Her blir det køer, men slik kommer du deg raskest til fjells

Se Vegtrafikksentralenes forslag til omkjøringer og hva du bør huske på for å kjøre sikkert!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Når familie og venner skal til påskefjellet er det mange ting å huske på. Dagbladet gir deg huskelistene du trenger for en trygg reise og oversikten over hvor Vegtrafikksentralene forventer køer ut fra Oslo, Bergen og Trondheim.

Grafikk: Nyhetsgrafikk
Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

Særlig rundt Oslo er det ventet problemer på flere hovedveier (se grafikk). I Bergen og Trondheim er det mindre problemer, men dersom været blir godt regner Vegtrafikksentralene med køer ved ferjene og et par av strekningene mot populære feriedestinasjoner.

- E6 til Oppdal fra Trondheim og E14 fra Stjørdal til Åre i Sverige kan bli tungt trafikkert i påsken, det samme gjelder ferjesambandet fra Flakk til Rørvik. Det finnes ingen omkjøringer, men reis en dag før eller senere enn rushen, sier Per Morten Trymer, Vaktoperatør i Vegtrafikksentralen region midt, til Dagbladet.

På Vestlandet er ferjene hovedutfordringen. Ut av Bergen blir det fort kø på fergene nordover og tett trafikk på E16 ut fra Bergen mot Kvamskogen og Voss, opplyser Vegtrafikksentralen.

Fra Oslo forventer Vegtrafikksentralen at det blir køer på en rekke strekninger. For å sikre seg mot kø må man legge avgårde før de store utfartsdagene i helga, eller vente til neste uke.

MANGE MULIGHETER: Dersom du vil sjekke føret og vegmeldinger kan du både ringe og surfe på nettet fra mobilen. Foto:  TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet
MANGE MULIGHETER: Dersom du vil sjekke føret og vegmeldinger kan du både ringe og surfe på nettet fra mobilen. Foto: TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet Vis mer

Fra 2004 til 2012 ble over 1600 personer skadd i påsketrafikken viser tall Dagbladet har hentet inn fra Vegdirektoratet. Over 46 personer mistet livet i samme periode. Her er noen av tingene du kan gjøre for å unngå ulykker eller minimere skadene dersom uhellet er ute:

Pakk bilen rett Å pakke bilene riktig kan være avgjørende dersom det oppstår en farlig situasjon. Det gjør også at bilen ligger bedre på veien, slik at uhell og ulykker lettere unngås. En handlepose i baksetet fly framover med en kraft på 200 kilo dersom det oppstår en kollisjon i 50 kilometer i timen, ifølge Vegvesenet. Øker bilen til en fart på 90 kilometer i timen, øker kraften til 350 kilo. En koffert på 20 kilo har en kraft på et tonn ved en bråstopp i 90.

Bruk bagasjerommet og ikke legg ned baksetet for å få plass til lange gjenstander. De tyngste gjenstandene legges i bunnen og inn mot bakseteryggen. Legg skia i skiboksen. Må du ha noe i baksetet, må du sikre det med bilbeltet. Fyller du opp bagasjerommet i en stasjonsvogn er det smart å bruke et sikkerhetsnett i tillegg, er oppfordringen fra Statens vegvesen.

Søvnige sjåfører er farligst Statens vegvesen advarer også mot søvnige sjåfører.  De opplyser at søvnulykker koster omtrent ett menneskeliv per uke i Norge Og menn havner oftere i søvnfella enn kvinner: 80 prosent av alle som sier de har sovnet bak rattet er menn. Det er de mest alvorlige ulykkene, møteulykker og utforkjøringer, som utløses av søvnige førere.