Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her ble Munch- våpenet stjålet

Våpenet ranerne brukte for å true til seg «Skrik» og «Madonna», ble stjålet fra dette huset i Østfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØSTFOLD (Dagbladet): Våpenet var låst inn i et våpenskap i et bolighus utenfor en av de største Østfold-byene. I januar i fjor, mens eieren var bortreist, brøt tyvene seg inn i huset, og tok med seg våpenskapet.

Bilen til eieren ble også stjålet, og trolig brukt for å frakte bort våpenskapet. Først etter kunstkuppet i august dukket et av de stjålne våpnene opp igjen - i fluktbilen som ble etterlatt på Sinsen i Oslo.

Ikke oppklart

Tyvene skal ha stukket av med fire håndvåpen. Det stjålne våpenet har trolig gått gjennom flere ledd før det har havnet hos ranerne.

-  Det ble stjålet våpen som var forskriftsmessig oppbevart i en villa. Tyveriet er uoppklart, sier politioverbetjent Tore Abrahamsen ved Sarpsborg politistasjon. Han gir ingen kommentar til koblingen mellom tyveriet og ranet.

Eieren av huset og våpnene bekrefter at han anmeldte tyveriet kort tid etter.

-  De tok med seg våpenskapet, og stjal bilen min samtidig. Bilen ble funnet igjen like etterpå, men våpnene var borte. Jeg synes det er ubehagelig å høre at et av våpnene mine har dukket opp i en ranssak, sier eieren til Dagbladet.

Politiet i Sarpsborg har blitt kontaktet av ransetterforskerne i Oslo, som nå forsøker å spore opp tyvene, får Dagbladet opplyst. Denne jakten kan gi Munch-etterforskerne viktige svar i jakten på kunstranerne. Det stjålne våpenet har blitt testet for å se om det er brukt i andre kriminalsaker, men dette skal så langt ikke ha gitt resultater.

Minst tre mistenkte

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved avsnitt for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt vil ikke kommentere de nye opplysningene.

-  Vi kommenterer ikke detaljer i etterforskningen, sier Nordgaren. Politiet skal ikke ha klart å finne ut hvem som har hatt befatning med våpenet siden det ble stjålet.

Etterforskerne tror en Østfold-mann (37) har disponert ransbilen - en Audi S4 - på et tidspunkt før ranet, og har gitt ham status som mistenkt. 37-åringen ble avhørt før jul, men nekter enhver befatning med saken. Minst to andre menn skal ha status som mistenkt, men ingen er siktet. Ingen er heller siktet for våpentyveri eller heleri av bilen.

Dagbladet får bekreftet at fluktbilen og håndvåpenet, som begge kan spores tilbake til Østfold, er to av etterforskernes viktigste spor i jakten på kunstskattene og ranerne.

VIKTIG BRIKKE: Munch-etterforskerne har funnet en ny brikke i puslespillet som kan løse ransgåten. I januar i fjor ble det stjålet fem våpen fra denne villaen i Østfold. Ett av dem ble brukt av ranerne som fikk med seg Munchs «Skrik» og «Madonna».