Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir det drømmepåske

Vil du sikre deg sol og varme i påska, bør du komme deg ut så fort som mulig i sør. I nord ser drømmepåska ut til å forsvinne i storm og snø.

VÆRVINNER: Områdene østafjells vil få det fineste været i påska, men kan vente seg lavere temperaturer til helga. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VÆRVINNER: Områdene østafjells vil få det fineste været i påska, men kan vente seg lavere temperaturer til helga. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Ukevis med hjemmekontor får endelig et etterlengtet avbrekk for svært mange, nå som påska er i gang. For de som er sultefôret på frisk luft på grunn av corona-restriksjoner, er det lite som er mer fristende enn lange dager utendørs. Så da er det vel egentlig bare været som kan stikke kjepper i hjulene for ei deilig uke ute.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, kan melde om et todelt Norge hva gjelder påskeværet. Sørlige deler av landet kan glede seg over en god start på påske uka, med både sol og høye temperaturer. Det blir stabilt vær, lite vind og tilnærmet null nedbør.

Skal du nyte de vårlige temperaturene, bør du likevel være raskt ute. Allerede til helga kommer det en smak av vinter.

- ER SOM 17. MAI HER: Myndighetenes anbefalinger om å holde avstand, så ikke ut til å bekymre påskeglade mennesker på Grünerløkka lørdag 4. april. Bildet over er hentet ut fra en sekvens i videoen der det er brukt zoom-funksjon. Video: Delebekk og Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Værvinner i øst

- Østafjells får de fineste påskedagene, og i særlig i starten av uka blir det mye sol og deilig temperatur på opptil 14 grader. Lørdag og søndag kan det imidlertid komme noen spredte byger. Generelt blir det ei fin uke, men temperaturen faller fra midten av uka. I helga kan det bli ned mot null grader, og i alle fall ikke noe særlig over fire varmegrader, sier Borander.

Meteorologen forklarer at det er lavtrykk som kommer som perler på en snor, som sammen med nordlig vind fører til en synkende temperatur mot slutten av uka.

Vind er også et stikkord for store deler av landet de kommende dagene. Særlig i vest og nord.

- Vestlandet vil få ei påske preget av vind og nedbør, men det ser ikke altfor ille ut. Det vil blåse opp i stiv og sterk kuling fra sør-vest på kysten, og bli perioder med regn i starten av uka. Fra og med torsdag skifter vinden til nord-vestlig retning og roer seg, sier Borander.

Kortvarig glede

Temperaturen faller også i vest allerede fra starten av uka. Ifølge meteorologen vil sørlige deler av Vestlandet få under ti grader. Nordlige deler får enda lavere temperaturer.

- Det blir også perioder med oppholdsvær sør for Stad når man nærmer seg helga. Men gleden blir kortvarig. Allerede lørdag og søndag vil man igjen få nedbør, forteller Borander.

Beveger man seg nordover til Trøndelag, vil man få ei påske av det varierende slaget når det kommer til været. Sør-vestlig vind vil prege starten av uka, og særlig onsdag med opp imot liten storm på kysten.

- Men det blir også solglimt. Torsdag dreier imidlertid vinden over til nord-vestlig retning med tilhørende snøbyger, som fortsetter inn i fredagen, sier meteorologen.

KOMISK VÆRMELDING: Da reporter Justin Hinton skulle rapportere om snøen i Madison County, var det ikke været folk snakket om etterpå. Video: WLOS ABC 13 via Facebook Vis mer

Storm og snømåking

Etter ei helle laber uke, kan trønderne likevel glede seg over utsiktene påskeaften og første påskedag. Da kommer sola for fullt og sikrer en strålende avslutning på påska. Det kan man derimot ikke si om Nord-Norge.

- De nordligste delene får omkring null grader, selv om temperaturen ligger litt høyere i starten av uka. Også her blir det kraftig vind på kysten, og onsdag kan det komme opp i liten storm. Lavtrykkene kommer da inn mot Nord-Norge, som også får en del nedbør, forteller Borander.

I tillegg til kraftig vind, blir også påska i likhet med den siste tida preget av store nedbørsmengder i Nord-Norge. Riktignok ser det ut til å bli regn i starten av uka. Etter det, venter nok en runde med snøbyger.

- Selv fikk jeg bare så vidt opp døra på grunn av all snøen i helga, og her ved kontoret er det i dag 169 centimeter snø. Torsdag vil vinden dreie over på nord-vest også her, og da faller temperaturen litt. Dermed er det bare å forberede seg på mer snømåking inn mot helga, særlig langs kysten. Snøbygene ser også ut til å fortsette inn i helga, avslutter Borander.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!