Her ble Hercules-flyet knust

På toppen av Sveriges høyeste fjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske redningstjenesten bekrefter å ha funnet det savnede Hercules-flyet «Siv». Flydeler er funnet på vestsiden av Kebnekaise-fjellet.

- Det er funnet vrakdeler og vrakrester fra flyet. Det er en rekke små og større deler, sier Haakon Bruun-Hanssen, viseadmiral og sjef for Forsvarets Operative Hovedkvarter til Dagbladet.

Lite tro på overlevende De knuste flydelene er funnet på høyder fra 1500 meter til 2000 meter.

TRAFF JAMMEN:  Det norske Hercules-flyet «Siv» traff kammen på Kebnekaise-fjellet i nordvest Lappland 2103 meter over havet. Simulatorgenerert bilde: Forsvaret.no
TRAFF JAMMEN: Det norske Hercules-flyet «Siv» traff kammen på Kebnekaise-fjellet i nordvest Lappland 2103 meter over havet. Simulatorgenerert bilde: Forsvaret.no Vis mer

- Jeg vil betegne dette som et totalhavari, flyet er knust i mange deler. Utifra den tiden som har gått, forholdene og alle delene som er funnet er det all grunn frykte det verste, sier han videre.

Den svenske redningsledelsen holder fast i håpet om at de fem savnede nordmenne fremdeles kan være i live.

KNUST:  Bildet viser området hvor det er funnet vrakdeler. Foto: Forsvaret.no
KNUST: Bildet viser området hvor det er funnet vrakdeler. Foto: Forsvaret.no Vis mer

- Det gjør også vi, men det umiddelbare inntrykket er at det er vanskelig å se for seg. Vi har eksempler i historien hvor folk mirakuløst har overlevd flystyrter, sier  Bruun-Hanssen.

30 cm nysnø Han betegner terrenget som «svært vanskelig», og at deler er funnet på begge sider av den nordlige kanten. Bruun-Hanssen mener redningsarbeidet kan ta tid.

- Det er ulent terreng, og det har snødd 30 cm siden ulykken fant sted. Det er særldeles vankelig å undersøke området på god måte.

5 meter lange deler De største delene fra havariet er på 2 x 2 x 5 meter.

- Det er funnet flere gjenstander, og vi har fått opplyst at disse gjenstandene er forenelige med deler fra det flyet som var savnet, sier Heidi Kløkstad, fungerende politimester i Salten politidistrikt, til Dagbladet.

HAVARISTEDET:  Kart: Forsvaret.no
HAVARISTEDET: Kart: Forsvaret.no Vis mer

- Vi har på langt nær noen totaloversikt over delene som er funnet, så vi utelukker ikke at letemannskapene enda kan finne flere store deler av flyet.

Mer enn to funnsteder Kløkstad forteller at det nok er flere enn to funnsteder i dette området.

- Vi har inne store ressurser fra norsk og svensk side, vi har både fly, helikopter og bakkestyrker, sier Kløkstad. Hun forteller at det fremdeles er vanskelige værforhold.

- Det er været som har hemmet leteaksjonen hele tiden. Det er stor snørasfare, og været kan fort skifte fra solskinn til tett snø.

Forsvaret.no
Forsvaret.no Vis mer

Mannskapene er avhengig av å utnytte disse lommene med godt vær, sier Kløkstad. Hun forteller at de nå konsentrerer seg om å finne de fem savnede nordmennene og flere deler av flyet.

- Hva som kan ha skjedd ønsker ingen å spekulere i, sier Kløkstad.

Politimyndighetene har ansvaret for fjellredningstjenesten.

- Det ble funnet såpass mange vrakdeler at vi nå kan konstatere at vi har funnet en havariplass, sier Tobias Nicander ved den svenske redningssentralen til Dagbladet tidligere i dag.

Dagbladet kommer med mer.

Forsvaret.no
Forsvaret.no Vis mer