POLITISJEKK: Her blir to av medlemmene av hackergruppen Noria sjekket av politiet i Slottsparken lørdag 24. juni. Da hackerne fem uker slo til mot Anders Behring Breiviks epost- og twitterkontoer, kjente politiet allerede identiteten til deler av hackergruppen. FOTO: PRIVAT
POLITISJEKK: Her blir to av medlemmene av hackergruppen Noria sjekket av politiet i Slottsparken lørdag 24. juni. Da hackerne fem uker slo til mot Anders Behring Breiviks epost- og twitterkontoer, kjente politiet allerede identiteten til deler av hackergruppen. FOTO: PRIVATVis mer

Her blir Breivik-hackerne avslørt

Maktkamp i hackermiljøet førte til at Noria-hackernes identitet ble kjent for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag den 24. juni i år sitter en gruppe Anonymous Norway-medlemmer i Slottsparken i Oslo, etter å ha gjennomført en vellykket demonstrasjon på Youngstorget tidligere på dagen.

Når nettaktivistene ser at medlemmer av utbrytergruppen Noria setter seg på en benk like ved, tar en en av dem opp mobiltelefonen og ringer politiet.

I telefonsamtalen blir det hevdet at det befinner seg personer i Slottsparken som driver med nettmobbing og har hacket Facebook-siden til en ung og mindreårig jente, som også er tilstede i parken.

Jenta brøt opprinnelig ut og var med på etableringen av Noria, men har nå vendt tilbake til Anonymous Norway.

En politipatrulje fra Majorstua politistasjon rykket umiddelbart ut til Slottsparken på bakgrunn av meldingen. Den første politipatruljen observerte i flere minutter på avstand, inntil en patrulje nummer to ankom. To politibetjenter gikk deretter inn i parken.

Oppga personalia
To tenåringsgutter - de hovedmistenkte - ble bedt om å oppgi personalia til politiet. Navnene og de to fødselsnumrene som en av politifolkene noterte på blokka si, markerte starten på slutten for den norske hackergruppen Noria.

Da Noria bare fem uker seinere skapte verdensoverskrifter etter at medlemmene hacket twitterkontoen og e-postkontoene til terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) - kjente Majorstua politistasjon navnet på i alle fall to medlemmer av hackergruppa.   

Begynte i april Klokken 07 onsdag morgen - først et halvt år etter hendelsen i Slottsparken - slo et stort antall politifolk til mot fire forskjellige adresser i Flekkefjord, Elverum, Jessheim og et tettsted i Østfold i det som var en lenge planlagt og koordinert aksjon.

Aksjonen ble ledet av Oslo politidistrikt, med bistand fra dataeksperter i Kripos. Et stort antall datamaskiner, lagringsmedier og mobiltelefoner ble beslaglagt.

- Den foreløpige siktelsen går på grove trusler. Bakgrunnen er at de skal ha hacket mail og dermed skaffet seg tilgang til private nettkontoer som Facebook. Her er det blitt lagt ut tekst og bilder. Når de fornærmede har tatt kontakt, har det blitt framsatt trusler som er vurdert som grove, sier politioverbetjent Hanne Persson som leder forebyggende enhet ved Majorstua politistasjon.

Hun vil ikke si hvor mange fornærmede det er snakk om.

- Dette er en ungdomsgruppe, derfor ønsker jeg ikke si hvor mange ofre det er, men det er flere, sier Persson.

Hun bekrefter at politiet har jobbet med saken i flere måneder, men vil ikke kommentere om hackingen av Anders Behring Breiviks e-postkonto og twitterkonto kan bli innlemmet i siktelsen.

PRIVAT OBSERVERTE: Politiet sendte to politipatruljer. Den første politipatruljen parkerer et lite stykke unna, der politifolkene observerer hackergruppen inntil patrulje nummer to ankommer. Foto: PRIVAT
PRIVAT OBSERVERTE: Politiet sendte to politipatruljer. Den første politipatruljen parkerer et lite stykke unna, der politifolkene observerer hackergruppen inntil patrulje nummer to ankommer. Foto: PRIVAT Vis mer

- Vi er midt i etterforskningen, så jeg ønsker ikke å kommentere noe fra avhør eller fra etterforskningen, sier hun.   

Avslørt av stridigheter Dagbladet kan i dag avdekke at hackergruppen Norias identitet ble avslørt på grunn av interne stridigheter og personkonflikter i det norske hackermiljøet. Hackere på begge sider av konflikten bekrefter, uavhengig av hverandre, Dagbladets fremstilling av hendelsen i Slottsparken i juni i år.

I tillegg til den unge jenta, skal en gutt ha blitt hacket og deretter truet og forsøkt presset for penger da han tok opp hackingen med ett eller flere medlemmer av Noria i en gruppesamtale på Skype.

Striden i hackermiljøet startet imidlertid allerede i april, da en gruppe ledet av en da 17 år gammel gutt, i begynnelsen av april gjennomførte omfattende tjenestenektangrep mot nettsidene til Arbeiderpartiet og Høyre, midt under Arbeiderpartiets landsmøte.

Aksjonen var en protest mot de to partienes støtte til innføringen av Datalagringsdirektivet.   

Internasjonalt toppnivå Det høyprofilerte dataangrepet mot Ap og Høyre førte til skarpe motreaksjoner fra deler av Anonymous Norway, som utad ikke ønsker å engasjere seg i annet enn lovlige aksjoner mot scientologikirken.

En håndfull hackere, ledet av 17-åringen, brøt derfor ut av Anonymus Norway, og etablerte i stedet hackergruppen Noria.

Medlemmer av Noria har gjennom de siste par årene utviklet kontakter helt på toppnivå i den internasjonale hackerbevegelsen. Gruppen organiserte raskt en serie med høyprofilerte tjenestenektangrep mot regjeringen og Arbeiderpartiets nettsider.

Men også internt i Noria ble det raskt strid.   

Uforsonlig strid Da politiet slo til onsdag, skal deler av grunnlaget for siktelsen mot flere av Noria-medlemmene være en anmeldelse fra en 16-årig jente som er tidligere medlem av Noria. Den unge jenta deltok aktivt på flere tjenestenektangrep i den tidlige Noria-perioden.

Men samarbeid ble etter hvert erstattet med strid, personangrep og beskyldninger om hersketeknikker og internt renkespill.

Da 16-åringen kom på kant med andre medlemmer av hackergruppen, førte den påfølgende og svært uforsonlige striden til at en eller flere av de gjenværende medlemmene la ut et lettkledd bilde av 16-åringen på hennes egen Facebook-side.

Bildet skal også ha blitt publisert på en blogg for lettkledde bilder av kvinnelige anonymous-medlemmer.

To av hackerne som ble pågrepet i aksjonen onsdag, bekrefter uavhengig av hverandre at den foreløpige siktelsen mot dem blant annet lyder på publisering av krenkende bilder, i tillegg til trusler på nettet og pengeutpresning.

Ukjent med nakenbilde John Arild Aasen forsvarer en de siktede- en 17 år gammel gutt som onsdag ble pågrepet og siktet for blant annet hacking.

ANMELDTE: Fredag 23. juni gjennomfører Anonymous Norway en demonstrasjon mot scientologikirken på Hasle i Oslo.  Foto: KJETIL STORMARK
ANMELDTE: Fredag 23. juni gjennomfører Anonymous Norway en demonstrasjon mot scientologikirken på Hasle i Oslo. Foto: KJETIL STORMARK Vis mer

- Saken er så ny for meg, så jeg har ikke full kjennskap til den ennå, men jeg er ikke kjent med at det skal ha blitt lagt ut bilder av ei tenåringsjente på nettet, sier Aasen til Dagbladet.

- Jeg vet ikke så mye ennå, utover det min klient har sagt til politiet. Det mest alvorlige går på hacking av e-posten til Anders Behring Breivik og trusler. Jeg vet heller ikke hvordan min klient stiller seg til siktelsen, legger han til.

17-åringen ble løslatt på onsdag.

- Videre nå vil politiet trolig gjennomgå beslag og avhør. De vil sikkert også foreta flere avhør av siktede og vitner, sier Aasen.  

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med forsvarerne til de fire andre siktede. Det har heller ikke vært mulig å få kommentarer fra den fornærmede 16-åringens foresatte.