Her ble Breivik pågrepet

Politiet var nær ved å skyte da massedrapsmannen overga seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dette området, i en lysning i skogen på Utøya mellom Nakenodden og Skolestua, ble Anders Behring Breivik pågrepet av politiets beredskapstropp, Delta kl. 18.27 fredag 22. juli.

Da hadde han drept 69 ungdommer.

Det er ingenting på stedet nå som antyder at en av tidenes verste massedrapsmenn ble pågrepet her.

Delta-troppen, som gikk i land klokka 18.25 22. juli, skal ha sett Breivik med en gang de kom rundt skolestua. Selve pågreipelsen skal ha skjedd 60-70 meter fra stua, i lysningen mot vannet og sydspissen av øya, hvor Breivik trolig avfyrte sine siste skudd.

Breivik skal ha oppdaget at politiet var på vei, og prøvde å bevege seg mot dem.

To minutter Pressen fikk i dag slippe i land på Utøya, på en pressetur i regi av AUF. Samtlige norske medier har ventet med å dra ut til øya, etter ønske fra AUF, slik at alle pårørende og overlevende fikk muligheten til å besøke den først.

Breivik ble pågrepet i dette området to minutter etter at åtte tjenestemenn fra politiets beredskapstropp Delta og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt gikk i land på øya.

Politiet delte seg i to grupper og beveget seg raskt mot der livredde ungdommer sa gjerningsmannen befant seg. De ropte «bevæpnet politi». De oppdaget Breivik like ved Nakenodden, der han nettopp hadde skutt flere personer.

Nær ved å skyte Tjenestemennene ropte flere kommandoer til Breivik. Han skal etter det Dagbladet kjenner til ha blitt litt forvirret. Han ville bli tatt i live, men visste ikke om han skulle legge seg ned eller bevege seg sakte mot tjenestemennene som sto og siktet på ham.

Ifølge Dagbladets opplysninger, var tjenestemennene nær ved å skyte Breivik. De trodde nemlig at han hadde sprengstoff på seg, ettersom de så en ledning som gikk inn i vesten. Dette viste seg i ettertid å være Breivik ipod.

Klokka 18.27 var terroristen tatt. Han lå på bakken og gikk frivillig med på å bli påsatt håndjern.

Breivik var trolig på vei mot Skolestua da han ble tatt. Der gjemte det seg 47 personer.

Breivik var fortsatt bevæpnet da han ble pågrepet av Delta-styrkene: Han hadde en 9mm Glock i et lårhylster på høyre lår. Magasinet i pistolen var tomt.

Ruger Mini 14-rifla ble funnet bak Breivik. Våpenet hadde fortsatt skudd i magasinet.

Løy om terrorceller Etter pågripelsen begynte Breivik med en gang å snakke til politiet. Ifølge rapporten fra Håvard Gåsbakk, innsatsleder i Nordre Buskerud politidistrikt som var med under pågripelsen, sa terroristen at han så på politiet som sine brødre og at han ikke var ute etter politiet:

«Han sa videre at dette var et statskupp og målet var å ramme Arbeiderpartiet som islamifiserte Norge», heter det i rapporten.

Breivik løy også til politiet. Han sa at han var én av tre terrorceller. Den første terrorcellen hadde sprengt Regjeringskvartalet, at han selv var celle nummer to på Utøya, og at det fantes en tredje celle som ennå ikke hadde iverksatt sine planer, men som skulle lage «et helvete».

PÅGREPET: Breivik skal ha blitt pågrepet i nærheten av en skogklynge ved en lysning ved skolestua. Foto: Sindre Granly Meldalen/Dagbladet
PÅGREPET: Breivik skal ha blitt pågrepet i nærheten av en skogklynge ved en lysning ved skolestua. Foto: Sindre Granly Meldalen/Dagbladet Vis mer