Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir asylsøkeren pågrepet i rettssalen

Forsøker å bevise at han er homofil, men politiet ville sende ham tilbake til Uganda før dommen i saken er klar.

PÅGREPET I RETTEN: Den 24 år gamle ugandiske mannen kjempet denne uka for å bli trodd av lagmannsretten på at han er homofil. Bare sekunder etter at retten var hevet i dag, ble han pågrepet av politiets utlendingsenhet i rettssalen. Planen var å sende ham til Uganda på søndag, men retten har i løpet av kvelden lagt ned en forbud mot å uttransportere asylsøkeren før dommen i saken er klar. Han har per i dag ikke lovlig opphold i Norge, men det endrer seg dersom han vinner rettsaken. Dommen er ventet i løpet av fire uker. Foto: Dagbladet
PÅGREPET I RETTEN: Den 24 år gamle ugandiske mannen kjempet denne uka for å bli trodd av lagmannsretten på at han er homofil. Bare sekunder etter at retten var hevet i dag, ble han pågrepet av politiets utlendingsenhet i rettssalen. Planen var å sende ham til Uganda på søndag, men retten har i løpet av kvelden lagt ned en forbud mot å uttransportere asylsøkeren før dommen i saken er klar. Han har per i dag ikke lovlig opphold i Norge, men det endrer seg dersom han vinner rettsaken. Dommen er ventet i løpet av fire uker. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BORGARTING LAGMANNSRETT (Dagbladet): Like før klokken 12 i dag, ble en 24 år gammel asylsøker fra Uganda pågrepet inne i rettsalen i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Han ble pågrepet av to sivilkledde betjenter fra politiets utlendingsenhet, som førte ham ut bakdøra, øyeblikkelig etter at retten var hevet.

Etter det Dagbladet kjenner til, var planen at asylsøkeren skulle uttransporteres til Uganda førstkommende søndag.

Blir ikke trodd av staten

- TRAUMATISERENDE: Den ugandiske asylsøkeren fortalte i går til Dagbladet at det opplevdes traumatiserende å skulle få sin seksuelle legning fastlsått av retten. Han insisterer på at han er homofil, og at han i verste fall vil bli drept hvis han må tilbake til Uganda.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- TRAUMATISERENDE: Den ugandiske asylsøkeren fortalte i går til Dagbladet at det opplevdes traumatiserende å skulle få sin seksuelle legning fastlsått av retten. Han insisterer på at han er homofil, og at han i verste fall vil bli drept hvis han må tilbake til Uganda.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

De to siste dagene har asylsøkeren vært i retten for å forsøke å bevise at han er homofil, og at han derfor har krav på beskyttelse og opphold i Norge.

Norske utlendingsmyndigheter mener på sin side at asylsøkeren bare later som han er homofil, og at han har gjort det siden han kom til Norge i 2014.

Uganda er blant de mest homo-fiendtlige landene i verden, både med tanke på anti-homo-lovgivning og befolkningens syn på homofili.

Asylsøkeren har per i dag ikke lovlig opphold i Norge, men det vil han få dersom han vinner rettssaken.

Dommen er ventet i løpet av fire uker.

- Må ikke sendes ut før dom

Asylsøkerens advokat, professor Mads Andenæs, var både overasket og opprørt da klienten hans i formiddag ble pågrepet og ført ut av rettssalen.

- Det er svært uheldig at han pågripes i retten direkte etter rettens sluttforhandlinger. Han må i hvert fall ikke sendes ut av landet før dommen foreligger, sa Andenæs til Dagbladet i rettssalen.

- Hvorfor det?

- Vi har hatt en lang rettsforhandling om saken, hovedforhandlingen ble avsluttet for ti minutter siden og saken er til doms. Uansett hvilket formelt grunnlag som påberopes for uttransportering, vil det være upassende og i strid med maktfordelingsprinsippet i vårt statsstyre. Det er lagmannsretten som nå skal avgjøre om han innvilges asyl eller ikke.

«HENG DEM»: Den obskure ugandiske tabloidavisen Rolling Stone, holdt det gående i tre måneder i 2010. På den tiden rakk de å publisere bilder av homofile ugandere, sammen med teksten «hang them». Faksimile: Rolling Stone
«HENG DEM»: Den obskure ugandiske tabloidavisen Rolling Stone, holdt det gående i tre måneder i 2010. På den tiden rakk de å publisere bilder av homofile ugandere, sammen med teksten «hang them». Faksimile: Rolling Stone Vis mer

Retten stoppet politiet

I ettermiddag sendte Andenæs en anmodning til retten om midlertidig forføyning, for å hindre at asylsøkeren uttransportertes før lagmannsretten har avsagt dom.

Denne ble behandlet i kveld, og retten la da ned et forbud mot at Politiets utlendingsenhet transporterer asylsøkeren ut av landet, før dommen er klar.

- Det er vi fornøyd med, sier Andenæs til Dagbladet.

- Lite troverdig

Den ugandiske mannen kom til Norge sommeren 2014 i forbindelse med fotballturneringen Norway cup.

Da hoppet han av og søkte asyl, med homofil legning som beskyttelsesgrunnlag.

«Avslørt!»: En annen obskur ugandisk tabloidavis, Red Pepper, har flere ganger «avslørt» ugandere som homofile. De har fått skarp kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner. Faksimile: Red Pepper          
«Avslørt!»: En annen obskur ugandisk tabloidavis, Red Pepper, har flere ganger «avslørt» ugandere som homofile. De har fått skarp kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner. Faksimile: Red Pepper           Vis mer

Asylsøknaden hans ble avslått av UDI, og UNE før saken havnet i Oslo tingrett. Alle instanser har til nå ment at forklaringen han ga i asylintervjuet ikke er troverdig, og at det ikke kan legges til grunn at han faktisk er homofil.

De siste to dagene, har asylsøkeren fortalt detaljert om sitt liv som homofil i Uganda og i Norge. Han insisterer på at han er homofil, og frykter at han i verste fall kan bli drept dersom han må reise tilbake til hjemlandet.

Levde i skjul

Siden juni 2016 har han oppholdt seg i Norge uten lovlig opphold.

Etter det Dagbladet kjenner til, har han levd i skjul for myndighetene det siste halve året.

Utlendingsnemndas prosessfullmektige, advokat Halvor Finne, ønsker ikke å kommentere pågripelsen. Han henviser til politiets utlendingsenhet.

Politiets utlendingsenhet sier til Dagbladet at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men de bekrefter at de i dag har pågrepet en ugandisk statsborger uten lovlig opphold i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling