ÅSTED:  Kvinnen fra Mandal hadde ifølge vitneforklaringer vært flere ganger på dette kultur-treffstedet i Berlin før hun ble funnet død 13. juni. Politiet har funnet tekniske spor som utpeker galleriet som drapsåsted. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET.
ÅSTED: Kvinnen fra Mandal hadde ifølge vitneforklaringer vært flere ganger på dette kultur-treffstedet i Berlin før hun ble funnet død 13. juni. Politiet har funnet tekniske spor som utpeker galleriet som drapsåsted. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET.Vis mer

Her ble den norske kvinnen (34) drept i Berlin

Fra Mandal, ifølge Lindesnes Avis. Skal ha kjent mistenkt drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Tysk politi har funnet tekniske spor som knytter dette kunstgalleriet som åsted for drapet på den 34 år gamle norske kvinnen som ble funnet drivende i en koffert i elva Spree for to uker siden.

En 38 år gammel mann fra Chile er mistenkt og etterlyst for drapet.

Det var i går at den dreptes identitet ble klarlagt etter at politiet har gått ut med bilder av klær, sko og smykker i den doble kofferten.

Politiet fikk 60 tips fra publikum. Ett av tipsene ledet til  galleriet, som ble ransaket onsdag. Kvinnen har vært der på flere arrangementer den siste tiden, og ifølge tyske medier er det funnet blodspor.

I koffert gjennom Øst-Berlin
Den 38 år gammel tysk mann ble pågrepet før helgen. Han er løslatt etter å ha innrømmet å ha fjernet liket og fraktet det i koffert med lokalbanen gjennom hele gamle Øst-Berlin. Han er siktet for å fjerne spor.

 FLØT I ELVA:  Dett er kofferten som turgåere oppdaget i elva Spree lørdag 13. juni. Inne i denne kamuflasjefargede kofferten lå en annen koffert med liket av den norske kvinnen. Foto: Tysk politi.
FLØT I ELVA: Dett er kofferten som turgåere oppdaget i elva Spree lørdag 13. juni. Inne i denne kamuflasjefargede kofferten lå en annen koffert med liket av den norske kvinnen. Foto: Tysk politi. Vis mer

Wedding S-banestasjon ligger i nærheten av galleriet, og stasjonen ved Treptower Park ligger et par hundre meter fra elvebredden der kofferten med den drepte kvinnen ble dumpet.

Paradise KulturRaum i Sparrtrasse 20 ble åpnet for bare tre måneder siden.

Stedet var stengt da Dagbladet oppsøkte adressen i formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Backpacker
Ifølge Lindesnes Avis er den drepte kvinnen fra Mandal i Vest-Agder.

- Jeg fikk beskjed om at hun var drept i Berlin. Familien hennes ringte meg i går. Det er svært trist. Hun har reist som backpacker til Mexico, Guatemala og India. Nå ønsket hun å være i Berlin, sier en venn til Lindesnes.

 Den drapsetterlyste mannens søster er registrert som eier av det nyåpnede galleriet rett inn på vestlige sone av Berlin i forhold til den gamle Berlin-muren. Men ifølge Bild Zeitung var det den etterlyste chileneren som drev stedet.
  
Kjente hverandre
Ukjente kunstnere fikk stille ut arbeidene sine, og naboene registrerte at det ofte ble feiret i lokalene.  

 LIKFUNNET:  Denne kofferten med liket av den drepte kvinnen var pakket inn i den kanmuflasjefargede kofferten. Foto: Tysk politi.
LIKFUNNET: Denne kofferten med liket av den drepte kvinnen var pakket inn i den kanmuflasjefargede kofferten. Foto: Tysk politi. Vis mer

- Den etterlyste chileneren er sterkt mistenkt for å ha begått drapet, sier Martin Steltner, som er pressetalsmann hos statsadvokaten i Berlin.  

Avisa Bild Zeitung skriver at han og den norske kvinnen skal ha kjent hverandre over et lengre tidsrom.  De ble flere ganger observert sammen i dagene før hun forsvant.

Naboer skal i følge lokalpressen ha sett ha bære ut en stor koffert 12. juni - dagen før den ble funnet flytende i elva Spree av folk som gikk tur i området.  

Men politiet i Berlin går ut fra at drapsmistenkte brukte forspranget på etterforskerne til å ta seg til hjemlandet, der han med stor sannsynlighet har gått under jorda. Det kan derfor komme til å ta lang tid før det blir mulig å stille han for retten.

 PLOMBERT:  Politiet har plombert inngangspartiet til drapsåstedet i Berlin. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET.
PLOMBERT: Politiet har plombert inngangspartiet til drapsåstedet i Berlin. FOTO: ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET. Vis mer

Politiet i Berlin ba flere ganger publikum om hjelp til å oppklare mysteriet med den døde kvinnen i kofferten.  Til sammen kom det inn om lag 60 tips - det ene av dem førte med til gjennombruddet.  

Ringte rundt 5. juni
Et vitne har forklart at hun så mannen og den norske kvinnen sammen på den 30. mai.  Seks dager senere mannen, oppløst i tårer, ha ringt til venner og bedt dem om å komme hurtig til Paradise.

Men, i følge Bild, hadde ingen av dem tid.   

Fredag 12. juni skal drapsmistenkte ha blitt iakttatt mens han - sammen med den siktede tyskeren - bar ut en stor koffert og fraktet den de omlag 300 meterne til S-Bahnhof Wedding. 

Ni holdeplasser
Derfra reiste de ni holdeplasser med ringbanen, før de gikk av på Treptower Park. 

Fra stasjonen til elva Spree, hadde de mindre enn 200 meter å frakte kofferten.

 13. JUNI:  Teknikere fra tysk politi ved funnstedet i elva Spree. Halvannen uke seinere hadde politiet fått tips som ledet til kuntgalleriet. Foto: DPA/NTB Scanpix.
13. JUNI: Teknikere fra tysk politi ved funnstedet i elva Spree. Halvannen uke seinere hadde politiet fått tips som ledet til kuntgalleriet. Foto: DPA/NTB Scanpix. Vis mer

Statsadvokatens pressetalsmann bekrefter overfor Bild at kvinnen hadde vært død i flere dager - kanskje en uke - før hun ble funnet.

 ENDESTAJON:  Tyskeren som er siktet for å fraktet liket av den drepte kvinnen, kjørte ni stasjoner gjennom Øst-Berlin hit til Treptower Park to hundre meter fra elva. FOTO : ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET.
ENDESTAJON: Tyskeren som er siktet for å fraktet liket av den drepte kvinnen, kjørte ni stasjoner gjennom Øst-Berlin hit til Treptower Park to hundre meter fra elva. FOTO : ASBJØRN SVARSTAD/DAGBLADET. Vis mer