Her ble «Erik» holdt lenket til senga i 28 døgn

37-åringen ble lenket til senga på psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Der ble han liggende i nesten hele mars 2010.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FREDRIKSTAD (Dagbladet): - Flere ganger ble jeg liggende i min egen avføring. Jeg hadde ingen å prate med, og hadde bare et vindu og titte ut av, sier 37-åringen til Dagbladet. Mannen selv ønsker å stå fram med fullt navn, men Dagbladet har valgt å kalle ham «Erik».

37-åringen har fått store traumer etter behandlingen på Sykehuset Østfold Veum i mars 2010 hvor han ble liggende i hele 28 døgn beltet til ei sykehusseng på et nakent, kaldt rom. 

- Behandlingen kan beskrives som ren tortur, sier Erik.

Rommet «Erik» lå i hadde en bred døråpning uten dør i. I rommet utenfor satt til en hver tid en ansatt ved det psykiatriske sykehuset og holdt oppsyn med ham. Sitt fornødne måtte han gjøre i et bekken.

Dagbladet har besøkt Veum og ble vist ei belteseng lik den «Erik» ble reimet fast i nær en måned. Der lå han med reimer på hender og føtter, og bare en gang i blant ble et bein eller en arm løsnet om gangen, slik at han skulle få mulighet for litt bevegelse.

Ruset og voldelig Dagbladet har gjenomgått sakens dokumeter hvor det går fram at «Erik» to ganger ble avvist da han oppsøkte Sykehuset Østfold dagen før tvangsobservasjonen og ba om hjelp før han med truende ord og voldelig adferd ble brakt til Veum og lagt i belter 2. mars 2010.

Ifølge sykehuset hadde han en rusutløst psykose, og Helsetilsynet har vurdert at sykehuset ved innleggelsen hadde grunn til å legge ham i belter. To sykehusansatte ble skadd i tumultene.

Men Helsetilsynet konkluderte med at sykehuset brøt loven da de holdt ham liggede i belter i hele 28 døgn. Rusen avtok og med tida også den rusutløste psykosen, og sykehuset hadde dermed ikke loven på sin side da de holdt ham reimet til senga.

Rettshjelper Anders Bjørnebekk ved Fredrikstad Juristkontor besøkte «Erik» etter at han hadde ligget noen få dager beltet til senga på Veum. Allerede 8. mars sendte han en klage på tvangsbehandlingen til Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern.

Ikke psykotisk - Han virket pleietrengende, men ikke særlig utagerende. Han har aldri opptrådt truende eller sint mot meg. Jeg krevde å få prate med vakthavende psykiater og spurte om de hadde gjort forsøk på mildere virkemidler. Det hadde de ikke, forteller Anders Bjørnebekk som i dag er advokatfullmektig i advokatfirmaet AhlgrenKreutz i Fredrikstad.

SYKEHUSET BRØT LOVEN: Erik (37) ble lenket til senga på denne psykiatriske avdelingen i Fredrikstad.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SYKEHUSET BRØT LOVEN: Erik (37) ble lenket til senga på denne psykiatriske avdelingen i Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Allerede etter ei uke i belter viser nedtegninger i sykehusjournalen at flere psykiatere på avdelingen mente «Erik» ikke lenger hadde tegn til psykose eller vrangforestillinger.

En psykiater påpekte 9. mars 2010 at han ikke burde være på avdelingen «idet denne enheten skal behandle psykotiske pasienter med voldelig adferd».

- Ren straffereaksjon - Det er så langt fra et trivelig sted du kommer og den sterkeste formen for frihetsberøvelse du kan tenke deg. Han opplevde belteleggingen som straff, og også jeg står også inne for at det var en ren straffereaksjon. Han må ha gjort noe ved innleggelsen som førte til at de reagerte så kraftig, sier Bjørnebekk.

Bjørnebekk har festet seg ved hva en psykiater ved sykehuset sa om 37-åringen: «Han er ikke syk, det er ren ondskap».

Etter Helsetilsynets vurdering var det frykt for de ansattes sikkerhet som førte til at sykehuset holdt ham i reimer i så lang tid.

- Systemet er til for å ta vare på folk som ikke klarer å ta vare på seg selv. Da må de som sitter med dette ansvaret heve seg over sine egne følelser av sinne eller frykt i behandlingen av pasienten, sier Bjørnebekk.

Fri på Dikemark 30.3 2010 ble Erik endelig overført til videre behandling Regionalt Sikkerhetssenster på Dikemark. Der så de ingen grunn til å holde ham beltelagt.

- Mitt inntrykk er at Veum ikke gjorde gode forsøk på å få ham ut av senga. Han lå i belter uhyrlig lenge, i 28 døgn. Med en gang han var overført til Dikemark kunne han bevege seg fritt. Han skulle vært sendt til Dikemark mye tidligere, sier Anders Bjørnebekk.

Sykehusjournaler fra Dikemark beskriver hvilke fysiske og psykiske plager de 28 døgnene i belter påførte «Erik». Han utviklet sterke ryggsmerter, utstrålende smerter i høyre kne og lår, problemer med vannlating, løs avføring og anal inkontinens. Hans juridiske støttespillere har hevdet at han led av en depresjon den siste tida på Veum.

- Tar Helsetilsynet på alvor Sykehuset Østfold sier de ikke kommenterer enkeltsaker i detalj, men avviser påstanden fra Bjørnebekk om at belteleggingen av «Erik» var en straffereaksjon.

- Denne saken er etterprøvd av Helsetilsynet, som ikke på noen måte har konkludert i retning av slike påstander, sier Anne Grethe Erlandsen, direktør kommunikasjon og samhandling i Sykehuset Østfold.

BELTESENG. I ei slik seng, reimet på hender og føtter tilbrakte Erik (37) nesten hele mars 2010 på psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Østfold Veum i Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BELTESENG. I ei slik seng, reimet på hender og føtter tilbrakte Erik (37) nesten hele mars 2010 på psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Østfold Veum i Fredrikstad. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Sykehuset tar Helsetilsynets kritikk til etterretning.

- Sykehuset Østfold legger nasjonale retningslinjer for pasientbehandling til grunn for vårt arbeid, og vi tar alltid Helsetilsynets vurderinger i tilsynssaker på alvor. Helsetilsynet har i ettertid vært uenige i våre vurderinger i denne saken. Vi tar med oss denne tilbakemeldingen i vårt videre arbeid, sier Erlandsen og utdyper:

- Å bruke tvang i form av belter er et svært alvorlig inngrep overfor et enkeltmenneske. Slike saker er alltid omfattet av vanskelige vurderinger. Derfor er systemet slik at all tvangsbruk kan påklages til kontrollkommisjonen, sier Anne Grethe Erlandsen.

KRITISK: Allerede 8. mars 2010 sendte rettshjelper Anders Bjørnebekk en klage på belteleggingen til Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRITISK: Allerede 8. mars 2010 sendte rettshjelper Anders Bjørnebekk en klage på belteleggingen til Kontrollkommisjonen for psykisk helsevern. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer