SKUTT OG DREPT: Politiet i Chicago offentliggjorde i 2015 en video som viser en svart tenåring som blir skutt 16 ganger av hvit politimann. Episoden skjedde i oktober året før. Video: Chicago Police Department Vis mer Vis mer

Politivold i USA:

Her blir 17-åringen skutt 16 ganger av Chicago-politiet. Nå er tre politimenn tiltalt for å ha dekket over drapet

- De fulgte en «stillhetskodeks».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 20. oktober 2014 ble en 17 år gammel svart gutt ved navn Laquan McDonald skutt og drept på åpen gate. Ett år seinere ble politimannen Jason Van Dyke siktet og seinere tiltalt for drapet på 17-åringen.

Nå er også tre andre politimenn tiltalt for å ha forsøkt å dekke over hva som egentlig gikk så galt oktoberkvelden i 2014.

I november 2015 ble den gang 37 år gamle Van Dyke tiltalt for drapet, men politimannen har hele tiden hevdet at han handlet i selvforsvar, og at han følte seg truet av McDonald som var i besittelse av en kniv.

Dette stemte også overens med politirapporten fra hendelsen, der det ble beskrevet hvordan McDonald hoppet mot politimannen med en kniv i hånda.

Det var først da en video fra kameraet i politibilen ble sluppet i 2015, etter massivt press fra amerikanske medier, at historien ble snudd på hodet. Der kunne man se Van Dyke skyte 17-åringen 16 ganger i løpet av 15 sekunder. Under 13 av disse sekundene lå McDonald forsvarsløs på bakken.

- Fulgte «stillhetskodeks»

DREPT: 17 år gamle Laquan McDonald ble skutt og drept av politiet i Chicago 20. oktober 2014. Foto: AP / NTB Scanpix
DREPT: 17 år gamle Laquan McDonald ble skutt og drept av politiet i Chicago 20. oktober 2014. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Skuddene falt mens McDonald gikk ned gata med ryggen vendt mot politimannen. McDonald var i besittelse av en mindre, sammenbrettet kniv.

Nå er tre andre politimenn tiltalt for å ha forsøkt å skjule sannheten om hva som skjedde fra omverdenen. Den føderale påtalemyndigheten mener de tre mennene gjorde alt de kunne for å beskytte Van Dyke fra etterforskere som var på sporet.

- Denne tiltalen gjør det klart at disse tre gjorde langt mer enn å bare følge en «stillhetskodeks». Det hevdes at de løy om hva skjedde, i et forsøk på å hindre uavhengige etterforskere fra å finne ut av sannheten, sa påtaleadvokat Patricia Brown under en pressekonferanse onsdag.

De tre politimennene, som til sammen har over 70 års erfaring fra det lokale politiet, avfyrte aldri skudd, men skal ha avgitt falsk forklaring om hva som faktisk skjedde.

De er anklaget for konspirasjon, tjenesteforsømmelse og forsøk på å påvirke etterforskningen av saken. Mye knytter seg av forklaringen de har gitt om hva de så da de traff Van Dyke ved drapsstedet 20. oktober 2014. De skal også ha aktivt unngått å snakke med minst tre vitner, som ville motsagt den offisielle politirapporten, skriver New York Times.

De tre mennene er ikke pågrepet, og deres forsvarere har foreløpig ikke kommentert saken.

Voldsomme demonstrasjoner

Politimannen Jason Van Dyke skjøt 16 ganger, mens McDonald gikk ned gata med ryggen vendt mot politimannen. McDonald var i besittelse av en mindre, sammenbrettet kniv.

Dette førte til omfattende protester og kostet Chicagos politisjef jobben. Foto: Jim Young / Reuters / NTB Scanpix
Politimannen Jason Van Dyke skjøt 16 ganger, mens McDonald gikk ned gata med ryggen vendt mot politimannen. McDonald var i besittelse av en mindre, sammenbrettet kniv. Dette førte til omfattende protester og kostet Chicagos politisjef jobben. Foto: Jim Young / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Chicagos politisjef Eddie Johnson, som tok over jobben da den forrige politisjefen fikk sparken som følge av McDonald-saken, sier at avdelingen samarbeider tett med påtalemyndigheten.

- En hendelse som dette må aldri få skje igjen, sier han ifølge avisa.

Publiseringen av videoen i 2015 ble fulgt opp av voldsomme protester i Chicago, der et hundretalls folk tok til gatene og krevde at politimannen som skjøt de fatale skuddene skulle straffes.

- Videoen er veldig voldsom. Den er voldelig, og det er skremmende å se en 17-åring dø på en slik voldelig måte. Jeg har absolutt ingen tvil om at det kommer til å være smertefullt for alle innbyggerne i Chicago å se denne videoen, sa statsadvokat Anita Alvarez, da videoen ble frigitt av politiet i 2015.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for når rettssaken mot Van Dyke skal starte.

Regelmessig overdreven vold

Videoen av drapet på McDonald førte til en evaluering av Chicago-politiet, som er en av USAs største politistyrker med 12.000 ansatte, i desember 2015.

Den endelige rapporten, som ble publisert av det amerikanske justisdepartementet i januar i år, konkluderte med at Chicago-politiet bruker regelmessig overdreven vold, noe som går spesielt ut over afro- og latinamerikanere.

Politimannen Jason Van Dyke skjøt 16 ganger, mens McDonald gikk ned gata med ryggen vendt mot politimannen. McDonald var i besittelse av en mindre, sammenbrettet kniv.

Justisdepartementets 164 sider lange rapport konkluderer med at Chicago-politiet har «tolerert rasediskriminerende atferd, som ikke bare undergraver politiets legitimitet, men også bidro til mønsteret om utøving av ubegrunnet og overdreven vold».

De mener blant annet at politiet benytter elektrosjokkpistoler mot folk som ikke følger ordre, eller har skutt mennesker som ikke utgjorde noen alvorlig trussel.

I tillegg skriver de at politiet sågar hindret etterforskningen deres på grunn av sin interne «stillhetskodeks».

FORELØPIG INGEN KONSEKVENS: USA har blitt rystet av flere episoder der amerikansk politi har skutt og drept ubevæpnede unge svarte menn de siste åra. Denne videoen fra juli 2015 viser politimannen Mark Tiller i Sør-Carolina, som går mot den parkerte bilen til Zachary Hammond (19) med hevet våpen. Hendelsen endte fa... Vis mer