Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terror:

Her blir 16-åringens terrorplaner avslørt. Nå har han fått tretten års fengselsstraff

Gutten, som da var 16 år gammel, planla å bli med i terrorgruppa al-Qaida. Lite visste han at mannen ved siden av ham jobbet for FBI. 

AVSLØRT AV FBI: Den da 16 år gamle gutten visste ikke at mannen ved siden av ham jobbet for amerikanske FBI. Nå er han, fire år senere, dømt til tretten år i fengsel. Video: AP DV via NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Et av mine største mål i livet er å kjempe med Mujahidin. Og jeg definerer martyrdøden som en seier.

Sitatet over er fra en 16 år gammel gutt. I videoen over, som er fra 2013, kan man se den amerikanske gutten snakke om planer om å begå martyrdøden og være med i terrorgruppa al-Qaida. Mannen han snakker med jobber i virkeligheten for amerikanske FBI.

Nå er gutten, som er fylt 20 år, dømt til tretten års fengselsstraff for terror-planlegginga. Det melder nyhetsbyrået AP.

Psykiske problemer

Anthony La Pinta er den unge mannens advokat. Han sa, før dommen, at klienten hans er i en unik situasjon.

- Han er ikke bare siktet for kriminalitet som er veldig uvanlig, nemlig terrorisme. Men han var også bare 16 år gammel da han begikk den kriminelle handlingen. Han led av akutte psykiske problemer, og ble diagnostisert med Aspergers syndrom [å slite med sosial samhandling og motoriske ferdigheter, red.anm.] før disse siktelsene.

Under domsavsigelsen tirsdag 10. januar skal gutten ha forklart seg med at han var «en desillusjonert og umoden ungdomsskoleelev» da han planla å være med i terrorgruppa al-Qaida.

Dommeren på sin side mente at forbrytelsen var «veldig alvorlig».

I FBI-agentenes opptak av samtaler med ham skal han også ha sagt at han «heller vil i fengsel enn å legge fra seg planene om å bli medlem av islamske militanter.»

Skulle fly til Jemen

Den da 16 år gamle gutten kom i den amerikanske etterretningens søkelys da han konverterte til islam fra katolisisme.

De spante på ham i 18 måneder før de arresterte ham for fire år siden. Den utløsende faktor for arrestasjonen skjedde da gutten dro til flyplassen John F. Kennedy, hvor han skulle fly til Jemen. Her skulle han bli med i terrorgruppe al-Qaida.

Innen en måned etter arrestasjonen sa han seg skyldig i planleggingen av medvirkning til terror. Domsavgjørelsen ble utsatt i fire år mens retten holdt høringer om hvorvidt gutten forstod alvoret i situasjonen.

Ville ha 24 år

I rettssalen fortalte den unge mannen at han hadde gitt avkall på islam og at han hadde fullført skolegangen mens han var i fengsel.

Advokaten hans argumenterte mot den 24 år lange dommen påtalemyndigheten opprinnelig ba om ved å forklare hans psykiske utfordringer og at han kom fra et ustabilt hjem.

Påtalemyndighetens ønske om en lang straff var for at den skulle virke avskrekkende og forebyggende for samfunnet. Den unge mannen fikk, som tidligere nevnt, en dom på tretten år i fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling