Her ble syriske flyktninger torturert, pisket og tvunget til å selge sex

Ble solgt som slaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 25. mars, på langfredag i påsken, klarte fire kvinner å rømme fra et toetasjes hus i den libanesiske havnebyen Jouneih.

Historien kvinnene etterpå fortalte politiet har sjokkert en hel verden.

Det viste seg at 75 kvinner hadde blitt holdt fanget inni huset, torturert og tvunget til å selge sex.

Da politiet aksjonerte mot huset, som het Chez Maurice Hotell, avdekket de det største sexslave-nettverket i libanesisk historie.

Kvinnene hadde blitt solgt til bakmenn før de hadde blitt tvunget til å ha sex med menn mer enn ti ganger om dagen. De ble torturert med elektrosjokk, banket opp og pisket hvis de ikke fikk nok tips.

Ledet av torturist Nå har den britiske avisa The Guardian fått tak i tiltalen i saken. Hele 23 personer er tiltalt for menneskehandel, fysisk og psykisk tortur av kvinnene, holde dem fanget og tvinge dem til prostitusjon. Flere av kvinnene var der i to, tre år.

The Guardian identifiserer flere av de hovedmistenkte, blant annet Fawaz Ali al-Hasan, som blir utpekt som leder av nettverket. En syrisk mann som heter Imad al-Riwahi, blir identifisert som gruppas torpedo.

Al-Riwahi var tidligere forhørsleder i den fryktede etterretningsorganisasjon til det syriske flyvåpenet, ifølge den libanesiske avisa al-Akhbar. Dette får også The Guardian bekreftet fra flere kilder.

Ble lokket med jobber Kvinnene har opprinnelig kommet fra Syria og Irak som flyktninger, og ble i utgangspunktet lovt helt vanlige jobber som servitører.

En 27 år gammel syrisk kvinne som ble utnyttet og holdt fanget i huset har fortalt det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency at hun trodde hun skulle jobbe som servitør. Hun forsto noe var galt da hun så hvordan de andre kvinnene var kledd.

SOM ET FENGSEL: Hele 23 personer er tiltalt for menneskehandel, fysisk og psykisk tortur av kvinnene, holde dem fanget og tvinge dem til prostitusjon. Flere av kvinnene var der i to, tre år. Foto: AFP/JOSEPH EID/NTB SCANPIX
SOM ET FENGSEL: Hele 23 personer er tiltalt for menneskehandel, fysisk og psykisk tortur av kvinnene, holde dem fanget og tvinge dem til prostitusjon. Flere av kvinnene var der i to, tre år. Foto: AFP/JOSEPH EID/NTB SCANPIX Vis mer

«Jeg fortalte at jeg ikke ville jobbe der. Al-Riwahi ba meg da om å bli over natta. Dørene ble stengt, og jeg fikk beskjed at jeg trengte tillatelse til å forlate huset».

Kvinnen forteller videre at hun ble pisket helt til hun sa at hun ikke ville forlate huset.

Flere blir slaver I en ny rapport kommer det fram at flere og flere flyktninger blir ofre for menneskehandel og slavearbeid i Libanon. Over en million syriske flyktninger har kommet til landet siden borgerkrigen i Syria startet. I Libanon er nå en fjerdedel av befolkningen syriske flyktninger.

Det største problemet er barnearbeid. I rapporten «Struggling to survive: Slavery and exploitation of Syrian refugees in Lebanon» kommer det fram at 60 til 70 prosent av alle flyktninger under 18 år jobber. I byer og landsbyer jobber syriske barn på gata, tigger, elger blomster, pusser sko og vasker bilvinduer.

Det blir også vanligere at familier gifter bort mindreårige jenter til eldre syriske menn. Seksuelle overgrep er også blitt vanligere. Humanitære organisasjoner melder at flyktningene forteller at de må betale med sex, blant annet til menneskesmuglere.

I rapporten kommer det også fram at husutleiere og arbeidsgivere ofte presser flyktningkvinner til å gi seksuelle tjenester som husleie, for mat og for jobb til dem selv eller deres familiemedlemmer.

Vinduene ble malt svart The Guardian har besøkt huset i Jouneih, og i artikkelen skriver de at både balkongene og vinduene er dekket med gitter, og vinduene er
malte svart - slik at kvinnene ikke engang har hatt tilgang til sollys.

«Bakmennene så kanskje etter svakere familier, hvor ingen ville spørre etter dem. Bakmennene var jegere. De behandlet aldri kvinnene som mennesker», sier en talsperson for det libanesiske politiet, Joseph Mousallam, til The Guardian.

De kvinnene som nektet å selge sex ble voldtatt og slått, og deretter truet til å ha ubeskyttet sex med kunder. En dommer har beskrevet kvinnens opphold i huset som en «reise til helvete».

Ifølge The Guardian
måtte kvinnen jobbe opp til 20 timer i døgnet, fra ti om morgenen, til seks om morgenen neste dag.

Ifølge tiltalen ble kvinnene tvunget til å ta imot mer enn ti kunder om dagen. De fikk mellom 30 og 70 dollar fra hver kunde. Bakmennene tok alle pengene.

BAK GITTER OG SVARTMALTE VINDUER: Både balkongene og vinduene er dekket med gitter, og vinduene er
malte svart - slik at kvinnene ikke engang har hatt tilgang til sollys. Foto: AP/HUSSEIN MALLA/NTB SCANPIX
BAK GITTER OG SVARTMALTE VINDUER: Både balkongene og vinduene er dekket med gitter, og vinduene er malte svart - slik at kvinnene ikke engang har hatt tilgang til sollys. Foto: AP/HUSSEIN MALLA/NTB SCANPIX Vis mer

En av kvinnene ble solgt av hennes egen ektemann for 4500 dollar. De andre ble solgt for mellom 1000 og 1500 dollar. Ifølge politiet ble kvinnene som ble gravide tatt med til en abortklinikk i Beirut, som ble drevet av en kjent libanesisk doktor som heter Riad Bulas. Han skal ha utført mer enn 200 aborter på kvinnene, noe han har tjent gode penger på. Ifølge tiltalen skal han ha mottatt mellom 300 og 200 dollar for hver operasjon.

Den libanesiske helseministeren har sagt at Bulas «bør råtne i et fengsel».BANKET OPP OG VOLDTATT: De kvinnene som nektet å selge sex ble voldtatt og slått, og deretter truet til å ha ubeskyttet sex med kunder. En dommer har beskrevet kvinnens opphold i huset som en «reise til helvete». Foto: AFP/JOSEPH EID/NTB SCANPIX
BANKET OPP OG VOLDTATT: De kvinnene som nektet å selge sex ble voldtatt og slått, og deretter truet til å ha ubeskyttet sex med kunder. En dommer har beskrevet kvinnens opphold i huset som en «reise til helvete». Foto: AFP/JOSEPH EID/NTB SCANPIX Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer