UNIKT MOTIV: Dette blinkskuddet ble tatt av et automatisk kamera festet på selve dragen, omkring 25 meter opp i lufta. Kamera tar bilder hvert tiende sekund. Dette er det eneste bildet der man ser hvalen. Noe som tyder på at møtet var raskt over.  Foto: SIPA/SCANPIX
UNIKT MOTIV: Dette blinkskuddet ble tatt av et automatisk kamera festet på selve dragen, omkring 25 meter opp i lufta. Kamera tar bilder hvert tiende sekund. Dette er det eneste bildet der man ser hvalen. Noe som tyder på at møtet var raskt over. Foto: SIPA/SCANPIXVis mer

Her blir David (42) slått i bakhodet av hvalhale

Kitesurfet rett over hvalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En australsk kitesurfer hadde nylig en nær hval-opplevelse få andre er forunt, melder nyhetsbyrået AP.

Den 42 år gamle læreren David Sheridan var ute og surfet sammen med en kameratgjeng ved Valla Beach på Austarlias nordkyst, i slutten av oktober.

I kiting benyttes en stor drage, som surferen kontrollerer for å skifte retning og få fart.

Truffet i bakhodet
På et tidspunkt kom David seg bort fra resten av kameratene og oppdaget en stor skygge i vannet foran seg.

- Jeg trodde først at det var dragen min som kastet den skyggen. Men jeg skjønte fort at det var en hval, forteller han i en e-post til AP.

Han forsøkte å komme seg vekk, men rakk det ikke før surfebrettet befant seg rett over hvalen, som lå i vannoverflaten like under ham.

- Hvalen kom bare nærmere. Jeg visste ikke helt hva som kom til å skje og kjørte rett over ryggen hans, like ved sveivene (sidefinnene, jour.anm.), sier han og fortsetter:

-  Det neste jeg kjente var halefinnen som kom opp og traff meg i bakhodet.

Vanlig med hval
Svært overrasket over utviklingen, fryktet 42-åringen at slaget var så kraftig at det ville påføre ham alvorlige skader.

- Rett etter selve slaget, kjente jeg at den hvalen sank lenger ned under overflaten og jeg kitet vekk med skjelvende bein, skrikende og hoiende på grunn av all spenningen og lettelsen over at det gikk så bra.

Den kitesurfende læreren møtte mest sannsynlig på en sørlig retthval.

Denne hvaltypen ser, ifølge Wikipedia, nærmest ut som et gigantisk rumpetroll.

Den kan bli opptil 18 meter lang og veie mer enn 100 tonn.

Ingen vitner
Det er ikke uvanlig å se hval på Australias kyst på denne tiden av året, da hvalbestanden migrerer til nordlige områder.

42-åringen er fornøyd med at hvalmøtet gikk så bra som det gikk. Han angrer likevel på at hans venner ikke var sammen med ham akkurat da, for de gikk glipp av storhvalen.

- Det er dumt at mine kompiser ikke var nærme nok til å se hva som skjedde. Jeg tror egentlig ikke de trodde på meg da jeg fortalte det.

Det unike bildet ble tatt av et automatisk kamera festet til selve dragen, omkring 25 meter opp i luften.