Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ble han skutt

Den 28 år gamle norsk-pakistaneren hadde fulgt kona og sine tre små barn på flyet til Pakistan, da han ble skutt på plassen foran avgangshallen. Blødende tok han seg inn til innsjekkingsskranken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Dramaet utspant seg foran øynene på flere skrekkslagne flypassasjerer. Mannen, som har tilknytning til det kriminelle miljøet i Oslo, hadde fulgt sin familie på flyet til Pakistan. Etter å ha avlevert familien, gikk han ut på plassen foran avgangshallen. Der kom han i munnhoggeri med flere menn.

- Jeg hørte at de snakket høyt på et språk jeg ikke forsto. Da jeg snudde meg, så jeg at en av mennene løftet høyrehånda og avfyrte flere skudd med et håndvåpen, sier øyenvitnet John Joseph.

Han jobber med å kjøre flymannskap til hotellene rundt Gardermoen, og sto derfor og ventet utenfor avgangshallen. Seint i går kveld forklarte han seg for politiet. Samtidig satt fire personer i avhør, siktet for drapsforsøk på 28-åringen. De siktede ble alle pågrepet bare 30 minutter etter skuddepisoden, i bil på vei inn mot Oslo.

Falt om ved skranken

Øyenvitner har overfor politiet forklart at det ble avfyrt opptil seks skudd. Minst ett av disse skuddene skal ha truffet mannen i hodet. Blødende tok han seg inn i avgangshallen for å få hjelp. Etter å ha gått vel 30 meter, falt han om like foran en av innsjekkingsskrankene til SAS.

- Flere av våre ansatte var øyenvitner til at mannen kom inn. Han datt om vel tre meter foran en av våre skranker. Han snudde seg mot vår ansatte og ba henne ringe nødnummeret, sier conceptmanager Bjørn Riis-Jacobsen i SAS til Dagbladet.

Klokka 16.56 ble nødtelefonen registrert hos politiet. Da var det kaos i avgangshallen.

- Vi så mannen ligge på gulvet i avgangshallen. Vi ble sjokkert, men greide å holde panikken tilbake. Politifolk med skuddsikre vester kom til. Da vi fikk vite hva som hadde skjedd, ble vi urolige, sier Charlotte Rapp (19) og Camilla Johnsrud (19) fra Kongsvinger, som var på vei på ferie til Tyrkia.

Hodeskader

Etter hvert samlet mange seg rundt stedet der den skuddskadde 28-åringen lå. For å kunne jobbe uforstyrret satte ambulansepersonellet opp skillevegger. Etter at de hadde utøvd førstehjelp ble mannen fraktet med luftambulanse til Rikshospitalet. Mannen skal ha store skader i hodet. Seint i går kveld var tilstanden hans alvorlig, men stabil. Samtidig som mannen kjempet for livet, satt hans familie på flyet, intetanende om hva som skal ha skjedd. Tidlig i dag pakistansk tid lander de i Islamabad, og vil få beskjed om at familiefaren er skutt.

- Jeg snakket med mannen like før skyteepisoden. Han var på flyplassen sammen med familien sin for å si adjø. Vi snakket om hans familie i Pakistan og reisen, sier president Raja Nasir Hussain i reiseselskapet Crown Travel AS til Dagbladet.

Offeret kjøpte flybilletter til familien av selskapet.

- Jeg kjenner mange i miljøet, og synes det som skjedde er veldig leit for det pakistanske miljøet i Norge, sier Hussain.

Overvåkingskamera

Politiet lette i går kveld etter prosjektilet fra de skuddene som ikke traff mannen. Ifølge vitner skal skuddene ha blitt avfyrt i retning nord, skrått mot avgangshallen, der hundrevis av reisende befant seg. Politiet gjennomgår nå også filmene fra Gardermoens 400 overvåkingskameraer for å kartlegge hendelsesforløpet nærmere. Inne i terminalbygningen er det flere kameraer som har fanget opp offeret idet han kom inn. De fleste av kameraene ute på avstigningsplassen styres manuelt. I enden av av- og påstigningsplassen mellom avgangshallen og korttidsparkeringen er det også et kamera som registrerer trafikken ut av flyplassen. Disse videoopptakene vil bli viktige for politiet i det videre arbeidet.

- Politiet vil få tilgang til alt materiale fra våre overvåkingskameraer, bekrefter informasjonssjef Jo Korbro ved Oslo Lufthavn (OLS) til Dagbladet.

Redde og usikre

Etter den dramatiske episoden samlet SAS flere av sine ansatte til samtaler. Flere ga uttrykk for at de følte seg redde og usikre.

- Det er klart dette var en veldig dramatisk opplevelse for dem som var involvert. Etter å ha snakket om det som hadde skjedd, fikk de dra hjem for å slappe av, sier Bjørn Riis-Jacobsen i SAS.

Han vil be OSL vurdere sikkerheten i avgangshallen.

Vitnene sentrale

Politiet mener at vitneobservasjonene var sentrale for at de antatte gjerningsmennene ble tatt så fort. Etter det Dagbladet erfarer skal også offeret ha klart å si noe om hvem som sto bak. Politiet vil ikke si noe om hvem av de fire siktede som skjøt, eller om det var flere som hadde våpen.

- Vi er ikke ferdige med alle vitneavhør, og regner med at den videre etterforskningen vil gi mange svar, sier politiinspektør Mona Hertzenberg til Dagbladet.

BLODSPOR: Skuddepisoden skjedde utenfor avgangshallen. Blødende flyktet offeret vel 30 meter inn i terminalbygningen. Ved innsjekkingsskranken var det flere blodspor.
SJOKKERTE: - Vi så mannen ligge på gulvet, sier Charlotte Rapp (19)(t.v.) og Camilla Johnsrud (19)fra Kongsvinger.
ØYEVITNE: Flyplassmedarbeider John Joseph stod like ved da 28-åringen ble skutt. - De kranglet, og plutselig løftet en av dem våpen.