Her blir de hyllet

1000 i fakkeltog for fredsprisvinnerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Skal vi hjelpe jorda, må vi alle samarbeide, mener Maria Schraff Schulstock.

Niåringen deltok i ettermiddag i et fakkeltog gjennom Oslo sentrum, for å feire Nobelpris-utdelingen og sette fokus på de gjeldende klimautfordringene.

- Vi kjøper for mange ting og kjører mye bil. Det er ikke bra, fortsetter Maria med litt hjelp fra mor og bestemor på sidelinja.

- Skal noen få bestemme over hva som skjer med jorda? Tenk om jeg skulle bestemme, det hadde vært urettferdig. Alle må være med.

Godt oppmøte

Det er lite snakk om miljø- og klimaspørsmål på skolen, synes fjerdeklassingen.

Miljøengasjementet får hun derimot i fullt monn hjemme, gjennom både mor og bestemor, som også deltok i fakkeltoget.

Sammen med de tre generasjonene miljøaktivister, paraderte mer enn 1000 mennesker fra Youngstorget til Grand Hotel i Karl Johans gate der fredsprisvinnerne Rajendra Pachauri og Al Gore oppholder seg.

Her blir de hyllet

Klart signal

Elin Enge, leder for Forum for Utvikling og Miljø (ForUM), som står bak fakkeltoget, er overveldet over responsen.

- Dette er helt fantastisk. Det gir et klart signal om at folkemobiliseringsviljen rundt klimaspørsmål er stor, sier Enge til Dagbladet.no.

ForUM er et av nettverk av 55 organisasjoner som jobber med miljø- og utviklingsproblematikk. Flesteparten av disse deltok under fakkeltoget.

Politisk handling må til

Enge håper at miljøengasjementet vedvarer, selv etter at prisutdelingen er over og kjendisene har dratt hjem.

- Jeg håper at engasjementet ikke dør ut, slik det har skjedd tidligere. Men jeg tror det er lite sannsynlig denne gangen. Klimatrusselen er påvist og erkjent og folk flest føler for å kreve at det handles.

- Folkeviljen er overmoden for at også politikerne ta noen radikale veivalg. Noe nåværende klimapolitikk på Stortinget er et godt eksempel på.

VINKET FRA GRAND:
Fredsprisvinnerne Rajendra Pachauri og Al Gore mottok fakkeltogets hyllest fra balkongen på Grand Hotel mandag kveld. Fra venstre, Al Gore, Tipper Gore, Saroj Pachauri og Rajendra Pachauri. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
VINKET FRA GRAND: Fredsprisvinnerne Rajendra Pachauri og Al Gore mottok fakkeltogets hyllest fra balkongen på Grand Hotel mandag kveld. Fra venstre, Al Gore, Tipper Gore, Saroj Pachauri og Rajendra Pachauri. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Miljøagent

Plassen foran Grand Hotel er full av barn og voksne, bærende på fakler og plakater med klimabudskap.

Foran sperringene, rett under balkongen der Al Gore og Rajendra Pachauri vinker til de frammøtte, står Joakim Witeberg.

11-åringen er en Miljøagent og har i ettermiddag fått æren av å holde blå ballonger som symboliserer jordkloden.

Stas med Al Gore
Fredsprisvinnerenes vinke-seanse på balkongen var også et yndet samlingssted for media, der i blant TV2s Rikets Røst som fortsatt er
ute med sin CNN-mikrofon.

Ballongholderen Joakim er omtrent like mye fotografert som Gore og hans følge.

Han virker lei av å svare på spørsmål, men smiler tappert og innrømmer at det var litt stas å se fredsprisvinnerne på nært hold.

Han har derimot ingen planer å slippe ballongene, slik det var annonsert tidligere.

- Nei, er du gal. Det er ikke noe bra for miljøet. Når det hele er over, tar vi ut lufta av ballongene. Da kan man lage noe annet av de etterpå, forteller han miljøbevisst.

TRE GENERASJONER MILJØAKTIVISTER: Ni år gamle Maria Schraff Schulstock deltok i fakkeltoget sammen med lillesøster, mor og bestemor.
BALLONGBÆREREN: Miljøagenten Joakim Witeberg fikk æren av å holde ballonger som representerer jordkloden.