TOTALT ØDELAGT: En liten jente fotograferes i sentrum av Leogane, 30 kilometer vest for Port-au-Prince. Her ble opp til 90 prosent av bygningene ødelagt under jordskjelvet og kanskje så mange som 30 000 av byens drøyt 130 000 innbyggere drept. Foto: AFP PHOTO/THOMAS COEX/SCANPIX
TOTALT ØDELAGT: En liten jente fotograferes i sentrum av Leogane, 30 kilometer vest for Port-au-Prince. Her ble opp til 90 prosent av bygningene ødelagt under jordskjelvet og kanskje så mange som 30 000 av byens drøyt 130 000 innbyggere drept. Foto: AFP PHOTO/THOMAS COEX/SCANPIXVis mer

Her blir barn operert uten bedøvelse

Vest for Port-au-Prince kollapset 90 prosent av bygningene i løpet av sju sekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I Leogane, 30 kilometer vest for Port-au-Prince, traff jordskjelvets episenter. Der kollapset 90 prosent av bygningene i løpet av sju små sekunder.

I Leogane alene kan det være snakk om 30 000 døde anslår haitiske militære, og hovedveien i byen flankeres av en massegrav på hver side.

Leger Uten Grenser har akkurat kommet inn i området, og kan fortelle at det står enda verre til i vest enn i Port-au-Prince.

- Disse landsbyene er svært hardt rammet. Vi snakker om at 80 prosent av bebyggelsen er fullstendig ødelagt. Og det er svært vanskelig å få frem nødhjelp. Våre folk tok seg inn med helikopter, og har startet behandling av lokale med det lille som er. Men foreløpig finnes det ingen kirurgisk kapasitet for denne befolkningen, sier koordineringsansvarlig på Haiti, Benoit Leduc.

Amputere uten bedøvelseInne på et av de provisoriske sykehusene i Leogane, høres skrikene til fem år gamle Sandyna Pierre. For snart to døgn siden måtte en sykepleierstudent amputere høyrehånda hennes - uten noen form for bedøvelse.

Når de forsøker å pleie sårene hennes må hun holdes nede med makt.

- Vi hadde ikke noe valg. Vi måtte fjerne hånda hennes, sier sykepleier Regan Ree til Sky News.

Benoit Leduc tegner et grimt bilde av forholdene vest for Port-au-Prince.

- Vi snakker om at minst 80 prosent av bebyggelsen i disse landsbyene er helt ødelagt.

Alle har mistet noenMens både desperate innbyggere og hardt presset hjelpepersonell venter på forsyninger, er det uklart hvem det egentlig er som styrer på Haiti.

- Det er ikke klart for oss hvem som bestemmer. USA eller FN? Det eneste som er klart er at de to ikke har noen koordinering mellom seg. Det er sjeldent vi ser politi eller FN-soldater i gatene, sier Benoit Leduc.

I går hadde Haitis regjering krisemøte — på en benk og noen plastikkstoler ute i det fri.

Utmattede og desillusjonerte satt de på asfalten utenfor politistasjonen, som nå huser landets president.

En journalist tok en stol og satte seg nærmere for å lytte til hva som ble sagt. Informasjonsminister Marie Laurence Jocelyn Lassegue fortalte:

- Finansministeren mistet datteren sin på 12 år. Reiselivsministeren mistet både sin far og mor. Politisjefen mistet alle sine tre barn.

Skudd og opprørUte i gatene er situasjonen svært spent. Folk er frustrerte. Flere steder har det vært små opprør. Flere er skutt. Bare i dag har Leger Uten Grenser behandlet seks personer med skuddskader, får Dagbladet opplyst.

- Folk er i sjokk. De er frustrerte over at hjelpen ikke når frem. I dag var vi vitner til en situasjon på flyplassen der folk kjempet om å få hjelp. Det ble skutt flere skudd i luften, forteller Benoit Leduc.

- Det er sjelden vi ser politi eller FN-soldater i gatene. Jeg vil anslå at over 200 000 mennesker her i Port-au-Prince sover i gatene og på åpne plasser. situasjonen er dramatisk, sier han. 

Ifølge sjef for USAs hjelpeinnsats, generalløyntnant Ken Keene, er det sannsynlig at 200 000 mennesker har dødd etter jordskjelvet for snart en uke siden.

MASSEGRAVER: I Leogane graves det massegraver for de mange tusen jordskjelvofrene. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/SCANPIX
MASSEGRAVER: I Leogane graves det massegraver for de mange tusen jordskjelvofrene. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/SCANPIX Vis mer