Her blir åtte mennesker hjemløse i natt

Sentrumsbygg lagt i aske i Buskerud. 48 beboere i skogbrann-området i Aust-Agder hentet av politiet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Brannene fortsetter å herje i Sør-Norge. Store millionverdier ligger i aske og åtte beboere ble husløse da denne store forretnings- og boliggården i Åmot sentrum i Modum i Buskerud ble toalskadd i natt.

Og den store skogbrannen i Froland i Aust-Agder er fortsatt ute av kontroll. I natt måtte politiet kjøre inn i brannsonene og be flere innbyggere forlate sine hjem øyeblikkelig.

Dermed er i alt 48 personer evakuert fra skogbrannen i Froland. I morgentimene setter brannhelikoptrene i gang igjen.

Kom seg ut

Den voldsomme brannen Eken-bygget i Åmot ble meldt til politiet kl. 01.45.

- Åtte mennesker har leiligheter i gården, og vi har fått bekreftet at alle har kommet uskadd fra brannen. Noen var ikke hjemme, og de andre hadde kommet seg ut på egenhånd da brannvesenet kom fram, opplyser operasjonsleder Nils Erik Karlsen i Nordre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.no.

I morgentimene var det bare murvegger, forvridde stålkunstruksjoner og aske igjen av bygningen. Et nabobygg fikk skader i brannen.

Startet i gatekjøkken?

 TOTALSKADD:  Dette er restene av Eken-bygget i Åmot sentrum i Modum i Buskerud mens slokkingsarbeidet pågikk i natt. Ingen av de åtte beboerne ble skadd. Foto: TOR KEISER.
TOTALSKADD: Dette er restene av Eken-bygget i Åmot sentrum i Modum i Buskerud mens slokkingsarbeidet pågikk i natt. Ingen av de åtte beboerne ble skadd. Foto: TOR KEISER. Vis mer

- Vi vet ikke årsaken til brannen, men dette ser ikke ut til å ha noe å gjøre med skogbrann eller  flammer som har kommet ut av kontroll på den måten, sier operasjonsleder Nils Erik Karlsen.

Brannmannskap som Dagbladet.no var i kontakt med på åstedet sier den første antakelsen er at brannen oppsto i et gatekjøkken i bygningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10 hytter nedbrent

Overbefal Ole Frigstad i Aust-Agder brannvesen har kjempet mot skogbrannen i hele natt sammen med 50-60 andre.

- Vinden er veldig lunefull, og her er situasjonen ikke avklart. Men vi er nå ganske sikre på at vi skal berge bebyggelsen i Mykland og Åstveit.

- De fleste ble evakuert i går kveld. Men i natt dro politiet inn og banket på hos dem som bor innerst langs veien til Åstveit. Dermed er det nå 48 personer som har forlatt sine hjem.

- Det ser ikke ut til at det skal bli nødvendig  å evakuere flere nå, sier Frigstad til Dagbladet.no.

Minst 10 hytter har brent ned siste døgnet.

Her blir åtte mennesker hjemløse i natt

- Vi har konsentrert oss om å sikre husene til de fastboende. Det skal ikke ha vært flere hyttebranner i natt, sier Frigstad, mens han venter på lyden av brannhelikoptrene.

De måtte ta pause ved midnatt på grunn av røyk og dårlig sikt.

Røykteppe over Arendal

Vakthavende Harald Robersvik ved brannvesenets sentral i Arendal har fått minst 200 telefoner i natt fra engstelige beboere ved kysten - 50-60 kilometer fra skogbrannen.

- Røyken ligger noe som et teppe over kysten fra Arendal til Tvedestrand. Det er veldig bra at folk er observante og varsler oss når de merker noe uvant.

- Heldigvis har det ikke vært noen nye branner her nede. Det er røyken fra Froland som har seget hitover, sier Robersvik til Dagbladet.no