Her blir banken ranet

41-åringen som politiet har siktet for medvirkning til mandagens ran av Sparebanken Sør i Kristiansand, har tidligere drevet restaurantvirksomhet i bankens nabolokale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): Politiet friga i ettermiddag to bilder som viser den MC-kledde raneren inne i banklokalene. Etter bare 14 sekunder er mannen bak skranken der han truer en kvinnelig ansatt til å gi fra seg et større pengebeløp. Samtidig truer han en mannsperson med et våpen. Vitner sier at de hørte en klikkelyd, men det er uklart hva som forårsaket lyden.

Mannen er kledd i skinnjakke og har på seg en rød motorsykkelhjelm med gjennomsiktig visir. Vitner har indikert at raneren også hadde på seg en rynkete maske for å forvirre ytterligere.

Banken har utlovet hele 50 000 kroner i dusør for opplysninger som oppklarer ranet. Det høye beløpet indikerer at raneren fikk med seg et anselig beløp.

Bankens gamle nabo

Mens raneren fortsatt er på frifot, er en av hans angivelige medhjelpere siktet for medvirkning. Den siktede er en 41-åring som for fem år siden ble dømt til fengselsstraff for økonomisk rot og misligheter i forbindelse med driften av restauranten i nabobygget til banken. 41-åringen er norsk statsborger, etter mange års opphold i Kristiansand. Mannen er naturligvis lommekjent i lokalet, men skal i følge politiet ikke være mistenkt for selve ranshandlingen.

En polititeori er at raneren har brukt nabobygget som fluktrute. To teorier står sentrale: Enten har raneren rømt gjennom et 30x60 centimeters luftevindu, eller så har han løpt ned trappen til en kulturkafe i kjelleren og forsvunnet derfra.

Vitner så at raneren gikk inn i nabobygget. Han klarte likevel å unnslippe før politiet gjennomsøkte kvartalet.

Mistanke

Klokka 12.30 i dag ble 41-åringen ført inn i rettssal 3 i Kristiansand tingrett. Politiadvokat Jarle Rudi fikk tingsrettsdommer Yngve Svendsen til å godta kravet om fire ukers varetektsfengsling. Selv stiler 41-åringen seg totalt uforstående til siktelsen.

Han ble onsdag kveld pågrepet og avhørt om sin eventuelle befatning med ranet. Hans bolig på Hellemyr i Kristiansand ble også ransaket.

Ut fra vitneobservasjonene er det på det rene at 41-åringen ikke kan være raneren. Mens raneren anslås til å være spinkel og rundt 175 cm høy, er den siktede medhjelperen en forholdsvis høy person.

Politiet bekrefter at de gjorde beslag i leiligheten hans, men nekter kategorisk å gi opplysninger til offentligheten.

- Vi er optimister og har god tro på at vi skal klare å finne raneren, sier politiadvokat Rudi.

Bankraner lurte politiet

<B>GODT SKJULT: Med MC-hjelm og rynkemaske hindret raneren at noen kunne gi et godt signalement.
<B>KLIKKELYD: Raneren truer med noe som ser ut som en pistol. Under ranet hørte vitnene et klikk som kan ha kommet fra skytevåpenet.