FARLIG: Tonnevis med løs murstein gjorde arbeidssituasjonen farlig for arbeidere på rivingstomta i Oslo sentrum. Foto: Mirko Zrno/Arbeidstilsynet i Oslo
FARLIG: Tonnevis med løs murstein gjorde arbeidssituasjonen farlig for arbeidere på rivingstomta i Oslo sentrum. Foto: Mirko Zrno/Arbeidstilsynet i OsloVis mer

Her ble arbeidet stanset umiddelbart

Arbeidstilsynet var ikke fornøyd med hva de fant på rivingstomta i Oslo sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidstilsynet reagerte raskt da de i går ettermiddag ble gjort oppmerksom på at rivingen av en bygård i Dronningens gate i Oslo ikke foregikk etter lover og regler. Store mengder med løs teglstein lå oppover i etasjeruinene. Rett under sto en person og jobbet.

Tilsynet rykket ut og stanset arbeidet etter en varslingstelefon fra den pensjonerte bygningsarbeideren Per Vinje.

- Jeg sto der mens steinmassene begynte å falle ned og har aldri sett noe så farlig som dette. En arbeider satt trygt i graveren, mens vedkommende utenfor maskinen jobbet med stor risiko, sier Vinje til Dagbladet.

Varslet Etter en prat med maskinføreren, gjorde Vinje oppmerksom på at han kom til å varsle Arbeidstilsynet.

Da Arbeidstilsynet kom til stedet, var maskinføreren i graveren og en arbeider ute på den farlige rivingstomta.

- Å rive kan være ganske skummelt. Vi så at det var en del løse elementer i ulike etasjer som kunne ramle ned. Arbeidssituasjonen var ikke trygg for ham utenfor graveren, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet i Oslo.

Tilsynet kunne ikke la rivingen fortsette.

- De som utfører rivingen må lage en tilfredsstillende sikker-jobb-analyse som de må framlegge for byggherren og oss før de får gjenoppta arbeidet, sier Granerød.

Den sikkerhetsanalysen som forelå for arbeidet på eiendiommen innebefattet ikke at mennesker skulle oppholde seg på rivingstomta mens arbeidet pågikk.

Har levert dokumentasjon Daglig leder Torbjørn Haugo i Norsk Sanerings Service, som utfører den aktuelle rivejobben, sier de tenker sikkerhet i alt de gjør.

- En satt i graveren og en annen var ute på plassen og spylte. Våre folk er bygningskyndige. Jeg skjønner at det kan se skummelt ut, men det var egentlig ikke noe usikkert der. Men det er bra at Arbeidstilsynet er ute og sjekker. Vi gjør som vi får beskjed om, sier Haugo til Dagbladet.

Han sier at firmaet nå har levert den dokumentasjonen Arbeidstilsynet har etterspurt.

- Jeg regner med at arbeidet kan settes i gang igjen når tilsynet har behandlet saken, sier Torbjørn Haugo.

STANSET: Slik så det ut på rivingstomta i Dronningens gate i Oslo etter at Arbeidstilsynet hadde vært på inspeksjon. Foto: Oda Benjaminsen/Dagbladet
STANSET: Slik så det ut på rivingstomta i Dronningens gate i Oslo etter at Arbeidstilsynet hadde vært på inspeksjon. Foto: Oda Benjaminsen/Dagbladet Vis mer