Sommerværet

Her blir det 34 grader!

Hetebølgen herjer i Europa, og denne helga vil vi også få et blaff av de hissige temperaturene.

34 GRADER: Deler av Sør- og Østlandet kan få en liten smak av hetebølgen i Europa til helgen. Vannet er fortsatt ganske kaldt, så det varmeste været får trolig de som holder til litt inn fra kysten i Agder og Telemark. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
34 GRADER: Deler av Sør- og Østlandet kan få en liten smak av hetebølgen i Europa til helgen. Vannet er fortsatt ganske kaldt, så det varmeste været får trolig de som holder til litt inn fra kysten i Agder og Telemark. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Et høytrykk fra Sahara steg innover kontinentet mandag. Det har resultert i høye temperaturer på 40-tallet, samt høy luftfuktighet i enkelte land denne uka.

Det ble tidlig fastslått at hetebølgen ikke ville påvirke Norge, og at vi ikke kunne forvente oss annet enn en god, gammeldags norsk sommer.

Men nå er oppfordringen klar: På med shorts, kom deg ut og nyt sola.

- Jeg blir ikke overrasket hvis det i morgen blir over 30 varmegrader noen steder, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Rafael Escobar Løvdahl, til Dagbladet.

Prognosene har tatt en helomvending.

34 plussgrader

Lørdag blir pekt ut som den desidert varmeste dagen. Det er først og fremst Sørlandet og de sørlige delene av Østlandet som får føle ringvirkningene av hetebølgen over Europa.

- I Rogaland er det til dels pålandsvind, så der blir det ikke fullt så varmt. Men litt lenger øst er det mulig med temperaturer rett over 30 grader, sier Løvdahl.

Løvdahl forteller at det er vanskelig å si nøyaktig hvor det blir varmest, men påpeker at det trolig blir i Agder eller Telemark.

Timevarselet på Yr viser at det kan bli opptil 32 grader i Arendal og 34 grader i Kragerø lørdag.

- Det er fullt mulig at dette kan skje, hvis vindforholdene holder seg slik at man ikke får den kalde kyst-lufta, samt skydekket holder seg borte.

E. COLI: På grunn av onsdagens heftige regnvær fraråder Oslo kommune til å bade i indre Oslofjord. De fleste holdt seg på brygga på Sørenga, men noen hoppet i vannet. Reporter: Henning Lillegård. Reporter/video: Mariann Habbestad. Vis mer

- Ikke glem solkremen

Løvdahl kommer med noen klare oppfordringer til de som tenker seg å nyte den første ordentlige smaken av høysommer denne helga.

- Smør deg inn med solkrem og drikk vann. Det blir viktig nå, sier han.

Statsmeteorologen legger til at høy utendørs aktivitet kanskje ikke vil egne seg så bra disse dager.

- Man må huske å ta seg pauser fra sola. Det kan bli stekende hett noen steder.

Kaldt i Nord-Norge

Men for de i nord blir det en våt og kjølig start på fellesferien. I løpet av helga vil snøgrensa synke ned til 500-600 moh. Langs kysten vil temperaturen ligge på mellom 5-10 grader.

- Her vil ingenting tyde på en høysommer, sier Løvdahl.

Fra Stadt og nordover blir det nemlig kaldt. Det vil komme en pålandsvind som byr på regnbyger både fredag og lørdag.

- Det vil kanskje lette noe utover søndag i de nordligste steder, men det er usikkert. De som vil få mest nedbør denne helga, er de som bor sør i Nordland. Her vil det komme en del, sier Løvdahl.

- Det vil også ligge snø på fjelltoppene.

Her kan du sjekke langtidsvarslet på yr.no.