Her blir de tatt i politiets «Operasjon Comeback»

Her blir narkodømte Manzar Arfat Afzal (38) igjen pågrepet. Nå er byggefirma-eieren mistenkt for å ha styrt kilovis med amfetamin til det kriminelle mc-miljøet på Østlandet.

PÅGREPET: Narkosiktede Manzar Afzal (38) ble pågrepet i en planlagt politiaksjon 11. juni, bare dager etter at han fikk en narkotikadom i lagmannsretten. Her blir han ført ut av villaen han disponerer i Lørenskog til en sivil politibil mens han viser sin misnøye med Dagbladets tilstedeværelse. Foto: DAGBLADET
PÅGREPET: Narkosiktede Manzar Afzal (38) ble pågrepet i en planlagt politiaksjon 11. juni, bare dager etter at han fikk en narkotikadom i lagmannsretten. Her blir han ført ut av villaen han disponerer i Lørenskog til en sivil politibil mens han viser sin misnøye med Dagbladets tilstedeværelse. Foto: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du opplysninger om de aktuelle miljøene? Send sms eller ring journalisten direkte på 412 15 090 eller send epost.

Politiet på Romerike har i over et år etterforsket et narkotikanettverk der menn fra beryktede mc-klubber, norskpakistanske kriminelle og personer i kretsen rundt Nokas-ranerne, skal ha samarbeidet.

Etter det Dagbladet erfarer har en rekke siktede blitt avlyttet og fulgt tett av spanere i flere måneder. Etterforskningen, kalt «Operasjon Comeback», har også forgreininger til pågripelser i flere andre politidistrikt og undersøkelser i utlandet.

- Kilovis med amfetamin I 08.30-tida 11. juni ble 38 år gamle Manzar Afzal pågrepet i en stor villa i Lørenskog. Da to politikvinner førte 38-åringen til en ventende sivil politibil, viste han tydelig misnøye med at Dagbladet var tilstede. Samtidig gikk politiet til aksjon også mot leiligheten til en venn (37) av Afzal på Romerike. Fra før er ytterligere minst to menn pågrepet.

Afzal er nå siktet for grov narkotikaforbrytelse og varetektsfengslet i full isolasjon, etter at politiet skal ha knyttet ham til leveranser av mange kilo amfetamin så seint som i vinter.

- Jeg kan bekrefte at flere personer nå sitter i varetekt i forbindelse med denne operasjonen. Vi mener å ha avdekket et profesjonelt nettverk for omsetning av amfetamin. Denne virksomheten har pågått over lang tid, sier politioverbetjent Idar Smedsrud ved Romerike politidistrikts avsnitt for organisert kriminalitet, til Dagbladet.

RANSAKING: Samme morgen som Afzal ble pågrepet tok politiet seg også inn i leiligheten til en siktet venn av ham. Foto: DAGBLADET
RANSAKING: Samme morgen som Afzal ble pågrepet tok politiet seg også inn i leiligheten til en siktet venn av ham. Foto: DAGBLADET Vis mer

Han vil ikke kommentere rollefordelingen mellom de siktede eller hvilke beslag som er gjort.

Nettopp narkodømt Etter det Dagbladet erfarer peker etterforskningen mot at Afzal har hatt en rolle som leverandør for straffedømte Sven Rune Merhof (39), som i sin tur skal ha bidratt til videresalg av narkopartier i de kriminelle mc-miljøene på Østlandet (se egen sak).

• Les også: - Kriminelle «fiender» i samme narkonettverk

Afzal ble pågrepet bare dager etter at han fikk en dom på fem år og ni måneders fengsel i en annen narkotikasak, der han framsto som en lederfigur i flere ulike kriminelle samarbeid.

Ifølge den ferske dommen fra Eidsivating lagmannsrett hadde Afzal i en årrekke tjent penger på narkotikaomsetning. Telefonavlytting, sms-er og vitneforklaringer i saken viste at Afzal i 2011 og 2012 «var en aktiv og profesjonell aktør (...) blant annet i forhold til å arrangere møter i tilknytning til amfetaminervervene, bruke metaforer osv.», ifølge retten. Dommeren pekte også på at Afzal hadde gitt narkokundene kreditt med nedbetalingsordninger.

Det var i denne etterforskningen en daværende stortingsrepresentant fra daværende ble pågrepet og seinere dømt for narkotikabruk, i forbindelse med at en venn av ham som bodde i stortingsleiligheten ble utpekt som Oslo-kurér i Afzals nettverk.

- PROFT NARKOSALG: Politioverbetjent Idar Smedsrud ved Romerike politidistrikt mener etterforskningen har avdekket flere ledd i et større amfetaminnettverk. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
- PROFT NARKOSALG: Politioverbetjent Idar Smedsrud ved Romerike politidistrikt mener etterforskningen har avdekket flere ledd i et større amfetaminnettverk. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Afzal selv ble blant annet dømt for medvirkning til kjøp/forsøk på kjøp av 2,9 kilo amfetamin/metamfetamin og overleveringer av 1,1 kilo kokain, 800 gram amfetamin, 54 gram metafetamin, to kilo hasj og 35 gram marihuana, samt medvirkning til dyrking av 38 cannabisplanter. Bruttoutbyttet av de fullførte leveransene alene var ifølge dommen godt over en million kroner, og Afzal ble ilagt inndragning av 700 000 kroner.

- Uskyldig De nye narkoforbrytelsene 38-åringen er siktet for, skal han ha begått etter å ha fått tingrettsdommen - og mens han ventet på ankebehandlingen.

- Han er svært tydelig på at han er uskyldig i saken han nå er pågrepet i. Vi har bedt om at han blir avhørt og håper at han da kan sette saken i et annet lys og gi politiet en ny forståelse som vil sjekke ham ut av saken, sier Afzals forsvarer, advokat Morten Furuholmen, til Dagbladet.

Han tror siktelsen er basert på  misforståelser.

- Det er mye man kan lese og tro ut fra kommunikasjonskontroll. Jeg tror politiet har gjort en feiltolkning av den kontakten min klient har hatt med forskjellige personer, sier Furholmen.

Høy sigarføring Manzar Afzal regnes som en del av B-gjengen, men har ikke blitt straffedømt i voldssaker.

Han er kjent for å holde høy profil på noen av Oslos mest eksklusive nattklubber, gjerne sammen med forretningsmenn og kjente straffedømte, som den heleritiltalte Toska-vennen Imran Saber (36). Dagbladet har tidligere skrevet at Afzal i årevis har vært med på å bestille VIP-avlukker på utesteder, tilsynelatende spandert drinker for mange tusen kroner i én vending, og posert på bilder med kjendiser, realitydeltagere, glamourmodeller og finansfolk - både i Oslo og på turer til steder som St.Tropez, Dubai og Monaco.

SIKTET: Drapsdømte Sven Rune Merhof (t.v.), nå siktet i samme sak som Manzar Afzal, regnes av politifolk ennå som en del av et kriminelt mc-miljø i tillegg til at han pleier kontakt med andre straffedømte venner. Her poserer han med en tidligere profilert nynazist på et julebord i Oslo i 2012 som seinere ble stormet av Blitz-aktivister.
SIKTET: Drapsdømte Sven Rune Merhof (t.v.), nå siktet i samme sak som Manzar Afzal, regnes av politifolk ennå som en del av et kriminelt mc-miljø i tillegg til at han pleier kontakt med andre straffedømte venner. Her poserer han med en tidligere profilert nynazist på et julebord i Oslo i 2012 som seinere ble stormet av Blitz-aktivister. Vis mer

Også etter at han sist slapp ut av varetekt skal Afzal ha gjenopptatt mye av livsstilen, med høy nattklubbfrekvens, oppsiktsvekkende dyre armbåndsur og kjøreturer i Oslo sentrum med millionbilen Ferrari F430, som er registrert på en slektning.

Afzal hadde tidligere en lavt lønnet stilling i Posten, men eier i dag halvparten av et håndverkerfirma i Oslo og oppgir å ha en årsinntekt på rundt 400 000 kroner.

Advokat Furuholmen mener Dagbladets omtale av klientens livsstil og forbruk er spekulasjoner som ikke kan knyttes til straffesakene.

- Jeg registrerer at det ikke har blitt gjort såkalt utvidet inndragning av midler i lagmannsrettsdommen fra i år. Det fant retten åpenbart ikke grunnlag for, og det er egentlig svar godt nok, sier forsvareren.

Nekter straffskyld Sven Rune Merhofs forsvarer, advokat Per Sjong Larsen, mener det er uheldig at politiet uttaler seg om en sak der saksdokumentene er klausulerte og de siktede vanskelig kan ta til motmæle.

- Jeg er avskåret fra å kommentere saken grunnet taushetspikt som er ilagt fra politi og domstol, sier Sjong Larsen til Dagbladet.

- TATT PÅ FERSKEN: Denne posen med en kilo amfetamin ble funnet i et handlenett i baksetet på bilen siktede Merhof kjørte etter en antatt overlevering ved Colloseum kino i Oslo 7. mars i år. Foto: POLITIET
- TATT PÅ FERSKEN: Denne posen med en kilo amfetamin ble funnet i et handlenett i baksetet på bilen siktede Merhof kjørte etter en antatt overlevering ved Colloseum kino i Oslo 7. mars i år. Foto: POLITIET Vis mer

- Vår klient nekter straffskyld og har ikke noe imot å forklare seg for politiet, sier den siktede 21-åringens forsvarer, advokat Torgeir Falkum ved advokatfirmaet Storrvik.

Også 37-åringen som ble pågrepet samme morgen som Afzal, nekter straffskyld.

- Han nekter for å ha hatt noen befatning med narkotika, sier mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy-Pedersen, til Dagbladet.

TATT FØR: Manzar Afzal ble utpekt som en lederskikkelse i flere ulike narkonettverk i 2012, i sakskomplekset som ble kjent da en stortingsrepresentant fra Høyre ble pågrepet og siktet for narkotikabruk.
TATT FØR: Manzar Afzal ble utpekt som en lederskikkelse i flere ulike narkonettverk i 2012, i sakskomplekset som ble kjent da en stortingsrepresentant fra Høyre ble pågrepet og siktet for narkotikabruk. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer