Her blir automat-banden avslørt

Den kriminelle gjengen stjal og plyndret 23 billettautomater i Oslo. Her blir banden avslørt av avansert sporingsutstyr i automatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Fra oktober til desember i fjor ble flere billettautomater og betalingsterminaler for trikk og t-bane i Oslo revet løs fra betongfester, tømt for penger og dumpet i Oslofjorden.

På bildet har Securitas-etterforskeren Jan, ved hjelp av en radiopeiler, akkurat sporet opp en stjålet automat i den hvite varebilen.
Nå er åtte menn siktet i saken.

- Vi måtte ta i bruk avansert teknologi for å komme banden til livs, sier Jan, som hadde Dagbladet med på jobb den natta gjennombruddet mot automatbanden kom.

Dumpet i sjøen
Banden gjennomførte forbrytelsene helt åpenlyst på t-banestasjoner og bensinstasjoner. De rygget en stjålet varevogn inntil automaten. Deretter ble kraftige lastereimer festet i varevogna og lagt rundt automaten som så ble rykket løs. Automaten ble vippet inn i lasterommet, og banden kjørte av gårde. Straks banden var i sikkerhet ble automaten brutt opp, pengene stjålet, og automaten dumpet i sjøen.

DUMPET: Flere av automatene ble funnet i Oslos havnebasseng. Foto: Securitas.
DUMPET: Flere av automatene ble funnet i Oslos havnebasseng. Foto: Securitas. Vis mer

Ruter  anslår at 4,7 millioner kroner er brukt på å erstatte og reparere ødelagte billettautomater, og har registrert totalt 23 tilfeller der automater enten har blitt ødelagt eller stjålet.

Hver automat koster en halv million kroner i innkjøp, og tilbudet til sporveiens kunder på de mest utsatte stasjonene ble svekket.

Peilet automatene
Etterforsker Jan rigget svært mange av Ruters billettautomater med sporingssystemer og alarm. I hver automat plasserte han avansert radiopeilerutstyr. En bevegelsesdetektor ble satt til å utløse alarmen.

RØSKET LØS: Tjuvene røsket løs billetautomaten fra festet og vippet den inn i lasterommet på varevogna. Foto: Securitas.
RØSKET LØS: Tjuvene røsket løs billetautomaten fra festet og vippet den inn i lasterommet på varevogna. Foto: Securitas. Vis mer

28. november i fjor gikk alarmen første gang. Jan reagerte raskt og kastet seg i bilen. Dagbladet fikk være med på jakten på automatbanden. Jans medhjelper overvåket signalene fra automaten, og triangulerte den stjålne automatens rute.

Plutselig forsvant signalet og Jan fryktet at sporet var blitt kaldt. Han tok i bruk en radiomottager. Radiosenderen i automaten sender ut en puls som blir kraftigere jo nærmere mottageren er automaten. Etter noen timers søk ga endelig mottageren tydelig utslag på en hvit Mercedes varevogn i Bertrand Narvesens vei på Ensjø i Oslo.

Politisamarbeid
Securitas-etterforskeren ringte politiet og i løpet av en halv time var en patrulje var på stedet. Bilen var ikke låst og i lasterommet lå den stjålne automaten.

I etterkant av den vellykkede sporingen av den stjålne automaten igangsatte politiet på Stovner etterforsking, og overtok alle automattyverisakene i Oslo.

PLYNDRET: Denne automaten ble stående etter at banden tømte den for penger. Foto: Securitas.
PLYNDRET: Denne automaten ble stående etter at banden tømte den for penger. Foto: Securitas. Vis mer

Samtidig som etterforskningen ble organisert endret også automatbanden metode. Bilen som ble brukt til å frakte automatene ble beslaglagt av politiet, men forbryterne lærte seg en enklere metode for å åpne billettautomatene.

- De første sju automatene ble kjørt bort. Underveis endret tjuvene metode. De skar opp automatene på stedet med vinkelsliper, sier Stein Erik Olsen

- Vi har åtte siktede i saken. To av disse personene sitter fortsatt fengslet. Dette er folk fra 20 til 29 år av både etnisk norsk og utenlandsk opphav. Saken etterforskes videre, sier etterforskningsleder ved Stovner politikammer, Stein Erik Olsen til Dagbladet.

ENDRET METODE: Da automatbandens bil ble beslaglagt av politiet, endret skurkene metode. Låsen ble skåret opp med skjærebrenner. Foto: Securitas.
ENDRET METODE: Da automatbandens bil ble beslaglagt av politiet, endret skurkene metode. Låsen ble skåret opp med skjærebrenner. Foto: Securitas. Vis mer

Dramatisk
Åttende desember gikk alarmen igjen hos Securitas-etterforsker Jan. I løpet av åtte minutter var han på åstedet. Banden hadde ennå ikke rukket å komme seg unna, og Jan gjorde et forsøk på å sperre bandens Audi inne med sin egen bil. Sjåføren manøvrerte seg forbi, men Jan fikk notert bilens registreringsnummer. I tillegg fikk han sett godt på sjåføren.

Jan slo alarm, og i løpet av kort tid var politiet på plass utenfor sjåføren leilighet. Sjåføren hadde forlatt bilen og ankom i taxi. Jan ble tilkalt og identifiserte sjåføren på stedet.

Etter den første arrestasjonen begynte snøballen å rulle. I løpet av kort tid arresterer politiet åtte personer og varektektsfengsler fire.

Automattyveriene

• Ruter har siden juli 2009 registrert 23 tilfeller av tyveri, plyndring og ødeleggelser mot sine billettautomater i Oslo.

• Hver automat koster 500 000 kroner i innkjøp

• Det anslås at kostnadene med å erstatte og reparere automatene beløper seg til 4,7 millioner kroner.

• Politiet innledet etterforskning og samlet alle tilfellene på Stovner politistasjon.

• Åtte personer er siktet i saken. Fire personer har sittet i varetekt og to er fremdeles varetekstfengslet.

• Alle de savnede automatene er funnet. De fleste på bunnen av Oslofjorden.

- Alle som er pågrepet i saken er kjenninger av politiet. Vi har flere tilståelser i saken. Til sammen snakker vi om 10-15 forhold, sier Olsen til Dagbladet.

- Det er utført mye godt politiarbeid i av etterforskerne på Stovner politstasjon, sier etterforskingsleder Stein Erik Olsen.

23 TILFELLER: Ruter har registrert 23 tilfeller av tjuveri, plyndring og forsøk på tjuveri i sine automater siden juli 2009. Grafikk: Kjell Erik Berg /Dagbladet.
23 TILFELLER: Ruter har registrert 23 tilfeller av tjuveri, plyndring og forsøk på tjuveri i sine automater siden juli 2009. Grafikk: Kjell Erik Berg /Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer