-åringen dukket aldri opp da rettssaken skulle starte 6. januar. Etter et lengre opphold i Dubai ankom imidlertid Saber Oslo igjen, og ble da lovlig stevnet.

Heleri-tiltalen mot Saber lyder på grovt heleri av 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009. I tillegg er han tiltalt for ulovlig finansieringsvirksomhet og ågerrenter, ved å utnytte en rekke desperate låntakere som gikk med på avtaler om rundt ti prosent månedlig rente. 

Tiltalen omfatter også trusler. «Vet du ikke hvem jeg er og hva slags venner jeg har? Jeg skal knuse skallen din. Jeg skal ta deg», skal Saber ha sagt til en vekter som ble tilkalt under en krangel om et pengeuttak i en postbankfilial på Youngstorget i 2010. Også en sjef i et inkassoselskap skal samme år ha fått klar beskjed om at han måtte være klar over hvem han hadde med å gjøre.

- Dere kan bare google meg og se hva jeg har vært med på tidligere, skal Saber ha sagt.

Også Sabers mor (61) og storebror (39) er tiltalt i heleridelen av saken. Som følge av etterforskningen er det tatt heftelser i verdier som tilsvarer det påståtte heleribeløpet på 4,4 millioner kroner for Imran Sabers del. Dette dreier seg om blant annet leiligheter, kontantbeløp, eksklusive klokker og gullsmykker.

<strong>RANSAKET KONTORER:</strong> Politiet jobbet i ettermiddag også med ransaking av dette kontoret tilknyttet den siktede politikeren. Foto: Lars Eivind Bones
RANSAKET KONTORER: Politiet jobbet i ettermiddag også med ransaking av dette kontoret tilknyttet den siktede politikeren. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer