SYNES DET VAR RART: En Dagbladet-leser synes det var rart at han ble stoppet og visitert midt på åpen gate i Oslo. Video: Tipser. Vis mer

Her blir den helt tilfeldige mannen visitert midt på gata i Oslo: - Aldri sett liknende

Helt normalt, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld ble Dagbladet kontaktet av en tipser, som tilsynelatende helt tilfeldig ble stoppet av politiet midt på gata i hovedstaden.

Mannen i 40-åra er fra Oslo-området, og hadde vært på en IT-konferanse i Oslo Spektrum da han i 19-tida gikk gjennom Brugata et steinkast unna.

- Politiet sto oppstilt i hver ende av gågata. Det var minst tre politibiler og tre bevæpnede betjenter i begge endene, forteller tipseren.

Mannen la merke til at flere unge menn ble stoppet og kroppsvisitert av betjentene. Så ble han selv stoppet.

Se video av hendelsen øverst i saken.

- Jeg syntes det var rart, og spurte hvilken hjemmel de hadde til å stoppe tilfeldige folk og visitere dem. Etter en liten stund viste de meg ordren, og jeg tok bilde av den.

ORDREN: Dette var dokumentet politibetjentene viste Dagbladet-tipseren. Foto: Tipser
ORDREN: Dette var dokumentet politibetjentene viste Dagbladet-tipseren. Foto: Tipser Vis mer

Søkte etter våpen

I ordren sto det at det var besluttet å gjennomføre visitasjoner av personer og kjøretøy, med formål å søke etter våpen i Oslo sentrum, avgrenset til kretsen tilhørende geografisk driftsenhet Sentrum. Dette skulle skje i tidspunktet 18.00 til 20.00 onsdag.

«Grunnlaget for beslutningen er forebygging av vold, siden området til tider er belastet med voldskriminalitet», står det videre.

Til tross for at Oslo-mannen var skeptisk til kontrollen, lot han seg visitere. Betjentene brukte metalldetektor, og sjekket lommene og bagene hans. Han håper at dette ikke er noe han vil se mer av.

- Jeg har aldri sett noe liknende i Oslo. Jeg kom fra en konferanse med flere fra utlandet. Hva ville de tenkt om Oslo om de gikk gjennom Brugata på vei til hotellet sitt? Er det slik vi vil ha det i Oslo og Norge?

Begrunnet i loven

I politilovens paragraf 7a heter det at politiet kan visitere personer eller kjøretøy på offentlig sted når det er grunn til å undersøke om noen er i besittelse av, eller oppbevarer, våpen.

«Slik visitasjon kan bare foretas for å hindre straffbare handlinger som krenker noens liv, helse eller frihet, og bare a) i situasjoner eller på steder hvor slike straffbare handlinger erfaringsmessig finner sted, eller b) i situasjoner eller på steder hvor det er grunn til å anta at noen planlegger eller forbereder slike straffbare handlinger», står det videre.

Robert Thorsen, sjef for patruljeseksjonen ved Enhet Sentrum, opplyser til Dagbladet at kontrollen som tipseren ble vitne til, og utsatt for, verken er et uvanlig eller nytt virkemiddel.

- Dette har vi ukentlig gjort i mange år. Mange ganger skjer det i sentrum på nattetid i helgene - i tillegg til områder der statistikken tilsier at det er viktig å være synlig, sier han.

Kniv- og macheteslagsmål

Thorsen opplyser at onsdagens visitasjoner ikke skjedde på grunnlag av konkrete tips.

- I området Vaterland-Brugata har det dessverre vært flere slagsmål der kniv og machete er blitt brukt. Visitasjonene skal både være trygghetsskapende for publikum og virke forebyggende for kriminelle, ved at folk ser at vi er til stede og faktisk gjør noe, sier han.

Politioverbetjenten sier han har forståelse for at folk kan synes en slik kontroll kan virke ubehagelig.

- Derfor skal visitasjonene gjøres så skånsomt og hensynsfullt som mulig. I tillegg er de tidsavgrenset - som på onsdag, da kontrollen varte fra kl. 18 til 20, sier han.

Bevæpnet fra før

Thorsen forklarer videre at politiets bevæpning ikke skyldtes kontrollen i seg selv.

- Politimesteren (Hans Sverre Sjøvold, red.anm.) har innført en midlertidig bevæpning i Oslo fordi det for tida pågår mange arrangementer, samtidig som det har vært flere terroraksjoner i Europa. Hvor lenge bevæpningsperioden varer, kan jeg ikke opplyse om sier han.

VANLIG: Politioverbetjent Robert Thorsen forteller at disse kontrollene er vanlige. Her er han avbildet i 2011. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto
VANLIG: Politioverbetjent Robert Thorsen forteller at disse kontrollene er vanlige. Her er han avbildet i 2011. Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto Vis mer

Loven understreker at dersom politiet skal gjennomføre visitasjoner, må beslutningen tas av politimesteren, eller «den han bemyndiger». Personen som har underskrevet ordren tipseren fikk se, er Tore Soldal, driftsenhetsleder ved Enhet Sentrum, som omfatter politistasjonene på Grønland og på Arbeidersamfunnets plass.

- Politimester Sjøvold har delegert beslutningsmandatet ved Enhet Sentrum til politiinspektør Soldal, som selv bestemmer når kontrollene skal gjennomføres. Det betyr imidlertid ikke at vi har blankofullmakt til å visitere folk; hver gang bygger kontrollen på statistikk, og er tidsavgrenset, sier politioverbetjent Thorsen.