Formålet med studien er å bidra til å forstå hvor det var størst risiko for å bli smittet, og deretter kunne vurdere hvilke tiltak som var mest effektive, skriver FHI.
Studien ble gjennomført i uke 10 til 12, altså perioden 8. til 28. mars - en periode med høy smittespredning i Oslo og hvor alfavarianten hadde blitt den dominerende.
Personer mellom 18 og 70 år bosatt i Oslo, deltok i studien, og ble identifisert gjennom rutinemessig smittesporing. Kontrollpersonene ble trukket fra Folkeregisteret. Totalt inngikk 1046 personer i studien.
Hjemme-smitte vanligst
Studien fant at de fleste av hovedstadens innbyggere ble smittet i egen husstand. Undersøkelsen støtter dermed resultatene fra smittesporingen, som beregner at omtrent 40 prosent ble smittet i husstanden.
- Resultatene tyder på at cirka 40 prosent av smitten blant voksne i Oslo i februar-mars 2021 skjedde i egen husstand, konkluderer FHI.
Ifølge studien hadde også store husholdninger og personer i yngre aldersgrupper større risiko for å bli smittet.
Restaurant-risiko
Studien fant også at det å spise ute på restaurant eller kafé var forbundet med tre ganger så høy smitterisiko.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger