PÅSKESOL:  Sør-Norge får det desidert beste været de kommende helligedagene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PÅSKESOL: Sør-Norge får det desidert beste været de kommende helligedagene. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Her blir det best påskevær

Feirer du påske i Sør-Norge, er det bare å finne fram solkremen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ligger an til en grå helligdager i nord, men for de som feirer påske i Sør-Norge er det strålende påskevær i vente.

- Østlandet kommer best ut av det, men det blir pent vær på Vestlandet etter hvert, sier statmeteorolog Per Egil Haga til Dagbladet.

I morgen er det ventet nordvestlig kuling på Vestlandet og i Vest-Agder. Det blir også snø- og sluddbyger, og på Vestlandet er det utrygt for torden. Men dette gir seg raskt utover dagen og deretter er det stort sett godvær i vente.

Lave temperaturer Det vil fortsatt bli enkelte byger nord for Stad og Dovre, mens lettskyet pent vær vil være det dominerende i resten av Sør-Norge.

- I fjellet vil man nok få litt vind innledningsvis i påsken, med nordvestlig frisk bris til liten kuling. Det blir også bygevær, særlig i de vestlige og nordlige områdene. Men dette bedrer seg etter hvert. Fredag, lørdag og søndag blir det rolige vindforhold i fjellet og det blir en god del sol, sier Haga.

Det blir lave temperaturer, først og fremst Østafjells.

- Det vil nok bli ganske lave nattetemperaturer. I natt hadde Drevsjø den laveste temperaturen med 20,6 kuldegrader. Tynset hadde 14,2 kuldegrader, sier Haga.

Det blir også kaldt i fjellet. I Oslo-området vil temperaturene holde seg omtrent som nå, hvor de vil ligge på mellom seks og åtte varmegrader på dagtid.

I Trøndelag blir det bygevær i morgen, men ikke like sterk vind som på Vestlandet og Sørlandet. Vinden roer seg torsdag.

- Det blir fortsatt en del vind i fjellet og stedvis på kysten, men da er det bare snakk om frisk bris, sier Haga.

Snø- og sluddbyger Nord-Norge er ikke like heldig med påskeværet, men også her fins det lysglimt.

- Det vil bli mer lavtrykkspreget vær, med vekslende vær og en del bygeaktivitet i form av snø- og sluddbyger. Det fortsetter med byger store deler av påsken, særlig i kystområdene. Søndag og mandag kan det bli mindre bygeaktivitet, sier Haga.

FINT SKIFØRE:  Fra fredag til søndag blir det gode skiforhold i fjellet, med lite vind og sol. 
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
FINT SKIFØRE: Fra fredag til søndag blir det gode skiforhold i fjellet, med lite vind og sol. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Men det blir stedvis fint vær. I Nordland sør for Vestfjorden blir det sol i perioder.

- Det blir forholdsvis normale temperaturer, men det vil være avhengig av skydekket. Temperaturen i lavlandet vil være nær null grader, sier Haga.

Små snøskred Snøskredfaren er ikke overhengende, men nedbør i forrige uke og i helga med påfølgende kraftig vind har flyttet snø inn naturlige formasjoner som samler snø, opplyser snøskredvarslinga.

- I tillegg har sola begynt å virke på snødekket og det har blitt observert små snøskred i fjellsider som har fått mye sol. Har du tenkt å ferdes i fjellsider som får mye sol, er det viktig å tenke på at når sola er på sitt høyeste. Da virker den svært godt på snøoverflaten og kan utløse snøskred», sier Birgit Rustad fra snøskredvarslinga.

Med de vær- og snøforholdene vi har for øyeblikket vil nok skredfaren holde seg mye på faregrad 2, moderat.

- Nordvestlandet ligger an til å få noe nedbør de kommende dagene, her vil nok skredfaren kunne øke, sier Rustad.

For oppdatert snøskredvarsel kan du å følge med på varsom.no.