BLE PÅGREPET: Maria Angela Di Trapani, i midten av bildet, var et av de 25 mistenkte gjengmedlemmene som ble arrestert i Palermo forrige tirsdag. Foto: Mike Palazzotto/ANSA via AP/NTB Scanpix
BLE PÅGREPET: Maria Angela Di Trapani, i midten av bildet, var et av de 25 mistenkte gjengmedlemmene som ble arrestert i Palermo forrige tirsdag. Foto: Mike Palazzotto/ANSA via AP/NTB ScanpixVis mer

Den italienske mafiaen

Her blir den beryktede mafiagudmoren pågrepet: Slutten på skrekkveldet

– Jeg kommer aldri til å glemme det blikket hun ga meg, sier en kvinne om Maria Angela di Trapanis vrede.

(Dagbladet): I 1991 oppsøkte Salvino Madonia en lokal forretningsmann.

Han klarte ikke å betale beskyttelsespengene den sicilianske Cosa Nostra-mafiaen krevde. Resultatet var, ikke uventet, døden.

26 år seinere ble kona til den nå livstidsdømte Madonia også arrestert i forrige uke, ifølge The Sunday Times.

Ifølge politiet skal Maria Angela di Trapani sakte, men sikkert ha klatret oppover i systemet i den normalt mannsdominerte mafiaen, helt til hun til slutt var overhode for den beryktede Resuttana-klanen.

– Jeg kommer aldri til å glemme det blikket hun ga meg da hun ba meg passe meg, siterer The Telegraph en av hennes kvinnelige naboer på.

Tar over for mennene

Den samme naboen skal ha omtalt di Trapanis øyne som iskalde, mens diverse fengslede gjengledere har skrytt av hennes angivelige maktutøvelse.

«Hun ter seg som en mann», skal flere av disse ha sagt, ifølge The Telegraph.

Avisa beskriver en tendens der kvinner i økende grad har fått makt i den sicilianske mafiaen, og at de mange fengslede mennene er mye av årsaken.

– Når de mannlige lederne er i fengsel, er ikke kvinnene, som vet alt om hva som foregår innad i familien, bare bindeleddet mellom sjefene og omverdenen, men i stadig større grad erstattere for deres ektefeller, brødre og fedre, sier den italienske mafia-eksperten Attilio Bolzonia til RepubblicaTV.

«Caltagirones tre dronninger»

Bolzonia påpeker at Maria Angela di Trapani ikke er alene om å ha vært en mektig skikkelse i det italienske gjengmiljøet. I fjor vinter arresterte politiet i Catania tre mafialedere, også kjent som «Caltagirones tre dronninger».

Deres økte makt kom samtidig som Patrizia Denaro tok over mange av rollene til broren Matteo da han la på flukt for å unngå lovens lange arm.

UNIKE OPPTAK: Dette er noe av videoen italiensk politi har publisert. Den viser blant annet personer politiet mener er medlemmer av den fryktede 'Ndrangheta-mafiaen som kysser hverandre. Video: Italiensk politi Vis mer Vis mer

En mafia i krise

John Dickie, professor for Italia-studier ved University College London, understreker imidlertid at kvinnenes frammarsj ikke nødvendigvis er noe godt tegn for Cosa Nostra-mafiaens framtid.

Han omtaler det som et symptom på krisa de kriminelle gjengene er inne i.

Disse har i flere ti år blitt hard presset av det italienske politiet, og Maria Angela di Trapani er ikke alene om å være på tiltalebenken etter forrige ukes arrestasjoner i storbyen Palermo.

Totalt pågrep politiet 25 mistenkte gjengmedlemmer.

– Det er et forsøk på å redde en organisasjon i trøbbel, og kvinnene fungerer som avatarer for særlig beryktede sjefer. Den rollen ville de ikke hatt om ikke disse befant seg bak lås og slå, sier Dickie til The Telegraph.