Her ble mistenkte vampyrer halshogd og gravlagt med hodet mellom beina

Makaber gravplass fra middelalderen oppdaget på polsk byggeplass.

ØSTEUROPEISK FENOMEN: I Norge brente vi våre hekser, mens de i Øst-Europa halshogde sine vampyrer. Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL/NTB Scanpix
ØSTEUROPEISK FENOMEN: I Norge brente vi våre hekser, mens de i Øst-Europa halshogde sine vampyrer. Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arkeologer har avdekket det de mener er en vampyrgravplass på en byggeplass nær byen Gliwice i Polen, skriver britiske Daily Mail.

I alt fire skjeletter hvor hodet var avkappet og plassert mellom beina ble funnet i gravene. Det er dette som får ekspertene til å tro at skjelettene er levninger etter mistenkte vampyrer som ble henrettet.

For i middelalderen trodde man at halshogging av vampyrer var eneste måte å sikre at de døde forble døde.

1500-tallet - Det er veldig vanskelig å tidfeste når disse begravelsene fant sted, sier arkeolog Jacek Pierzal til avisa Dziennik Zachodni.

Skjelettene er nå sendt for videre analyse, men foreløpige estimater tyder på at de henrettede møtte sin brutale skjebne en gang på 1500-tallet.

Det makabre gravfunnet i Polen kommer bare ett år etter at arkeologer i Bulgaria hevdet å ha funnet to «vampyrlik» under utgravinger ved byen Sozopol, begge mer enn 800 år gamle med tunge jernbjelker presset gjennom brystet.

100 «vampyrlik» Direktør Bozidhar Dimitrov ved nasjonalmuseet i Bulgaria sier at så mange som 100 slike «vampyrlik» er funnet i landet de seinere åra.

- De illustrerer en praksis som var vanlig i en del bulgarske landsbyer helt fram til første tiår på 1900-tallet, sier Dimitrov.

MAKABERT FUNN: Arkeologer i Polen har funnet skjeletter etter fire halshogde mennesker de mener ble mistenkt for å være vampyrer i middelalderen. Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL/NTB Scanpix
MAKABERT FUNN: Arkeologer i Polen har funnet skjeletter etter fire halshogde mennesker de mener ble mistenkt for å være vampyrer i middelalderen. Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL/NTB Scanpix Vis mer

Frykten for blodsugende vampyrer som livnærer seg av de levende går flere tusen år tilbake i tid og var vanlig i mange oldtidskulturer.

3000 graver Arkeologer fant nylig 3000 graver i Tsjekkia hvor kroppene var tynget ned av store steiner for å hindre at de døde skulle gjenoppstå.

Troen på vampyrer var mest framtredende i østeuropeiske land og i Helles, hvor de ikke hadde noen tradisjon for å tro på hekseri.

Men på samme måte som i land som brente sine hekser, ble vampyrene i Øst-Europa gjerne syndebukker for alt det fæle som skjedde i lokalsamfunnet, skriver Daily Mail.

HODET MELLOM BEINA: I middelalderen ble mistenkte vamyrer halshogd og gravlagt med hodet mellom beina for å hindre at de skulle stå opp fra de døde. Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL/NTB Scanpix
HODET MELLOM BEINA: I middelalderen ble mistenkte vamyrer halshogd og gravlagt med hodet mellom beina for å hindre at de skulle stå opp fra de døde. Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL/NTB Scanpix Vis mer