Her bestemmes EUs framtid

I dag strømmer franskmennene til stemmeurnene. Hvis de sier «Non» til EU-grunnloven er det duket for politisk krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka åtte i dag åpnet stemmelokalene rundt i Frankrike. Allerede fem timer seinere hadde 25,08 prosent av de 42 millioner stemmeberettigete puttet «Oui» eller «Non» i urnene.

Stemmene kan bety et være eller ikke være for hele EU-grunnloven, som skulle tre i kraft i løpet av 2006.

Grunnloven vil blant annet føre til at EU får en mer permanent president og utenriksminister. Stemmesystemet skal endres, slik at det åpnes for flertallsavgjørelser på mange områder der medlemslandene tidligere hadde vetorett.

Går mot nei

Så langt ser det mørkt ut for ja-siden. Alle de siste meningsmålingene i Frankrike tyder på at mellom 51 prosent og 56 prosent av velgerne putter «Non» i urnene.

Det kan fort sette en stopper for hele grunnloven.

Alle de 25 medlemslandene skal ta stilling til den nye grunnlovstraktaten. Tyskland, Østerrike, Hellas, Ungarn, Italia, Litauen, Slovakia, Slovenia og Spania har allerede sagt ja.

Men Frankrike har en unik posisjon i EU, og det blir vanskelig å presse gjennom grunnloven uten deres velsignelse.

Her bestemmes EUs framtid

Uklar framtid

I tillegg har verken Storbritannia eller Nederland tatt stilling til den ennå. Nederland holder folkeavstemning førstkommende onsdag og nei-siden ligger an til å få 60 prosent av stemmene.

I Storbritannia skal folkeavstemningen etter planen avholdes neste vår, men Tony Blair har sagt den blir avblåst hvis franskmennene sier nei.

Et nei fra disse landene kunne kanskje EU snirklet seg rundt. Men hvis dagens ord i Frankrike blir «Non», blir det krise, Det finnes ingen plan B.

Grunnloven kan bli sendt tilbake til tegnebrettet. Det er også mulig at hovedpunktene i traktaten blir skilt ut og presset gjennom, og et annet alternativ er at det blir omvalg i Frankrike.

Men et fransk nei kan bety at planene om å lage en felles europeisk grunnlov blir begravet i Frankrike, sammen med de politiske karrierene til både statsminister Jean-Pierre Raffarin og president Jacques Chirac.

De første valgdagsmålingene blir klare ved 23-tida i kveld. Da får vi vite om det blir ja eller nei. Men ikke hva det ventede resultatet kommer til å bety for EUs framtid.

Les også:

Gigantene snubler.

Hva står i grunnloven?

STERK NEI-SIDE: Det er ventet at nei-siden vinner dagens valg. Men ingen vet et nei vil føre til.