Her blir «agent David Weiss» avslørt

Førte Aftenposten og Jerusalem Post bak lyset. - Dette gikk for langt, sier han til Dagbladet.

DAVID WEISS: Mannen med ryggen til er 45-åringen som har utgitt seg for å være David Weiss. Han innrømmer overfor Dagbladets reporter at offiseren og etterretningsagenten Weiss ikke finnes. Foto: Arve Bartnes
DAVID WEISS: Mannen med ryggen til er 45-åringen som har utgitt seg for å være David Weiss. Han innrømmer overfor Dagbladets reporter at offiseren og etterretningsagenten Weiss ikke finnes. Foto: Arve Bartnes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dagbladet har møtt «David Weiss», den angivelige norske etterretningsoffiseren som har skapt store oppslag etter at han fortalte om jødehets i Oslo i den israelske storavisen Jerusalem Post.

Etter at Dagbladet i går kunne avsløre at hans tilknytning til Forsvaret er en bløff, gikk Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle ut og beskyldte forsvarsledelsen for løgn, og at Weiss trolig er tilknyttet forsvarets etterretning.

Beklager det som har skjedd
I dag sporet Dagbladet opp 45-åringen som har utgitt seg for å være etterretningsoffiseren David Weiss. Dagbladet kjenner hans egentlige identitet, og har fått den bekreftet fra flere hold.

Den norske 45-åringen bor alene i en leilighet på Frogner i Oslo sammen med sin hund. Dagbladet har etter en helhetsvurdering valgt å anonymisere ham. Da Dagbladet møtte han på kafe, viste 45-åringen frem et åpenbart uekte ID-kort der han framstod som David Weiss i den amerikanske elitestyrken Navy SEALs.

45-åringen gjør det klart at han ikke har noe med det norske forsvaret eller etterretningstjenesten å gjøre, og beklager at han har trukket Forsvaret inn i bråket som har oppstått etter at han uttalte seg til Jerusalem Post. Han sier videre at han aldri har vært yrkesoffiser i noe forsvar.

- Jeg må også beklage overfor Aftenpostens redaktør Harald Stanghelle. Jeg ble helt svett da han gikk ut og sa at Forsvaret løy om meg. Det er virkelig ikke meningen å gjøre ham til en idiot. Alt jeg ønsket, var å fortelle Jerusalem Post at det finnes jøder i Norge som kjenner seg igjen i det de skriver om økende antisemittisme i Norge, sier han til Dagbladet.

Ringte Jerusalem Post

45-åringen sier han aldri hadde forespeilet seg bråket som har oppstått etter at han selv tok kontakt med journalist Haviv Rettig Gur i Jerusalem Post.

Den Israelske storavisen gjenga noen av 45-åringens historier, og oppga at han har tjenestegjort i det norske forsvaret siden 1988.

- Jeg leste den første saken de skrev om Norge, og ville understreke det de hadde skrevet, blant annet om hvordan vi jøder i Norge opplever Kristin Halvorsen og SV, og personlige erfaringer og ting jøder i Norge har opplevd, forteller han.

- Må ha blitt misforstått
- Men jeg sa aldri at jeg var offiser i det norske forsvaret, hevder 45-åringen overfor Dagbladet.

- Hvorfor skriver Jerusalem Post dette da?

- Jeg kan ha sagt at jeg har vært i et forsvar. Men aldri som yrkesoffiser eller i Norge. Det kan tenkes at jeg har formulert meg uklart, og ønsker ikke å legge skylda på Jerusalem Post. Jeg trodde aldri det skulle bli noen stor sak ut av dette. Det jeg ønsket, var å få frem de opplevelsene jøder i Norge har i forhold til antisemitisme, sier han.

Mysteriet Weiss

• Dagbladet har på flere hold fått opplyst at 45-åringen er identisk med den "David Weiss" som ble intervjuet i Aftenposten og Jerusalem Post.

• Dagbladet har vist en bekjent av 45-åringen et bilde av mannen som kaller seg "David Weiss".

•-  Jeg kjenner ham igjen. 45-åringen og "Weiss" er samme person, sier han til Dagbladet.

• Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle bekrefter søndag kveld at mannen Dagbladet har møt er den samme som Aftenposten intervjuet som den norske offiseren David Weiss.

• Da Dagbladet i helga kontaktet Senter mot antisemittisme (SMA), gikk de med på å videreformidle en intervjuhenvendelse til den den «David Weiss» de hadde på sin kontaktliste. Den «David Weiss» Dagbladet møtte søndag bekrefter at han fikk videreformidlet denne intervjuhenvendelsen fra Dagbladet, men at han valgte å ikke forholde seg til Dagbladet før avisa ringte på døra hans i dag.

Fantasioppslag
45-åringen sier til Dagbladet at han egentlig ikke oppfattet samtalen med journalist Gur som et intervju, og at han først når en journalist fra Aftenposten for noen dager siden forsøkte å få kontakt med ham, forstod at ting var kommet ut av kontroll.

- Jeg ville egentlig ikke snakke med journalisten fra Aftenposten, og jeg sa aldri at jeg tilhørte Forsvaret eller etterretningstjenesten eller en spesialtjeneste.

- Hvorfor skriver Aftenposten at du hadde fått refs av din sjef i Forsvaret da?

- Jeg må ha blitt misforstått. Jeg sa vel noe sånt som at dersom jeg hadde vært tilknyttet Forsvaret, så ville jeg fått strekk hvis jeg sa slike ting til media. Dette med at jeg skal tilhøre etterretningstjenesten er helt vilt, sier han.

- Plutselig kom det ene fantasioppslaget etter det andre. Plutselig var ledelsen i Forsvaret trukket inn, og så gikk redaktør Stanghelle ut og beskyldte Forsvaret for løgn. Det er helt absurd at de få setningene i Jerusalem Post har blitt til en så stor sak. Det føles som om jeg har åpnet Pandoras eske, sier 45-åringen til Dagbladet.

Ringte selv forsvaret
Etter at Dagbladet sporet opp 45-åringen på hans hjemmeadresse i dag valgte han å ringe Forsvaret for å beklage oppstyret han har skapt. Deretter gikk han med på å møte Dagbladedets reporter ansikt til ansikt i en kafe på Frogner i Oslo.

- Jeg kan ikke leve med at Forsvaret og e-tjenesten trekkes inn i dette, og at det nå er blitt en nasjonal sak der Stanghelle er på banen. Jeg har aldri sagt jeg har tilhørt Forsvaret, og jeg har aldri sagt jeg var israelsk statsborger. Det må være noe Aftenposten har antatt, og som jeg kanskje ikke har vært presis nok på å avklare da jeg snakket med journalisten. Jeg tenkte nok ikke godt nok over det, og trodde et feilsitat i Jerusalem Post ville smelte vekk. Det var jo opplevelsene som norsk jøde som var viktig å få fram. Jeg ble rett og slett tatt på senga, hevder han.

Klandrer ikke journalisten
- Du forstår at mange vil være skeptisk til det du sier, og at man kan tro at du har forsøkt å bløffe Aftenposten og Jerusalem Post?

- Jeg anklager ikke Aftenposten eller noen andre. Det kan like godt være jeg som har formulert meg på en måte som er misforstått. Og jeg er ikke ute etter å skylde på noen. Det jeg håper på nå er å bli ferdig med saken. Alt har blitt helt feil. Når jeg lukker øynene ser jeg for meg de linjene i Jerusalem Post, og angrer at jeg sa «ingen kommentar» da Aftenposten spurte om jeg jobbet i Forsvaret. Jeg kan ikke klandre journalisten, sier han til Dagbladet.

Dagbladet konfronterer 45-åringen med at det virker usannsynlig at både Aftenposten og Jerusalem Post skal ha misforstått hans forsvarstilknytning så grovt.

- Jeg trodde aldri at dette skulle bli en så stor sak, og trodde at det ville smelte bort som et feilsitat. Alt har blitt helt galt. Jeg er lei meg, svarer han.

Stanghelle tviler

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle bekrefter at den «David Weiss» Dagbladet har snakket med er den samme som har blitt intervjuet om norsk antisemittisme i Aftenposten.

AFTENPOSTEN: Redaktør Harald Stanghelle har beskyldt Forsvaret for å bløffe om tilknytningen til Weiss. Faksimile: Aftenposten.no 5/4-09
AFTENPOSTEN: Redaktør Harald Stanghelle har beskyldt Forsvaret for å bløffe om tilknytningen til Weiss. Faksimile: Aftenposten.no 5/4-09 Vis mer

—Jeg er veldig i tvil om hva dette er for noe. Dersom vi er lurt, skal jeg selvfølgelig be forsvaret om unnskylding, sier Harald Stanghelle.

- Ikke overbevist
—Samtidig vet vi at de hemmelige delene av forsvaret benytter seg av ulike personer og miljøer til forskjellige oppdrag. Alle som kjenner norsk etteretningshistorie, vet at dette er en tjeneste som benytter seg av uortodokse midler, sier redaktøren til Dagbladet.

—Jeg har ikke sett noen ting som har overbevist meg om at Weiss ikke har en viss tilknytning til det norske forsvaret.

—Men hvis han ikke har noen tilknytning til forsvaret er både Jerusalem Post og Aftenposten lurt. Det er både trist og pinlig, men det sier også noe om det miljøet som forsøker å stemple Norge som en stat der jødehat florerer, sier Stanghelle.

Her blir «agent David Weiss» avslørt

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer