Leverte liste til lokalvalg en time før fristen gikk ut

Her blir Alliansen-lederen bortvist fra Oslo-skole

To lærere grep inn og ba lederen for det høyreekstreme partiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, fjerne seg da han samlet inn underskrifter på Kuben videregående skole i Oslo.

BLE SKREMT: Da læreren fortalte hva Hans Jørgen Lysglimt Johansen står for og de selv sjekket på nettet, ble elevene forskrekket. Foto: Omar Samy Gamal
BLE SKREMT: Da læreren fortalte hva Hans Jørgen Lysglimt Johansen står for og de selv sjekket på nettet, ble elevene forskrekket. Foto: Omar Samy GamalVis mer

I bytte mot klistremerker for Trump og «I love Oslo» samlet Lysglimt Johansen inn underskrifter utenfor videregående skoler i Oslo i forrige uke. Målet var å skaffe minst 300 underskrifter - som er kravet for å kunne stille liste til høstens lokalvalg.

En time før fristen gikk ut mandag klokka 12, troppet Lysglimt Johansen opp i Oslo rådhus. Lista inneholder en lang rekke oppsiktsvekkende navn. Langt fra alle vet at de står på lista.

- De ble skrekkslagne

Omar Samy Gamal er den ene av de to Kuben-lærerne som viste bort Alliansens leder.

- Det lå an til å bli en helt vanlig dag. Så ser jeg elevene mine snakke med en fyr. Jeg spør om de vet hvem dette er. «Vet dere ikke at han ikke ønsker at jeg skal være her i landet og jobbe for dere?» Lysglimt bryter inn og sier han bare er mot EØS og globalisering, sier Gamal til Dagbladet.

I etterkant har flere elever spurt skolen om hjelp til å bli fjernet fra listen.

- Ungdommene søkte ham opp på nettet og ble helt skrekkslagne. De opplever at Lysglimt ikke har spilt med åpne kort, sier Gamal.

Langt fra humor

Gamal står selv på tredjeplass på SVs lokalvalgliste i Oslo, men avviser at han hadde politiske motiver for å be Johansen om å fjerne seg.

- Nei, dette var ryggmargsrefleksen som slo inn. Når du ser en ekstrem person, jeg vil si at han er nazist, og han står på skolen og lurer mine elever, det er farlig og urovekkende.

Lysglimt fjernet seg uten protester.

- Han var imøtekommende. Det er i seg selv skummelt. Han er jo ikke en typisk nazist som marsjerer i gatene. Men når han skriver på Facebook om nasjonalisme med et smil, så tenker jeg at det er helt sjukt. At du kan stå for antidemokratiske verdier med et smil. Det er mulig at han ser på seg selv som en fyr med humor, men det han står for er så langt fra humor som det går an å komme, sier Gamal.

- Ytterliggående

Seniorforsker Terje Emberland ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) sier Johansen tydelig gir uttrykk for at han ser på holocaust som en myte.

- Hans synspunkter er ytterliggående, for å si det mildt, sier Emberland.

Emberland forteller at da han og en kollega presenterte en forskningsrapport om konspirasjonsteorier innen det ytterliggående høyrelandskapet i Norge, avbrøt Lysglimt Johansen seansen.

- Antisemittisme fremmes ofte gjennom et kodet språk, men hos Johansen den helt eksplisitt, klar og tydelig. Han legger ikke skjul på sitt jødehat. Det er ganske sterkt at han under lanseringen, som skjedde på Politihøyskolen, kaster rapporten i gulvet og etterpå karakteriserer den som «talmudisk svineri», sier Emberland.

NS-plakater

Leder Rune Berglund Steen ved Antirasistisk Senter er kritisk til Johansen og Alliansen:

Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter. Foto: Erling Hægeland
Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Han driver med åpenbar konspiratorisk antisemittisme, oppfordring til statskupp og åpenlys rasisme. Vi snakker om en aktør som har brukt valgkamp-plakater fra Nasjonal Samling og tvitret innhold som framstår som om han sammenlikner seg selv med Hitler. Det er ytterst få i Norge som vil signere under på politikken hans dersom de vet hva han faktisk står for, sier Steen.

- Hva tenker du om at han samler inn underskrifter ved videregående skoler?

- Lysglimt Johansen seiler under falskt flagg, og forteller folk at han er mot EØS og globalisering. Men det han burde si er «jeg står for grov antisemittisme og jeg ønsker å gjøre statskupp i Norge». Det er sannheten. Men da får han jo ikke særlig mange underskrifter. At han retter virksomheten sin inn mot unge, er grovt.

Kritisk rektor

Kuben-rektor Kjell Ove Hauge bekrefter at Johansen ble bortvist fra skolen.

- Det er uakseptabelt for Johansen å ta seg til rette på skolens område, i skoletida, og presse seg på mine elever. Hadde han spurt om tillatelse, slik jeg forventer av alle som vi ha adgang til Kuben, ville han fått avslag, sier Hauge til Dagbladet.

GREP INN: Omar Samy Gamal bortviste Hans Jørgen Lysglimt Johansen fra Kuben videregående skole. Foto: Tomm W. Christiansen
GREP INN: Omar Samy Gamal bortviste Hans Jørgen Lysglimt Johansen fra Kuben videregående skole. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Like før jul fikk Kuben videregående skole Benjaminprisen for sitt arbeid «for å skape et trygt, varmt og inkluderende skolemiljø fritt for rasisme, diskriminering og utenforskap».

Hauge forteller at Kuben en gang i året inviterer alle ungdomspartier til skolen der de får presentere sin politikk.

- Utover dette må partier og andre pressgrupper finne andre veier til underskrifter eller rekruttering. Jeg er kritisk til Johansens framgangsmåte i denne saken. Jeg er også kritisk til det Alliansen står for, selv om det er underordnet selve bortvisningen, sier Kuben-rektoren.

- Et spøkelse

Hans Jørgen Lysglimt Johansen sier at han har reist rundt på flere videregående skoler for å samle inn underskrifter.

- Vi må ha 300 signaturer for å få lov til å stille til lokalvalget. Dette er på plass i Oslo. I noen andre kommuner har vi fått forlenget frist. Det er veldig greit å samle inn underskrifter på skoler, for de fleste, eller i hvert fall over halvparten, er over 18 år eller de vil bli 18 i løpet av dette året, sier han.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen forlot Kuben videregående etter å ha blitt bedt om å forlate stedet av lærer Omar Samy Gamal og en kollega. Foto: Omar Samy Gamal
Hans Jørgen Lysglimt Johansen forlot Kuben videregående etter å ha blitt bedt om å forlate stedet av lærer Omar Samy Gamal og en kollega. Foto: Omar Samy Gamal Vis mer

- Den ene læreren som viste deg bort fra Kuben beskriver deg som nazist?

- Det er greit at vi blir bedt om å fjerne oss. Det skjer på alle skoler jeg oppsøker. Det er blitt en del av taktikken, at jeg først tar oppstilling på skolens område og deretter flytter meg til rett utenfor skolens område. Til det begrepet om meg, så er det et slags spøkelse som tidsånden har plantet i hodet på veldig mange.

- Hva er du da?

- Jeg er for en norsk nasjonalromantikk, ikke Det tredje rike som nazistene ville ha. Den ordentlige dypkonservative høyresiden som jeg står for, kan manifestere seg på mange måter. Vi hadde det i Norge før 1930-tallet, som etter hvert ble brunt. Og valget av kong Haakon var det jeg kaller gladnasjonalisme, og hadde veldig lite med nazisme å gjøre. Det er klart at nazismen satte en støkk i folk. Men hvor mange år skal vi fornekte en dyp høyreside bare på grunn av det som skjedde under den andre verdenskrig? - sier Johansen.

- Sjokkerende

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp), tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, Frp- stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og lederen av Oslo Frp Tone Ims Larssen er blant navnene som står på Alliansens liste til lokalvalget i Oslo i høst.

IKKE SAMTYKKET: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er ikke valgbar i Oslo, men står likevel høyt på Alliansens liste i hovestaden som ble levert mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IKKE SAMTYKKET: Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) er ikke valgbar i Oslo, men står likevel høyt på Alliansens liste i hovestaden som ble levert mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Politisk rådgiver Christoffer Pederssen svarer følgende på vegne av Kallmyr:

- Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr er folkeregistrert bosatt i Frogn kommune, og står på listen til Frogn Frp til kommunevalget 2019. Han har ikke samtykket til å stå på listen til Alliansen og er for øvrig heller ikke valgbar i Oslo kommune.

Ims Larssen reagerer slik da Dagbladet forteller henne at hun står på Alliansens liste til valget i Oslo:

- Det er sjokkerende. Jeg vil selvfølgelig ikke stå på den lista. Jeg er aldri blitt spurt og har aldri vært i nærheten av dem noen gang.

Hagen har følgende kommentar til at han er ført opp på Alliansen-lista:

- Respektløst og bare tull!

Christian Tybring-Gjedde, som er gift med Kallmyrs statsrådskollega i Justisdepartementet, beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Alliansen-lista inneholder også navn som Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen fra NRK Satiriks, Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum, HRS' informasjonsansvarlig Hege Storhaug, Resett-redaktør Helge Lurås og Document-redaktør Hans Rustad.

Vil ta halve Frp

Lysglimt Johansen bekrefter at han langt fra har vært i kontakt med alle som er ført opp på Alliansens Oslo-liste.

- Vi har ført opp en langt rekke Frp-navn fordi vi ser en splittelse som nært forestående i det partiet. Det er jo ikke noen hemmelighet at Alliansen prøver å, ja, kuppe blir litt feil ord, men at vi prøver å være det Frp burde ha vært, sier Johansen.

- Hva bygger du det på?

- Frp er et dypt splittet parti, det er ingen hemmelighet. Og den falangen i Frp som vil forby omskjæring av guttebarn, de er trykket ned og hører hjemme i Alliansen. Disse, som utgjør minst halve Frp, prøver vi å få over til Alliansen. Men jeg vil ikke avsløre hvem vi snakker med. Derfor fører vi opp mange Frp-navn, slik at partiledelsen ikke skal klare å skjønne hvem vi snakker med, sier Johansen til Dagbladet.

Vil bli sjekket

Oslo-ordfører Marianne Borgen er leder av valgstyret i hovedstaden.

TRIST: Oslo-ordfører Marianne Borgen mener det er trist og urovekkende at Alliansen forsøker å stille liste til lokalvalget i hovedstaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TRIST: Oslo-ordfører Marianne Borgen mener det er trist og urovekkende at Alliansen forsøker å stille liste til lokalvalget i hovedstaden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Ja, det står mange ulike navn på Alliansens liste. Rutinemessig vil alle som er ført opp på en valgliste etter hvert bli gjort oppmerksom på at de står på denne lista, gitt at den fyller de formelle kriteriene og blir godkjent. Folk må selv gi beskjed om de ønsker fritak. Da vil de bli fjernet.

Borgen sier at en forutsetning for at «støttelista» med 300 navn blir godkjent, er at de som står på den har stemmerett i Oslo kommune. Valgstyrets jobb er å sjekke navnene opp mot manntallet.

- Trist og urovekkende

- Lysglimt Johansen har samlet inn underskrifter på videregående skoler. Hva syns du om det?

- Det er ikke anledning til å gå inn på skolens område. Men ellers må vi legge til grunn at folk vet hva de skriver under på, det gjelder også for unge mennesker.

- Hva tenker du om at Alliansen forsøker å få godkjent en liste til lokalvalget i hovedstaden?

- Vi må akseptere alle lister som tilfredsstiller de formelle kravene. Det er slik demokratiet vårt er sånn skrudd sammen, sier Borgen.

- Og politisk?

- Jeg er helt grunnleggende uenig i det disse folka står for. Det er urovekkende at han har stått på skoler og mobilisert. Jeg ønsker en raus by som tar vare på mangfold, inkludering og fellesskap. Alliansens politiske grunnlag står for det stikk motsatte. De nører opp under et «oss og dem», ikke et «felles vi». Det er trist og urovekkende, sier Oslo-ordfører Marianne Borgen.