Her ble de enige om å fjerne Saddam

Tony Blair forklarer seg om Irak-krigen nå.

 FARVEL, SADDAM: Med langt gråere hår enn i 2002, forklarer Tony Blair (56) seg i dag om begrunnelsene for Irak-invasjonen. Dette bildet av Blair (t.v.) og president George Bush ble tatt utenfor presidentens ranch etter at de to hadde fastslått for hverandre at Saddam-problemet måtte løses. Foto: Scanpix
FARVEL, SADDAM: Med langt gråere hår enn i 2002, forklarer Tony Blair (56) seg i dag om begrunnelsene for Irak-invasjonen. Dette bildet av Blair (t.v.) og president George Bush ble tatt utenfor presidentens ranch etter at de to hadde fastslått for hverandre at Saddam-problemet måtte løses. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LONDON (Dagbladet): 66 dager etter at Irak-høringene startet opp i London, er det hovedpersonens tur til å forklare seg.

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair avgir i dag sin etterlengtede forklaring om spillet som foregikk før, under og etter invasjonen av Irak i 2003.

Året før invasjonen var Blair på besøk hos president George W. Bush på hans ranch i Crawford, Texas. Her ble det gjennomført uformelle samtaler mellom dem på tomannshånd, og Blair bekreftet i formiddag at Saddam Husseins Irak var et viktig tema.

- Måtte ta oss av Saddam
- Målet vårt var å finne ut hva USA ville (med Irak), og det ville best løses mellom meg og president Bush. Videre hvordan vår strategi ville bli i lys av dette, sa Blair.

- Hva ble avgjort i diskusjonene på Crawford? spør panelmedlem Usha Prashar.

- Ingenting ble egentlig avgjort. La meg gjøre en ting klart: En ting som er veldig viktig når du har omgang med andre ledere, og det er spesielt viktig for Storbritannias statsminister og USAs president, er at du etablerer et nært og sterkt forhold. Det hadde jeg med president Clinton, og jeg hadde det igjen med president Bush, svarer Blair

- Inngikk du mange forpliktelser?

- Den eneste forpliktelsen jeg inngikk, og det gjorde jeg åpent på møtet, var en forpliktelse om at vi måtte ta oss av Saddam. Det var ikke en privat forpliktelse, det var en offentlig forpliktelse.

Ble avbrutt av Chilcot
- Så dere ble enige om utfallet, men ikke midlene?

- Vel, vi ble enige om begge, faktisk. Vi var enige om at vi måtte angripe denne saken, og at Saddam måtte tre tilbake og føye seg etter det internasjonale samfunnet. Og som jeg tror jeg sa på pressekonferansen med president Bush etterpå — metoden for å gjøre det, er åpen. Og han uttrykte det samme.

- Dette var rundt seks måneder etter 11. september. Et viktig poeng i det president Bush sa til meg, var at han ville uttrykke sin frykt for at hvis vi ikke var beredt til å reagere på en virkelig sterk måte, sto vi overfor en risiko om å sende et katastrofalt signal ut til resten av verden.

- Jeg sa det ikke privat, jeg sa det åpent: Vi er klare til å stå sammen med dere i å angripe og håndtere denne trusselen, sa Blair, før han begynte å gjengi ordene som hadde falt på pressekonferansen han og Bush hadde holdt etter sitt møte.

Det fikk han ikke lov til lenge. Høringsleder Sir John Chilcot avbrøt høytlesningen, og mannen som tidligere var landets øverste leder, måtte pent si unnskyld.

Før han oppsummerte:
 
- Posisjonen vi inntok var ikke hemmelig. Den var åpen.