Sunniva Ødegård (13) drept:

Her ble Sunniva (13) funnet drept klokka 03.09. 17 timer seinere ble en 17-åring pågrepet

Det lille tettstedet Varhaug sliter med å ta inn over seg at en 17 år gammel gutt fra bygda er siktet for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård.

VEI HJEM: Fungerende ordfører Mons Skrettingland går på stien som skulle føre Sunniva (13) trygt hjem. Reporter: Nicolai Eriksen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VARHAUG/SANDNES (Dagbladet): Tirsdag morgen sperret politiet av et større område på Varhaug, etter at en 17 år gammel gutt fra samme område ble siktet for drap på 13 år gamle Sunniva Ødegård.

DREPT: Akkurat her, på denne gangstien på Varhaug, ble Sunniva Ødegård (13) funnet drept kl. 03.09 natt til mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DREPT: Akkurat her, på denne gangstien på Varhaug, ble Sunniva Ødegård (13) funnet drept kl. 03.09 natt til mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Politiadvokat Marte Benedicte Engesli Lysaker opplyser til Dagbladet at 17-åringen ble siktet for drapet på Ødegård cirka klokka 20.00 i går kveld. Han hadde først møtt opp hos politiet som vitne før statusen ble endret.

FUNNSTEDET: Stien på Varhaug i Rogaland hvor Sunniva Ødegård (13) ble funnet natt til mandag. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FUNNSTEDET: Stien på Varhaug i Rogaland hvor Sunniva Ødegård (13) ble funnet natt til mandag. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Stedet 13-åringen ble funnet død befinner seg bare noen titalls meter unna 13-åringens hjem.

Den vanligvis så fredfulle stien, der Sunniva ble funnet, er igjen åpnet. Og både barn og voksne besøkte i dag stedet for å legge ned blomster og for å minnes den unge jenta.

Fungerende ordfører Mons Skrettingland går stien som skulle føre Sunniva (13) hjem. Video: Nicolai Eriksen og Lars Eivind Bones Vis mer

Blant dem som kom vandrende langs stien var fungerende ordfører i Hå kommune, Mons Skrettingland. Han oppsummerer dagens nyheter som meget spesielle.

BESØKTE FUNNSTEDET: Fungerende ordfører i Hå kommune, Mons Skrettingland, på stedet Sunniva Ødegård ble funnet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESØKTE FUNNSTEDET: Fungerende ordfører i Hå kommune, Mons Skrettingland, på stedet Sunniva Ødegård ble funnet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er klart at det gjør et voldsomt inntrykk, når det nå er klart at en 17 år gammel gutt fra Varhaug er siktet for å ha tatt livet av ei 13 år gammel jente fra Varhaug. Det finnes ingen oppskrift for hvordan vi skal håndtere dette, sier Skrettingland til Dagbladet.

SPERRINGENE TATT NED: Politiet tok tirsdag ettermiddag ned sperringene i området hvor Sunniva Ødegård (13) ble funnet drept natt til mandag. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SPERRINGENE TATT NED: Politiet tok tirsdag ettermiddag ned sperringene i området hvor Sunniva Ødegård (13) ble funnet drept natt til mandag. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Bare trist

Skrettingland legger ikke skjul på at saken har gjort et dypt inntrykk på alle i lokalsamfunnet. Også på ham.

- Det er vanskelig å si hvordan det føles, fordi det er vanskelig å finne ordene man skal bruke, sier han.

Den fungerende ordføreren mener at det profesjonelle kriseteamet i kommunen fungerer godt, og understreker at kommunen nå har to familier de skal ivareta.

- Jeg tenker først og fremst på familien til jenta, men jeg tenker også på familien som i dag ble tragisk rammet, av at det var en gutt i lokalmiljøet. Begge familiene skal få sin oppfølging, og kommunen skal yte sitt beste.

- Er det likevel en lettelse?

- Ja, det er en lettelse. Jeg sa det etter møtet i åpen kirke, at de som vet noe må melde fra til politiet så vi kan få en avklaring fort. Det er en lettelse, i den grad man kan si det … Det er en nødvendighet at det kom en slags oppklaring. Men hele saken er bare trist. Bare trist, gjentar han.

NABOLAG: Sunniva Ødegård bodde ved den røde markeringen til høyre. Hun ble funnet død ved markeringen i midten. Tirsdag har politiet sperret av området til venstre i bildet. Foto: Frank Karlsen Grafikk: Marius Grøndahl / Dagbladet
NABOLAG: Sunniva Ødegård bodde ved den røde markeringen til høyre. Hun ble funnet død ved markeringen i midten. Tirsdag har politiet sperret av området til venstre i bildet. Foto: Frank Karlsen Grafikk: Marius Grøndahl / Dagbladet Vis mer

Koples til innbrudd

Den 17 år gamle gutten som nå er siktet i saken, er kjent for politiet fra tidligere forhold, men ikke for voldssaker. Politiet har sagt at de prøver å drive en åpen etterforskning og tror at de er på rett vei, men kan ikke utelukke andre mulige gjerningspersoner.

Da nyheten om funnet av den døde 13-åringen ble kjent mandag, opplyste politiet at de var på Varhaug på grunn av et annet oppdrag da Sunniva Ødegårds far kontaktet politiet og fortalte at dattera hans var savnet.

Det andre oppdraget var ifølge politiet meldinger om et innbrudd. Og tirsdag ble det kjent at 17-åringen som nå er siktet for drapet på Sunniva Ødegård kobles til innbruddet, som skal ha skjedd like i nærheten av stedet hvor 13-åringen ble funnet. Dette skal ha skjedd søndag kveld, bare kort tid før 13-åringen ble funnet død.

Den siktede har også sagt at han var på stedet hvor 13-åringen ble funnet død. Han erkjenner ikke straffskyld. Politiet ønsker å varetektsfengsle ham i to uker med brev- og besøksforbud.

EN SISTE HILSEN: Akkurat her, på denne gangstien i Varhaug, ble Sunniva Ødegård (13) funnet drept. Her har noen kjente av jenta lagt ned lys med hilsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN SISTE HILSEN: Akkurat her, på denne gangstien i Varhaug, ble Sunniva Ødegård (13) funnet drept. Her har noen kjente av jenta lagt ned lys med hilsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Du er i mitt hjerte»

Langs gangstien der Sunniva ble funnet død har det dukket opp stadig flere tegn på at bygda er i sorg.

«Kjære Sunniva. Jeg kommer til å savne deg masse. Du er i mitt hjerte. Jeg tommer til å tenke på deg mye», kan man lese på et lys som er plassert på bakken få meter unna funnstedet.

Fungerende ordfører Skrettingland ber alle ungdommer som er berørt av det tragiske dødsfallet om å benytte seg av tilbudene som finnes. Blant annet holder helsestasjonen på tettstedet åpent hver dag fra 12-15, så lenge det måtte være behov for det.

- Jeg tror det er viktig at ungdommene som er berørt av dette bruker tilbudet. Jeg tror også det er viktig at foreldre er obs på ungdom som sliter med spørsmål de ikke finner svar på. Hvis foreldrene ikke føler at de klarer å hjelpe dem selv, så oppfordrer jeg dem til å bruke oppfølgingstilbudet kommunen har på plass. Så skal vi prøve å jobbe gjennom dette i fellesskap.

- Hvordan beveger man seg videre etter noe som dette?

- Jeg tror man må trå varsomt. Vi skal gå opp veien sammen, og vi skal komme tilbake til det trygge og gode Varhaug og Hå. Men jeg tror det er viktig at vi gir dette tid. Vi trenger alle tid til å bearbeide dette, sier han og legger til:

JÆREN-SAKEN: Bjørn Kåre Dahl, leder for personseksjonen i Sør-Vest politidistrikt, forteller til Dagbladet at det også gjøres tekniske undersøkelser andre steder enn funnstedet. Reporter: Karen Setten. Video: Nicolai Delebekk. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Men i dag tror jeg nok det først og fremst er sjokket som rår. Folk må få tenke og bruke tid på dette. De involverte familiene må få tid.

Fakta om drapssaken på Varhaug

* Søndag kveld 29 juli gikk 13 år gamle Sunniva Ødegård, fra Varhaug på Jæren i Rogaland, hjem etter å ha vært på besøk hos en kamerat.

* Da hun ikke kom hjem til avtalt tid, gikk Ødegårds far ut for å lete etter henne i 23-tiden.

* Ute i nabolaget traff han en politipatrulje som allerede var i området på et annet oppdrag, og sammen lette de etter 13-åringen.

* Klokken 3.09 natt til mandag ble Ødegård funnet på en sti i et boligstrøk, om lag 150 meter fra der hun bor.

* Funn på åstedet gjorde at politiet betraktet dødsfallet som mistenkelig og satte i gang full drapsetterforskning, med bistand fra Kripos.

* Tirsdag 31. juli opplyser politiet at en 17 år gammel gutt er siktet i saken.

* 17-åringen meldte seg selv til politiet, men nekter for at han har gjort det han er siktet for. Han har fortalt at han har vært ved åstedet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer