Studie:

Her ble flest smittet

FHI har i samarbeid med Oslo kommune sett nærmere på hvor i hovedstaden det var økt risiko for smitte under den tredje bølgen av pandemien i vinter.

HARDT RAMMET: Oslo har vært episenteret for pandemien i Norge gjennom alle tre smittebølgene her til lands. En ny studie har sett nærmere på hvor smitterisikoen var størst under den tredje bølgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HARDT RAMMET: Oslo har vært episenteret for pandemien i Norge gjennom alle tre smittebølgene her til lands. En ny studie har sett nærmere på hvor smitterisikoen var størst under den tredje bølgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Formålet med studien er å bidra til å forstå hvor det var størst risiko for å bli smittet, og deretter kunne vurdere hvilke tiltak som var mest effektive, skriver FHI.

Studien ble gjennomført i uke 10 til 12, altså perioden 8. til 28. mars - en periode med høy smittespredning i Oslo og hvor alfavarianten hadde blitt den dominerende.

Personer mellom 18 og 70 år bosatt i Oslo, deltok i studien, og ble identifisert gjennom rutinemessig smittesporing. Kontrollpersonene ble trukket fra Folkeregisteret. Totalt inngikk 1046 personer i studien.

Hjemme-smitte vanligst

Studien fant at de fleste av hovedstadens innbyggere ble smittet i egen husstand. Undersøkelsen støtter dermed resultatene fra smittesporingen, som beregner at omtrent 40 prosent ble smittet i husstanden.

- Resultatene tyder på at cirka 40 prosent av smitten blant voksne i Oslo i februar-mars 2021 skjedde i egen husstand, konkluderer FHI.

Ifølge studien hadde også store husholdninger og personer i yngre aldersgrupper større risiko for å bli smittet.

Restaurant-risiko

Studien fant også at det å spise ute på restaurant eller kafé var forbundet med tre ganger så høy smitterisiko.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer