Her ble gravide Christina (31) holdt fanget

Fire pågrepet for kidnappingen av tysk hjelpearbeider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble den gravide tyske kvinnen, Christina Meier (31), som ble bortført i Kabul på lørdag, frigitt.  Fire personer mistenkt for å stå bak kidnappingen pågrepet, ifølge afghanske myndigheter.

Mer enn 300 politimenn omringet huset i Vest-Kabul der Meier ble holdt fanget og befridde henne klokken 12.30 i ettermiddag, ifølge Zemerai Bashary, en talsperson for det afghanske innenriksdepartementet.

- Vi har arrestert og avhørt fire som vi tror er direkte involvert i kidnappingen, sier Bashary.

Han beskriver de fire mistenkte som en bande bestående av en hovedmann og tre av hans venner. Politiet jakter nå på andre medsammensvorne,  melder nyhetsbyrået AP.

Behandlet godt

Den tyske hjelpearbeideren Christina Meier (31) ble bortført mens hun spiste middag med ektemannen på en restaurant i Kabul.

Gravide Meier er i god behold hos ektemannen sin nå og vil reise tilbake til Tyskland i nærmeste fremtid ifølge hjelpeorganisasjonene Ora International, som hun jobber for. Meier skal ifølge organisasjonen ha blitt behandlet godt under den tiden hun var kidnappet. Hun fikk blant annet lov til å ringe ektemannen flere ganger.

- Vi er veldig lettet og glade for at vår kollega er sluppet fri, sier talsperson for Ora International, Ulf Baumann på en pressekonferanse i dag.

 300 POLITIFOLK DELTOK: I et storslått raid mot dette huset i Vest-Kabul, ble Christina Meier løslatt fra fangenskap i dag. 300 politifolk deltok i aksjonen. Foto: Massoud Hossaini/ AFP
300 POLITIFOLK DELTOK: I et storslått raid mot dette huset i Vest-Kabul, ble Christina Meier løslatt fra fangenskap i dag. 300 politifolk deltok i aksjonen. Foto: Massoud Hossaini/ AFP Vis mer

Oppdraget i Afghanistan var Meiers første utenlandsoppdrag for den kristne hjelpeorganisasjonen Ora International, som har arbeidet i Afghanistan siden 2002.

- Ikke terrorister

Etterforskningen så langt viser at kidnapperne var vinningskriminelle og ikke medlemmer av islamittiske terrororganisasjoner. Kidnapperne krevde en million dollar for Meier.

Men i en video av Meier som ble kringkastet på søndag sier kidnapperne at de krever et fangebytte, slik også Taliban krever for de sør-koreanske hjelpearbeiderne, for å frigi Meier.

Lederen for afghansk etterretningstjeneste, Amrullah Saleh, sier at lederen for banden som kidnappet Meier ble løslatt fra afghansk fengsel for to måneder siden.

Takker norske styrker

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, takket i dag afghanske myndigheter og de norske sikkerhetsstyrkene i Kabul, som samarbeidet tett med myndighetene og sørget for at frigivelsen av Meier ble suksessfull.

Det er ikke første gang at Tyskland opplever at tyske statsborgere blir ofre i Afghanistan. Ingen vet noe om skjebnen til den tyske ingeniøren, Rudolf Blechschmidt, som ble kidnappet 18. juli. En annen tysker som ble kidnappet med Blechschmidt, ble skutt og drept. To tyske journalister, Karen Fischer og Christian Struwe, ble tidligere i år drept i en landsby.

Afghanske myndigheter fikk mye kritikk etter at de gikk med på å løslate fem taliban-soldater mot frigivelse av en kidnappet italiensk journalist i mars i år. Kritikken gikk ut på at man fryktet at kidnapping skulle bli en industri.

____

KREVDE EN MILLION DOLLAR: Kidnapperne krevde også å få frigitt fanger i bytte for Meier.
- IKKE TERRORISTER: Etterforskningen så langt har vist at kidnapperne ikke tilhørte Taliban eller andre islamittiske terrororganisasjoner, men bare er vinningskriminelle, ifølge Zemerai Bashary, en talsperson for det afghanske innenriksdepartementet.