Her blir det bråk

Krf og Venstre varsler kamp om klima og fattigdom. Kaller budsjettet en provokasjon.

<strong>Må forhandle:</strong> Finansminister Siv Jensen i Vandrehallen på Stortinget etter at hun hadde presentert statsbudsjettet onsdag. Her er alle interessegrupper representert, men de Jensen først og fremst skal forhandle med er Krf og Venstre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Må forhandle: Finansminister Siv Jensen i Vandrehallen på Stortinget etter at hun hadde presentert statsbudsjettet onsdag. Her er alle interessegrupper representert, men de Jensen først og fremst skal forhandle med er Krf og Venstre. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Venstre og Krf er nøkkelpartiene for å få gjennom statsbudsjettet til den blå-blå regjeringen og de to støttepartiene har allerede en liste klar med saker der de vil kreve endring. Særlig Venstre er kraftig provosert av miljøprofilen på Siv Jensens budsjettforslag. Sveinung Rotevatn (V) kaller budsjettet en provokasjon.

- Klima og miljøfeltet er det viktigste stedet å få til en endring. Det er ikke fordi klima og miljø er viktig for Venstre, men fordi her leverer regjeringen ingen ting. Budsjettet er en provokasjon med tanke på at vi var enige om å vri skatter og avgifter i grønn retning. Vi var enige om å overoppfylle klimaforliket, men her er ikke en gang klimaforliket oppfylt, sier Sveinung Rotevatn (V).

Han viser til samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene der det står at Regjeringen skal føre en offensiv klimapolitikk og forsterke klimaforliket.
- Vi kan ikke leve med en slik klimaprofil. Vi kan ikke leve med en reell nedgang drivstoffavgiftene slik at det blir billigere å kjøre stor forurensende bil og at vi skal kutte i skogvern. Her må det tas betydelige grep og det eneste som er sikkert med dette budsjettet er at det ikke vil gå gjennom i Stortinget.

Regjeringen vil redusere bilavgiftene med 1,3 milliarder kroner. Vektavgiften for tyngre kjøretøy foreslås halvert.
I tillegg fjernes årsavgift for campingvogner, pluss at engangsavgift for motorsykler og snøscootere reduseres med 30 prosent.

- De milliardkuttene vi ser i bilavgiftene kommer ikke til å stå seg. De er sikkert hyggelige for Frp´s velgere, men ikke i tråd med klimaforliket. Det må lønne seg mer å velge miljøvennlig, sier han.

- Vi trenger en sterkere miljøprofil med blant annet et grønnere skatteregime som gjør det lønnsomt å gjøre klima- og miljøvennlige valg, sier Krf´s finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

Fattige
Både Venstre og Krf vil gå inn for å endre budsjettet slik at de fattigste ikke blir like hardt rammet. Regjeringen ønsker blant annet å redusere barnetillegget for uføretrygdede. I følge SV vil den gå fra i dag maksimalt 35 000 kroner til 7020 kroner i året.

- Den sosiale profilen i budsjettet må bedres. For eksempel kan kombinasjonen av endringene i uføretrygden, kutt i overgangsstønaden for enslige og manglende satsing på arbeidsmarkedstiltak i verste fall føre til økt fattigdom. Dessuten er forslaget om å fjerne skatteklasse 2 for ektepar en usosial og unødvendig omkamp fra i fjor, sier Krf´s finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

- Vi har 78000 fattige barn i Norge og det blir ikke færre med dette budsjettet. Vi må få en bedre innretting på barnehagesatsingen og bl. a. få gratis kjernetid for de fattigste. Vi bør også gjøre noe med barnetrygda for de som har minst, sier Rotevatn.

Bistand
Krf-leder Knut Arild Hareide har sagt i Dagbladet at én prosent av bruttonasjonalinntekten til bistand er et ufravikelig krav.

- På bistandsbudsjettet følger regjeringen opp KrFs krav om økt satsing på utdanning og humanitær bistand. Det er bra, men bistandsrammen er for lav. Vi må fortsatt oppfylle 1 prosentmålet, sier Syversen.

Dette er Venstre også enige i.

Krf krever også mer penger til skole og ønsker seg flere lærere og mindre klasser i småskolen.

Taktikk
- Kan regjeringen misstenkes for å underoppfylle på de viktige områdene til Krf og Venstre nettopp for å ha et forhandlingsrom nå når dere skal prøve å bli enige?

- Jeg mistenker dem ikke for å ha en slik taktikk, men dersom de har det er den helt feilslått. Vårt utgangspunkt er at vi skal overoppfylle klimaforliket og nå våre klimaforpliktelser. Da må vi ha et helt annet budsjett enn dette, sier Rotevatn.

Han sier at forhandlingsutgangspunktet ikke kan være Frps klimapolitikk men fjorårets budsjett.

- Vi forhandler oss ikke opp til det vi har blitt enige om før. Vi skal videre, sier han.

Kritisk: Sveinung Rotevatn (V) Foto: Eirik Kopperud Edh
Kritisk: Sveinung Rotevatn (V) Foto: Eirik Kopperud Edh Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer