Her blir Dagbladet stengt ute fra SOS Rasismes pressekonferanse

- Vi har vedtatt at Dagbladet ikke slipper inn, sier tillitsvalgt.

STOPPET: Her blir Dagbladet stoppet av Sondre Sæbjørnsen, som er tillitsvalgt i organisasjonen. Foto: Torbjørn Grønning /  Dagbladet
STOPPET: Her blir Dagbladet stoppet av Sondre Sæbjørnsen, som er tillitsvalgt i organisasjonen. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skreiv Jan Erik Skretteberg, sentral tillitsvalgt i SOS Rasisme, i en pressemelding at de skal stifte en ny organisasjon, med navnet Nye SOS Rasisme.

Dagbladet kjenner til at en rekke sentrale aktører fra SOS Rasisme er med på å starte den nye organisasjonen.

Vedtak Da Dagbladets journalist Eiliv Frich Flydal og fotograf Torbjørn Grønning møtte opp til pressekonferansen til den nye organisasjonen ble de avvist i døra.

- Vi har vedtatt at Dagbladet ikke slipper inn, sier Sondre Sæbjørnsen, som er tillitsvalgt i organisasjonen.

Han sier at han ikke vil kommentere eller begrunne vedtaket, og vil ikke kommentere om andre representanter fra media er til stede.

I pressemeldingen SOS Rasisme sendte ut om den nye organisasjonen, beklager de seg over at SOS Rasisme er utesteng fra en rekke offentlige tilskuddsordninger. Årsaken til at de er utestengt er en rekke påviste tilfeller av medlemskjuks.

Ikke første gang Det er ikke første gang Dagbladet blir utestengt fra møter i organisasjonen. Dagbladet avslørte medlemsjuks i organisasjonen for første gang i 2010, og ble deretter nektet adgang til landsmøtet høsten samme år.

Organisasjonen påpeker i pressemeldingen at sentralleddet og ledende personer har fått grove anklager mot seg.

- Vi avviser disse anklagene. Vi vet at våre tillitsvalgte på ærlig vis har jobbet for oss som lokallag og for organisasjonen som helhet. Vi vet at uten disse menneskene er det ikke sikkert at organisasjonen hadde eksistert, skriver Nye SOS Rasisme, som viderefører den gule hånden som symbol.

Politiet Før helgen beslagla politiet PC-er og dokumenter i lokalet til SOS Rasisme i Haugesund, på jakt etter dokumentasjon på medlemsjuks.

Tidligere ansatt og tillitsvalgt i organisasjonen Bård Frantzen uttalte seg i forrige uke om metodene SOS Rasisme brukte for å få mer statlig tilskudd. Blant annet skal medlemskontingenter ha blitt betalt med penger fra lokallagene, for å motta statlig støtte for flere medlemmer enn foreningen hadde. Frantzen hevdet også at bankkontoer i lokallagene var blitt tømt.

Daglig leder i SOS Rasisme, Kjell Gunnar Larsen, svarte fredag at Frantzen er en mann uten troverdighet. Men Larsen innrømmet at det er blitt tatt ut penger.

Dømt og anket I november i fjor ble organisasjonen dømt i Haugaland tingrett til å betale tilbake 9,7 millioner kroner til Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Organisasjonen har anket denne dommen.

I desember ble SOS Rasisme stevnet av staten for 6,8 millioner kroner fordi organisasjonen ikke hadde betalt tilbake penger etter avsløringer om medlemstriksing.