- Her ble mor (84) slått ned og bundet

EIKSMARKA (Dagbladet): Her i gangen i hjemmet sitt, på Eiksmarka i Bærum, ble Alexandra Endrésen (84) banket opp, bundet og truet på livet med revolver av to menn som ramponerte og robbet huset hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datteren Annikken Ræder (51) er overbevist om at det brutale ranet i går var planlagt.

- Jeg vil advare alle mot å lukke opp for fremmede, og avvise tvilsomme selgere. Jeg er sikker på at noen har vært i kontakt med min mor, og kartlagt at hun bor alene og er gammel, før de slo til, sier Annikken.

Seint i går kveld måtte hun sammen med sin søster bistå politiet med å kartlegge hva som er stjålet fra morens hjem. Hjemmet bærer tydelig preg av at vandaler har vært på ferde. Møbler og inventar er slengt veggimellom.

På butikken

Det var mellom klokka 13 og 13.30 i går at Alexandra Endrhsen ble brutalt overfalt, banket og ranet. Den 84 år gamle kvinnen hadde vært på butikken, og var i ferd med å låse seg inn i hjemmet, da hun ble slått rett ned med en knyttneve bakfra.

- Min mor har fortalt at det var direkte vold. De bokset henne med knyttneven, slo henne gang på gang. De skrek at de skulle drepe henne, og viftet med en revolver. Min mor sloss tilbake, og slo, men de to mennene bandt henne med telefonledningene i gangen. Armene hennes er helt blå. De behøvde ikke bruke vold for å rane huset hennes, de kunne ringt på døra og banet seg inn, for hun er en gammel dame. Det er feige menn som gjør noe sånt, sier datteren.

- Det er forferdelig at sånt kan skje midt på lys dag. Min mor kunne like godt ha blitt drept, sier hun.

Overvåking

Moren lå i går kveld på overvåkingen på Bærum sykehus. Hennes tilstand var stabil, men den eldre kvinnen hadde bloduttredelser og smerter etter mishandlingen, og var i sjokk.

Legene frykter at en trommehinne har sprukket av slagene, og at Alexandra kan ha blitt påført hjernerystelse.

Først rundt klokka 15, etter at voldsmennene hadde forsvunnet, ble Alexandra funnet. Hun hadde klart å krabbe seg bort til døra, og en nabo hørte hennes skrik om hjelp. Da naboen ankom villaen i det vanligvis fredelige nabolaget i Bærum, fant de Alexandra bundet og forslått. Boligen var endevendt og i et voldsomt kaos. Politiet ble varslet, og sykebilen fraktet 84-åringen til sykehus.

Bakfra

- Offeret har vært i stand til å forklare seg, men tids- og hendelsesforløpet er ikke klart for henne så kort tid etter overfallet. Hun har forklart at hun ikke merket noen ting før noen kastet seg over henne bakfra. Hun har videre sagt at hun ble bundet, men har ikke kunnet gi noe klart svar på hvor lang tid hun var i ransmennenes vold, sier vaktsjef Reidar Klev ved Asker og Bærum politidistrikt.

Alexandra Endrhsen har ikke vært i stand til å gi noen entydig beskrivelse av de to overfallsmennene, men har forklart til politiet at de to mennene var mørkhudede.

Omstreifere

Utenfor boligen samlet kvinnens familie og naboer seg i går ettermiddag, tydelig opprørte og skremte over den brutale ranshandlingen.

Flere av dem knytter overfallet til omstreifende blomsterselgere og tiggere som i ukevis har oppsøkt hjemmene deres og ringt på dørene.

Noen av naboene fikk slike henvendelser tidligere på dagen, før overfallet. Deres tanke er at forbrytere kartlegger hvem som er hjemme og hvor det bor eldre, for seinere å komme tilbake som ransmenn.

PLANLAGT? For to dager siden risset noen inne dette merket i Alexandra Endrésens postkasse. Datteren mener merket er et tegn på at noen har kartlagt og plukket ut moren som ransoffer.
SJOKKERT: Datteren Annikken Ræder (51) viser fram ødeleggelsene hos moren med forferdelse. - Det er forferdelig at sånt kan skje midt på lyse dagen, sier hun.
SIKRER BEVIS Kriminaltekninkere fra Asker og Bærum politidistrikt samler bevis som kan felle ransmennene.