Her blir Cato (57) omringet av illsint klegg

Derfor er de ekstra hissige i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nordlendingene har de siste ukene vært svært så heldige med sommerværet - men alt har sin pris. Det nydelige været har nemlig ført til masseklekking av klegg, noe Cato Lund (57) fra Sulitjelma i Fauske i Norland har fått oppleve på nært hold.

Da Lund, som jobber i kraftselskapet SKS, skulle kontrollere en rist ved et inntaksmagasin i fjellsiden ved Giken i Fauske på mandag, ble bilen han satt i omringet av klegg på vei opp til anlegget.

Så mange var de, at Lund ikke turte seg ut av bilen.

- Da jeg kom fram og skulle gå ut av bilen, var det plutselig klegg overalt. Det må ha vært flere hundre klegg. Jeg satt og ventet, men det ble ikke noe bedre. Det var ikke mulighet til å gå ut av bilen. Etter å ha ventet et kvarter, måtte jeg bare kjøre tilbake, sier Lund til Dagbladet. 

- Som en haglstorm Da han kom av fjellveien, ble det brått enda verre, og Lund tok opp mobilen (se video øverst i saken). Videoen ble først omtalt av NRK.

- Det er mange som sier at det er ekstremt med klegg i år, og jeg tenkte at ingen ville skjønne hvor ille det var hvis jeg ikke filmet det. Jeg er 57 år og har aldri vært i nærheten av å se så mye klegg som dette.

- Det var altså ikke snakk om å ha åpent bilvindu?

- Nei, de fløy rundt og stupte inn mot bilen. Det hørtes ut som en skikkelig haglstorm. Jeg skal ikke si at det var ekkelt, men jeg tenkte litt på hva som hadde skjedd hvis de plutselig hadde kommet seg inn i bilen, sier Lund og ler.

- Mer aggressiv Professor i entomologi, Arne C. Nilssen, ved Tromsø Museum, er ikke overrasket når han får høre om Lunds kleggepisode.

- Det er ikke belegg for å si at det er mer klegg i år enn andre år, men den voldsomme varmen vi har hatt gjør at de klekkes samtidig slik at det virker som om det er mer enn ellers. I år kom det veldig plutselig, og varmen gjør samtidig at de blir mer livlige og aggressive, sier Nilssen til Dagbladet.

Går du ute med bar hud, går det ikke mange sekundene før bittet er et faktum.

- Man sier at myggen stikker, og at kleggen biter. Mens myggen har fine, tynne munnstykker, har kleggen grove slik at de lager mer et sår som blør enn et stikk. Når det er varmt og de er aktive, så skjer det veldig fort, sier Nilssen.

- Hva kan man gjøre for å holde dem unna?

- Det er egentlig veldig lite man kan gjøre, bortsett fra å dekke seg til. De tiltrekkes imidlertid mørke farger, så man kan redusere det litt ved å bruke lyse klær.

Det er imidlertid lys i tunnelen. Det verste er nemlig over, ifølge Nilssen.

- Toppen er nok allerede nådd. Om en uke eller to, tror jeg det er så å si slutt. De klekkes bare én gang, og nå har vi hatt to uker med veldig varmt vær som gjør at de lever kortere. Men de kan klekkes litt senere i høyden, og da kan det likevel bli en lang sesong, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer