Været

Her blir det kaldt

Store deler av landet må vente en stund på sommerværet. En landsdel kan derimot vente seg sol.

REGNVÆR: Til uka ventes det regnbyger og torden i deler av landet. Foto: Brian A Jackson / Shutterstock / NTB
REGNVÆR: Til uka ventes det regnbyger og torden i deler av landet. Foto: Brian A Jackson / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det blir ikke sånn kjempe-juni-stemning».

Det sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane til Dagbladet.

- Det starter som en ganske grå uke for Vestlandet og Trøndelag, sier statsmeteorologen, og forklarer at de to landsdelene kan forvente 10-12 varmegrader.

Ifølge Solsvik Vågane er dette kaldere enn hva som er vanlig på denne tiden av året.

- Normalt ligger temperaturen på Vestlandet og i Trøndelag et sted mellom 12 og 14 varmegrader denne juni-uka, forklarer hun.

Paraply og solbriller

Både Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag kan vente regnvær i starten av uka. Onsdag og torsdag kan temperaturen stige litt, kanskje opp i 15-18 grader enkelte plasser, forklarer statsmeteorologen.

- Det blir oppholdsvær innimellom på tirsdag, og det blir i alle fall litt bedre temperaturer onsdag og torsdag. Det blir noe spredt nedbør, og det kan være lengre perioder med oppholdsvær disse dagene, sier hun.

«Ta med både paraply og solbriller», sier Solsvik Vågane til dem som tenker å nyte været onsdag eller torsdag.

- Det blir vått igjen til helga, sier hun og forklarer at det fra fredag blir regn og synkende temperaturer.

- Ikke noe å heise flagget for

Vakthavende statsmeteorolog Petter Ekrem forteller til Dagbladet at «ingen i Nord-Norge får sånn veldig fint vært til uka».

- Det er lavtrykksaktivitet ute i havet, som sjeldent gir godt vær. Det er ikke noe å heise flagget for noen plass, sier Ekrem.

Han forklarer at det blir en del nedbør til uka, men mest i Helgeland og ellers i Nordland.

- Det letter en del torsdag og fredag, og i helga kan det bli ganske greie dager i troms og finmark. Svak fralandsvind gir gjerne finere vær, sier han.

PASSKAOS: Har du ikke rukket å skaffe deg nytt pass før sommerferien? Frykt ikke, disse stedene kan du besøke uten pass. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Kaldere

Men temperaturen ser ut til å synke en del mot slutten av uka, spesielt for Troms og Finnmark.

- Det blir ned mot 6 grader i Alta utover uka, og i Tromsø blir det rundt 5 grader på det kaldeste onsdag og torsdag, sier statsmeteorologen.

Den siste tida har Nordland badet i sol, og 1. juni ble det for tredje gang i år målt 20 grader på værvarslinga i Tromsø. Det har bare skjedd fire ganger siden man startet målingene i 1937, ifølge Meteorologisk institutt.

- Det er sikkert mange som lengter etter sommertemperaturen som har vært i nord den siste tiden, men det ser ikke ut til å bli noen sommerdager med et første, sier han.

Tordenvær

Søndag ettermiddag skriver Meteorologene på Twitter at det også ventes torden i deler av landet - høyest sannsynlighet på Østlandet, i Trøndelag og på Helgeland.

- Regnbygene vil prege været utover ettermiddagen og kvelden Figuren viser observert regn i gult og rødt, sammenlignet med ferskeste prognose i blått, skriver de på Twitter.

Venter sommertemperaturer

Østafjells blir det derimot en ganske fin juni-uke.

- Det blir ganske tørt vær de første dagene Østafjells, som gir oss en god del sol. Det blir ikke «sol og skyfri himmel» alle dager, men det ser ut til at det blir en ganske solrik periode med temperaturer som ligger rundt tjue grader og oppover, sier vakthavende statsmeteorolog Per Egil Haga til Dagbladet.

Det er altså ventet det meteorologene kaller «normale sommertemperaturer» til uka sør og øst i landet.

- Når vi får dette tørre været den første delen av uka må vi vurdere om det kan være behov for å sende ut farevarsel for skogbrann, forklarer Haga.

Trenger regn

Til helgen er det derimot ventet noe regn i området, og ifølge statsmeteorologen kan det også komme noe regn i løpet av uka.

- Vi trenger alle dråpene vi får. Vi har hatt en veldig tørr vår i Sør-Norge, og da spesielt Østafjells. Det må komme godt med regn før vanntilførsel og grunnvannstanden er der den skal være, forklarer han.

Vi trenger altså litt juni-regn i tiden framover, og som den franske nasjonaldikteren Victor Hugo så fint sa:

«I juni har et regnskyll lite å si. En time etter uværet kan en knapt merke at den vakre, lyse dagen har gått. Jorda blir om sommeren likeså fort tørr som et barnekinn.»

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer