Her betaler Norge for å fengsle asylsøkere

I Norge vil ikke norske politikere fengsle asylsøkere. Men i Hellas betaler norske myndigheter for å få låst inn asylsøkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALEXANDROUPOLI (Dagbladet): I Norge er frontene mellom politikerne i asylpolitikken beinhard. De fleste partiene avviser bestemt lukkede - fengselslignende - asylmottak.

Men det er ikke alltid norsk politikk og moral er den samme hjemme som ute.

For i Hellas - hvor om lag sytti prosent av asylsøkerne til Europa først kommer, er Norge sammen med EU og FN med på å finansiere nye lukkede asylmottak.

Mottak hvor alle asylsøkere og illegale innvandrere blir låst inn.

Generalmajor og sjef i departementet for offentlig orden og beskyttelse av innbyggere i Hellas, Emmanouil Katriadakis, bekrefter overfor Dagbladet at nå bygges det lukkede mottak i det økonomisk skakkjørte landet.

- Ved hjelp av midler fra EU, FN og blant annet Norge har vi nå bygget flere lukkede mottak, sier generalmajoren.

- Norske skattekroner Dagbladet var med Fremskrittspartiets nestleder og lederen av Stortingets justiskomité, Per Sandberg, da han denne uka besøkte grensa mellom Tyrkia og Hellas, og samtidig studerte de nye lukkede asylmottakene.

- Disse mottakene er finansiert med norske skattekroner og velsignet av justisminister Grete Faremo, sier Per Sandberg til Dagbladet

Greske myndigheter, ved generalløytnant Panagiotis Zevgolatakos og generalmajor Emmanouil Katriadakis beskriver de nye lukkede mottakene som en suksess. Og de ønsker flere mottak, slik at verken asylsøkere eller illegale innvandrere kan bevege seg fritt i Hellas før asylsøknaden er avgjort.

LUKKEDE ASYLMOTTAK:   Per Sandberg mener Norge må lære av Hellas og bygge lukkede asylmottak. - Her i Hellas blir illegal innvandrere og asylsøkere holdt i forvaring. Det fungerer utmerket, sier Per Sandberg.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
LUKKEDE ASYLMOTTAK: Per Sandberg mener Norge må lære av Hellas og bygge lukkede asylmottak. - Her i Hellas blir illegal innvandrere og asylsøkere holdt i forvaring. Det fungerer utmerket, sier Per Sandberg. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- Takket være norske skattekroner betyr de nye lukkede mottakene at alle som ikke er reelle asylsøkere holdes innelåst. Dette er norsk politikk i utlandet, finansiert av dagens norske regjering. En ordning som er meget god, sier Per Sandberg.

- Skal låses inn Sandberg er irritert over det han mener er ren hets fra politiske motstandere i Norge.

- Hjemme i Norge blir vi i Fremskrittspartiet anklaget for å være umenneskelige og bryte alt av FN-konvensjoner, når vi foreslår lukkede mottak. Vi ønsker å bygge slike anlegg i Norge også. Alle som ikke kan dokumentere at de er virkelige asylsøkere, og som vi ikke vet hvem er skal plasseres i slike anlegg.

- Hvis dere vinner valget, tror du virkelige at Fremskrittspartiet får med seg Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti på å bygge lukkede asylmottak?

- Jeg er helt overbevist om at det i løpet av kort tid vil gå opp et lys for disse politikerne. Dette vil være en del av det vi skal forhandle om ved en regjeringsdeltakelse.

- Behovene i varetas Sandberg frykter at det skal komme flere tusen nye asylsøkere til Norge.

- I fjor kom det 9785 asylsøkere til Norge. Hele 94,1 prosent av dem fikk vi ikke bekreftet identiteten til. Disse må plasseres i lukkede mottak, til de blir returnert til respektive hjemland, sier Per Sandberg.

- Er det ikke umenneskelig å plassere mennesker som ikke har gjort noe annet å flykte i et fengsel?

- Nei. Når FN er med og gjør dette i Hellas med norske skattekroner, kan vi selvfølgelig gjøre det samme i Norge. Det jeg har sett i Hellas av behandling av asylsøkere og illegale innvandrere bekrefter at alle primære behov blir ivaretatt. Barn og kvinner får spesialbehandling. Behandlingen skal være human, sier Per Sandberg.

Retursentre Per Sandberg vil bruke norske skattekroner til å bygge retursentre for asylsøkere og illegale innvandrere i Hellas.

- Asylsøkere som har kommet seg inn i Schengen-området, skal returneres til landet de først kom inn i. Derfor må vi hjelpe Hellas og bygge retursentre. Hvor de som søker asyl i Norge blir returnert, og holdes i forvaring til norske myndigheter har behandlet søknaden deres, sier Per Sandberg.

 - HUMAN: - Jeg vil ha en human behandling av asylsøkere og illegale innvandrere. Men vi må holde dem innelåst og i forvaring, sier Per Sandberg. Her hilser han på en afghansk far og hans lille sønn som drømmer om et bedre liv i Europa. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
- HUMAN: - Jeg vil ha en human behandling av asylsøkere og illegale innvandrere. Men vi må holde dem innelåst og i forvaring, sier Per Sandberg. Her hilser han på en afghansk far og hans lille sønn som drømmer om et bedre liv i Europa. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Fremskrittspartiets nestleder vil bruke millioner av norske skattekroner på å bygge opp nye retursentre i Hellas.

- Bør ikke vi i rike Norge være rause og tilby mennesker på flukt og i nød en frihavn?

- De som vil ha fri innvandring og la illegale innvandrere og asylsøkere få fri tilgang til sosiale goder i Norge, får være så ærlig å si det. Fortsetter de siste fem års innvandringspolitikk og integrering vil oljefondet og statens aksjer i Statoil være brukt opp i løpet av 86 år. Det vil jeg ikke være med på, sier Per Sandberg.

Sandberg mener lukkede mottak - hvor asylsøkere og illegale innvandrere blir låst inn - vil virke «forebyggende» mot det han frykter er en strøm av asylsøkere og illegale innvandrere til Norge.

ROSER REGJERINGEN: Per Sandberg roser justisminister Grete Faremo og regjeringen for at norske skattekroner brukes til å bygge lukkede asylmottak i Hellas.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
ROSER REGJERINGEN: Per Sandberg roser justisminister Grete Faremo og regjeringen for at norske skattekroner brukes til å bygge lukkede asylmottak i Hellas. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer