Her beslaglegger PST telefoner i Krekar-rettssalen

Dommeren tilkalte sikkerhetsvakter da drapstruede menn oppdaget Krekar-venner som filmet dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Midt under trussel-rettssaken mot Mulla Krekar i Oslo tingrett i ettermiddag, ble saken stoppet fordi flere av vitnene som ifølge politiet er drapstruet varslet sine bistandsadvokater om at bestemte tilhørere hadde tatt bilder av dem på en påfallende måte.

- Spesielle personer Filmingen skal ha pågått også etter at retten var satt, noe som ikke er tilllatt.

Tingrettsdommeren stoppet forhandlingene, og tilkalte sikkerhetsvaktene som sammen med bevæpnet politi oppholder seg utenfor rettssalen. De antatte Krekar-tilhengerne som ble utpekt av bistandsadvokatene ble hentet ut av salen, der politiet tok fire av mobiltelefonene deres.

Politioverbetjent Geir Øvstedal i Politiets sikkerhetstjeneste gikk så ut for å gjennomgå telefonene, og opplyste at bilder og film på telefonene kom til å bli slettet.

- Jeg vil ikke kommentere dette ytterligere, sier PST-mannen.

Islamist-nettsted En av mennene som ble undersøkt presenterer seg overfor Dagbladet som Awat Karkuky fra Storbritannia. Han forteller at han er i retten sammen med flere andre for å følge saken på vegne av det kurdiske islamist-nettstedet Durbeen.org, som sympatiserer åpent med Krekar.

- Krekar er den religiøse læreren vår, sier briten til Dagbladet.

Han hadde ikke noen forklaring på at de formærmede i drapstrussel-saken opplevde hans tilstedeværelse som ubehagelig.

- Hvis de blir skremt, hva skal jeg gjøre med det, spør Karkuky.

- Stor frykt To av de tre fornærmede kurderne som er til stede i retten forteller til Dagbladet at de gjenkjente Karkuky, og hevder han er en internasjonal leder i Ansar al Islam, den terrorlistede organisasjonen Krekar var leder for i Irak.

- Han står Krekar svært nær, sier den ene kurderen, som ble svært redd da han så hvem som satt i salen.

De fornærmede oppfattet selve fotograferingen som ubehagelig og truende, men frykter også at de ferske bildene av dem skal bli lagt ut på islamistiske nettsteder og øke trusselnivået mot dem.

- Det var en situasjon som fremkalte stor frykt. Jeg så selv at disse mennen tok bilder, og er veldig glad for at retten reagerte raskt, sier mannens bistandsadvokat, Randi Hagen Spydvold,  til Dagbladet.

Hun mener dagens episode i retten viser noe av alvoret i trusselbildet rundt de islamkritiske kurderne i Norge som politiet mener har blitt drapstruet.

- Det som skjedde i dag underbygger frykten de fornærmede mennene har for personer som har blitt oppfordret av Krekar til å drepe dem, sier Spydvold.

Lagt merke til Etter det Dagbladet erfarer fattet PST interesse for den ene briten allerede da han ble skrevet inn i politiets logg over tilhørere.

De seint ankomne Krekar-vennene fikk lov til å komme inn i salen igjen etter å ha blitt fratatt telefonene, men det utløste en ny protest fra en av de fornærmede.

- Min klient er plaget av at en av tilhørerne stirrer på en svært ubehagelig måte, sa bistandsadvokat Dag Holmen, men dommeren mente det ikke var tilstrekkelig til å bortvise noen fra salen.

UNDERSØKTE: Politioverbetjent Geir Øvstedal i PST ble gjort oppmerksom på en av britene allerede da han ankom rettsalen i ettermiddag, og gjennomgikk mobiltelefonene til mennene som skal ha filmet under rettssaken. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
UNDERSØKTE: Politioverbetjent Geir Øvstedal i PST ble gjort oppmerksom på en av britene allerede da han ankom rettsalen i ettermiddag, og gjennomgikk mobiltelefonene til mennene som skal ha filmet under rettssaken. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Rettssaken mot Krekar er omfattet av flere sikkerhetstiltak. Alle må passere gjennom metalldetektorer, og bevæpnede politifolk er hele tiden tilstede utenfor døra i tinghuset. Krekar selv beskyttes av politivakter når han ankommer og forlater rettssalen.

Mennene som ble undersøkt fikk tilbake mobiltelefonene etter at retten var hevet. Da måtte de akseptere at PST slettet bilder og video de hadde tatt opp inne i selve rettssalen.

BLE SJEKKET: Britiske Arwat Karkuky ble sjekket av PST, men sier han bare filmet for et islam-nettsted og ikke utgjør en trussel. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
BLE SJEKKET: Britiske Arwat Karkuky ble sjekket av PST, men sier han bare filmet for et islam-nettsted og ikke utgjør en trussel. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer