Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trikkeskytingen i Utrecht

Her ble han tatt

37 år gamle Gökmen Tanis er mistenkt for å drept tre personer da han åpnet ild på en trikk i Utrecht. Mandag ettermiddag ble han pågrepet i en leilighet i sentrum av byen.

KJENNING AV POLITIET: Politiet bekreftet under en pressekonferanse mandag at de har pågrepet Gökmen Tanis (37), som er mistenkt for å stå bak skytingen på en trikk i Utrecht mandag formiddag. Reporter: Angelica Hagen. Video Ørjan Ryland/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTRECHT / OSLO (Dagbladet): Politiet i Utrecht pågrep mandag den tyrkisk-fødte Gökmen Tanis (37), som de mener løsnet skudd om bord på en trikk mandag formiddag.

Tre personer er bekreftet drept, og ni skadd, tre av dem livstruende.

Tanis ble pågrepet på en adresse i gata Oudenoord i sentrum av Utrecht, omtrent samtidig som ordføreren og politiet holdt en pressekonferanse.

Mot slutten av pressekonferansen fikk politisjef Rob van Bree inn et ark med meldingen om at Tanis var pågrepet.

- Vi har nettopp blitt informert om at den mistenkte har blitt pågrepet, sa van Bree.

PÅGREPET: I denne leiligheten i Oudnoord i sentrum av Utrecht ble den 37 år gamle Gökmen Tanis pågrepet seint mandag ettermiddag, bekrefter politiet overfor Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅGREPET: I denne leiligheten i Oudnoord i sentrum av Utrecht ble den 37 år gamle Gökmen Tanis pågrepet seint mandag ettermiddag, bekrefter politiet overfor Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Pågrepet i leilighet

Dagbladet var mandag kveld på plass utenfor leiligheten der mistenkte ble pågrepet. Der var det et stort presseoppbud, og mange politifolk.

En nabo sier til Dagbladet at hun er i sjokk over at en person i nabolaget er mistenkt for noe som dette. Hun omtaler nabolaget som rolig.

Politiet har jobbet på stedet i hele kveld. De har blant annet tømt søppelsjakta i gården på jakt etter spor.

BLOKK: Den mistenkte ble pågrepet inne i denne boligblokken i Utrecht sentrum. Onsdag kveld var det fremdeles mange politimenn i området. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLOKK: Den mistenkte ble pågrepet inne i denne boligblokken i Utrecht sentrum. Onsdag kveld var det fremdeles mange politimenn i området. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det som uansett er sikkert er at Tanis har et langt rulleblad. Det bekreftet justisminister Ferd Grapperhaus under en pressekonferanse mandag kveld.

- Ja, den mistenkte var kjent for justisdepartementet. Han hadde et kriminelt rulleblad. Men det er det vi vet, og jeg kan ikke gi flere detaljer, sier han, ifølge NTB.

Relativt nylig måtte 27-åringen møte for retten i forbindelse med en alvorlig kriminalsak.

Ukjent motiv

Motivet for trikkeskytingen mandag er ennå ikke kjent. Politiet utelukker ikke at det kan være terrorrelatert, men holder også mulighetene åpne for at det kan være andre årsaker, som for eksempel «familiære årsaker».

PÅGREPET: Gökmen Tanis. Foto: Politiet / NTB scanpix
PÅGREPET: Gökmen Tanis. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Folk som kjenner 37-åringen, tviler på at han hadde terrormotiv.

- Han hadde perioder der han levde som en religiøs muslim, lot skjegget gro og hadde på seg lange kjortler. Men andre ganger drakk han igjen. Han var veldig ustabil og ofte i kontakt med politiet, sier en til den nederlandske kringkasteren NOS, ifølge NTB.

Flere nederlandske medier, blant annet De Volkskrant, har vært i kontakt med folk som kjenner Tanis. De fleste beskriver ham som en ustabil type.

SØK: Onsdag kveld søkte politiet i området ved leiligheten med hund. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SØK: Onsdag kveld søkte politiet i området ved leiligheten med hund. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

37-åringens far, Mehmet Tanis, sier til det tyrkiske nyhetsbyrået DHA at sønnen opprinnelig er fra Yozgat sentralt i Tyrkia. Videre opplyser han at de mistet kontakten etter at han skilte seg fra kona og flyttet hjem til Tyrkia i 2008.

- Han pleide ikke å være aggressiv, men elleve år har gått. Hva som har skjedd og hva han har opplevd, aner jeg ingenting om, sier Mehmet Tanis.

Dagbladet har vært i kontakt med en annen kjenning av Tanis, som beksriver ham som «ustabil».

- Men hvis han har gjort det han er mistenkt for, må han straffes, sier faren.

BESLAG: Politiet gjorde flere beslag i leiligheten der 37-åringen ble pgårepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BESLAG: Politiet gjorde flere beslag i leiligheten der 37-åringen ble pgårepet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kapret bil

Like i forkant av skyteepisoden skal den antatte gjerningsmannen ha kapret en rød Renault Clio. Denne skal han siden ha brukt som fluktbil.

Bilen ble seinere funnet igjen i Ticherlaarslaan, der den skal ha gått på tomgang og stått med en dør åpen.

I tillegg til Tanis er ytterligere en person pågrepet. Så langt er ikke vedkommendes identitet kjent, og det er foreløpig uvisst hva slags tilknytning vedkommende har til skyteepisoden

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!