VURDERT I MISSEKÅRING: Au pairer i Norge ble i går kveld vurdert. - Jeg gleder meg, men er veldig nervøs. Denne konkurransen er bare for moro skyld, sier Jocelyn Pandian. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VURDERT I MISSEKÅRING: Au pairer i Norge ble i går kveld vurdert. - Jeg gleder meg, men er veldig nervøs. Denne konkurransen er bare for moro skyld, sier Jocelyn Pandian. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Her blir au pairene vurdert i missekåring

Filippinske jenter deltok i skjønnhetskonkurransen Miss Au Pair 2012. - Betenkelig, mener Ap-politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti filippinske kvinner, som alle har kommet til Norge for å passe barn og å hjelpe til i norske hjem, kjempet om tittelen «Miss Au Pair 2012». Det hele varte i seks timer.

- Jeg tror jo aldri vi nordmenn hadde arrangert en missekonkurranse der vi vurderte hvem som er mest attraktiv - i en kirke. Det er ikke rett eller galt, men veldig annerledes, sier Hilde Henriksen.

Hun tok turen for å støtte venninna, en av hovedsponsorene for arrangementet, Karen Elisabeth Andenæs. Selv synes hun at arrangementet er noe helt nytt.

- Min første reaksjon er at det var veldig spesielt å ha en missekonkurranse i en kirke, og det andre er at det varer i seks timer. Det er virkelig en helaften. Jeg har aldri hørt om en missekonkurranse i en kirke, med «Gangnam Style» (teknolåt, red.anm.) rett etter en bønn. Da er det som å være på ferie midt i byen, sier Henriksen.

- Sunt? Ap-politiker Jette F. Christensen sier hun er betenkelig til en missekåring av kvinner som oppholder seg som au pairer i Norge.

- Er dette sunt?

- Alle får jo selvfølgelig bruke fritida si som de vil, men man kan jo spørre seg hvor sunt det er med slike kåringer hvor utseendet er hovedfokuset, eller hvor lurt det er å være så utseendefokusert. Uansett hvem man er, sier hun.

- Au pair-ordningen er under pågående diskusjon. Vi hører altfor ofte om forhold som ikke er så bra, og jeg tror det er viktig å vurdere om Norge faktisk skal beholde ordningen. Vi har laget nye restriksjoner som har vært nødvendige, blant annet at au pairen ikke skal ha forsørgeransvar hjemme. Det skal være en kulturutveksling for au pairen, ikke billig arbeidskraft for vertsfamilien.

DOMMERPANELET: Karen Elisabeth Andenæs (t.h.) fra Snarøya er alenemamma på heltid, og har selv hatt au pair hjemme hos seg. Derfor stilte hun mer enn gjerne opp som dommer under Miss Au Pair 2012.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DOMMERPANELET: Karen Elisabeth Andenæs (t.h.) fra Snarøya er alenemamma på heltid, og har selv hatt au pair hjemme hos seg. Derfor stilte hun mer enn gjerne opp som dommer under Miss Au Pair 2012. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Karin Andersen (SV) sier hun ikke ønsker å uttale seg om selve missekonkurransen, men sier hun er skeptisk til au pair-ordningen. Hun er redd for at kvinnene ofte brukes som et billig alternativ til «dyr» hushjelp.

- Jeg mener at au pair-ordningen må strammes inn vesentlig, slik at det er snakk om en kulturutveksling, og ikke en mulighet å skaffe seg billig hushjelp. Dette er mennesker som ofte kommer fra dårlige levevilkår, og som ofte passer våre unger mens deres egne barn er alene hjemme. Mange av dem er i en forferdelig situasjon, sier hun.

- Bra for begge parter Andenæs, som satt i dommerpanelet, har selv hatt au pairer boende hjemme hos seg. Hun synes ordningen fungerer som den skal.

- Jeg tror au pair-ordningen, for begge parter, fungerer veldig fint. De kommer jo i utgangspunktet for pengene, men også for kulturutvekslingen. Det hadde vært veldig dyrt å ansette noen i 30 timer i uka.

Lene Løvdal i Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) sier til Dagbladet at dette er årets største hendelse.

- Jeg er her fordi jeg jobber med rettshjelp, og dette er årets «happening ». Vi ser at disse kvinnene en særlig sårbar gruppe. De er begrenset i forhold til språkkunnskaper grunnet den korte tida de er her, og så jobber de når andre som regel har fri. Da er det viktig
at vi er her, og at vi viser at vi ser dem, sier hun.

SISTE FINPUSS: De filippinske jentene, som alle er i Norge som au pair, ordner seg før de skal på scenen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SISTE FINPUSS: De filippinske jentene, som alle er i Norge som au pair, ordner seg før de skal på scenen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer