Her blir de mann og kone

(Dagbladet/Expressen): Det er Pinkis bryllupsdag. Men hun forstår knapt hva som skjer, hun er bare to-tre år gammel. Mot slutten av bryllupet begynner hun å gråte. Når tårene tørkes bort, er hun en i rekken av barn som giftes bort i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pinki er bryllupskledd. I en grønn kjole og med et rosa sjal drapert over hodet nærmer hun seg sin vordende mann Ram Khilaldi.

Hun klarer ikke å gå fram til alteret selv, så mammaen hennes bærer henne.

Klokka er bare fire om ettermiddagen, men bryllupsfeiringen er allerede i full gang i byen Dadikar ki Dhani i den indiske delstaten Rajastan.

Det er et lydkaos av trompeter, trommer og syngende mennesker. Pinkis og Ram Khiladis bryllupsseremoni innledes med at de hinduistiske prestene binder røde tråder rundt hendene deres. Disse trådene skal gi dem beskyttelse. Siden plasseres gullfargede kroner på hodene deres og paret får velsignede mynter.

Gråtende brud

Seremonien avsluttes med at et bestemt antall hellige flammer tennes. Pinki og Ram Khiladi må gå rundt ildene sju ganger. Mot slutten begynner Pinki å gråte ukontrollert av trøtthet og av røyken som kommer inn i øynene. Det er ikke så rart. Pinki er bare to- tre år. Hennes mann er ikke mye eldre.

Når Pinkis og Ram Khiladis bryllupsseremoni er over, står ytterligere ti barn for tur til å bli giftet bort, blant annet Ram Khiladis bror. En del virker skremt, andre er oppspilte eller kjeder seg. Ram Khiladis far Harveer forteller at de kommer fra en by i nærheten.

- Ekteskap inngås på grunn av kjærlighet. I vårt samfunn er det normalt med slike ekteskap, sier han.

I ukene og månedene etter årets avling er det tusenvis av barn og tenåringer som giftes bort i Rajastan. Den yngste bruden man kjenner til, var bare 25 dager gammel. Hun ble giftet bort til en gutt som ifølge de lokale myndighetene ikke var mye eldre.

Billig løsning

Barneekteskap er vanligere i de fattige delene av landet. Jentene kommer uansett til å forsvinne til mannens familie, derfor synes en del familier at det er bedre om jentebarna flytter til mannen så tidlig som mulig. Slik blir det en munn mindre å mette i hjemmet.

Gifter man bort barn samtidig som voksne inngår ekteskap, blir det dessuten rimeligere. Yngre barn har smalere håndledd og vrister, noe som betyr at de sølvkjedene og armbåndene som er obligatorisk ved indiske bryllup, blir billigere.

Tidlige bryllup er også ansett som en god måte å sikre bevaringen av jentenes uskyld. Og en måte for mannens familie til å fostre opp svigerdatteren til en lydig og underdanig hustru.

Barneekteskap i India

  • I en undersøkelse av 5000 kvinner i den indiske delstaten Rajastan viste det seg at over halvparten hadde blitt giftet bort før de fylte 15 år.
  • 17 prosent hadde blitt giftet bort før de fylte 10 år. Undersøkelsen presenteres i en ny Unicef-rapport om barneekteskap.
  • Barneekteskap er forbudt i India.
  • I 1929 innførte det daværende britiske styret i India en lov som sa at jenter ikke fikk lov til å bli giftet bort før de hadde fylt 14 år.
  • I 1978 hevet den indiske regjeringen grensen til 18 år for jenter og 21 år for gutter.

<B>FORBUDT:</B> Lille Pinki sitter ved siden av sin kommende ektemann Ram Khiladi.