HVIT JUL: Mange kan glede seg til hvit jul i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ Dagbladet
HVIT JUL: Mange kan glede seg til hvit jul i år. Foto: Thomas Rasmus Skaug/ DagbladetVis mer

Juleværet:

Her blir det hvit jul

Flere steder i landet kan glede seg over at det blir hvit jul på julaften.

Hvit jul eller ikke hvit jul? Det er det store spørsmålet for mange. Og for mange blir det hvit jul. Andre må tåle at snøen forsvinner og at nedbør vil komme i form av regn.

Nord-Norge og Trøndelag har kaldt og klart vær i uka før jul, men mot helga før jul ser det ut til at været er i endring.

- For Nord-Norge og Trøndelag ser det ut til at det kommer et lavtrykk inn mot helgen fra Island. Natt til julaften ser det ut til at det blir nedbør i Lofoten og nordover til Vest-Finnmark, utover dagen også sørover i Nordland og Trøndelag. Nedbøren kommer som sludd og snø, men kan bli til regn i ytre strøk utover kvelden, sier Ragnhild Nordhagen, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Får varmere luft og regn

Slik værprognosene er nå, ser det heller ikke ut som om Nord-Norge og Trøndelag kan glede seg stort til snøfall og skiføre resten av romjula.

- Det kommer gradvis varmere luft. Det blir stort sett regn i lavlandet fram til 28. desember. Det ser ut som om det vil utvikle seg flere lavtrykk. Der det ligger snø nå vil det ligge snø fram mot julaften. Hvis prognosene stemmer blir det etter hvert regn i lavlandet. Snøen vil derfor minke i løpet av romjula i lavlandet, men i fjellet vil det fortsatt være snø, sier Nordhagen.

Uka før jul kommer det påfyll av snø på Østlandet og fjellet i Sør-Norge. Stort sett kommer regn i ytre strøk på Sørlandet og vestlandet, men på fredag går nedbøren på Sørlandet over til snø og de kan få hvit jul også her.

Får hvit jul

Det ser ut som om det er Østlandet og Sørlandet som trekker vinnerloddet med hvit jul på selveste julaften og gjennom romjula.

- Det ser ut til å bli hvit jul på Østlandet og Sørlandet, sier Nordhagen.

Store deler av Sør-Norge vil få hvit jul da det uka før jul også vil komme påfyll av snø. Den meste av nedbøren, som kommer på Østlandet, kommer stort sett i form av snø. På julaften blir det også stort sett fint på Østlandet.

- På julaften blir det stort sett fint vær i Sør-Norge, men det kan komme litt sludd helt sør på Sørlandet, sier meteorologen.

Det kan også komme bitte litt regn i ytre strøk på julekvelden på Nord-Vestlandet.

- På Vestlandet blir det nok ikke hvit jul ute ved kysten, men du skal ikke langt inn i landet eller høyt til fjells før du kan feire en hvit jul, sier Nordhagen.

Slik det ser ut nå så vil Vestlandet bli preget av lavtrykksaktivitet i romjula, mens Østafjells ligger i le og vil få oppholdsvær.