Her blir det opp mot 30 grader

Det blir tåkete langs Norskehavskysten, og opp mot 30 grader på Østlandet inn mot helgen. Men statsmeteorologen lover bedring i neste uke.

VARMERE: Meteorologen lover at badetemperaturene kommer. Her fra Tjuvholmen i Oslo denne uka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VARMERE: Meteorologen lover at badetemperaturene kommer. Her fra Tjuvholmen i Oslo denne uka. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

I dag er den siste finværsdagen på en stund. Varmest i landet er Buskerud og Telemark, hvor temperaturen kan krype opp mot 30 grader.

Statsmeteorolog Magni Svanevik forteller at temperaturen holder seg inn mot helgen - men ettermiddagsbyger på Østlandet og tåke i vest kan være et skår i gleden. Søndag til tirsdag blir det gråere og kaldere i hele landet. Så blir det bedre.

- Det ligger et høytrykk i Norskehavet som sørger for fint vær til store deler av landet fram mot helgen. Samtidig blir det tåke og lave skyer langs kysten, fra Rogaland og nordover, sier Svanevik.

Slik blir været der du bor:


Østlandet og Sørlandet:

Varmest i landet blir det i indre strøk på Østlandet og østafjells, hvor det blir tett opp mot 30 grader i dag. Sør- og Østlandet har rundt 25 grader inn mot helgen - men søndag blir ustabil.

- Det blir ikke grillhelg, men man kan være ute i T-skjorte. Lørdag får vi ettermiddagsbyger, og hele søndag kan det bli regn, med rundt 20 grader, sier Svanevik.

Vestlige deler av Sørlandet kan få regn allerede lørdag. Det er ustabilt i starten av neste uke.

- I indre strøk og Østafjells kan det også bli torden i lokale bygene gjennom helgen, etter fint vær på formiddagen.

SE TV: Denne uka ble det påvist et tilfelle av den kjøttetende bakterien vibrio i Middagsbukta i Asker. Om du skal bade i Oslofjorden, kan det være lurt å ta disse forholdsreglene. Reporter: Malene Storrusten. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Vestlandet:

- Skynd deg opp på fjellet

Fredag passerer termometeret 20 grader, men det blir litt kjøligere til helgen. Vestlandet får en del tåke i morgentimene - og meteorologen anbefaler å få det med seg ovenfra.

- Hvis man kan, må man skynde seg opp på en fjelltopp over tåkelaget om morgenen! Det er veldig fint, forteller Svanevik.

I Bergen lettet tåka like før titida i dag, så man trenger ikke stå opp grytidlig.

Meteorologen lover at det blir bedre i innlandet, selv med fare for torden i bygene. I overskuelig framtid er det lite nedbør i sikte sør for Stad.

- Jeg kan nesten garantere at det er opplett på Vestlandet - men ikke forvent sol hver dag. Søndag kan bli gråere, men nedbøren forsvinner i midten av neste uke.

Midt-Norge:

- Ingen grilling før tirsdag

Ifølge Svanevik blir det tåkeskyer på kysten gjennom helgen, og utsikt for ettermiddagsbyger i indre strøk i Trøndelag. Utover lørdag får fylket litt kjøligere luft, og søndag og mandag blir det tristest: 12 grader og regnbyger.

- Det er ingen utsikter for å grille i parken i helga. Etter mandag kommer temperaturen seg, og jeg vil tro at man kan sole seg i over tjue grader tidligst onsdag, sier Svanevik.

PROTESTERER: Mange reagerte på Dagsavisen-saken om Christa som ble kastet vekk av vektere da hun tidligere i måneden badet toppløs på Sørenga i Oslo. Søndag valgte flere å møte opp på samme sted, for å bade toppløse i protest. Vis mer

Nord-Norge:

- Grått til tirsdag

- Det blir relativt varmt i Nord-Norge i starten av helga. Så daler temperaturen aller lengst nord. Lørdag kan det bli under 10 grader og grått i Finnmark, og søndag kommer det spredte regnbyger. Fra onsdag stiger det til rundt 15 grader i Finnmark, hvor det blir vesentlig kaldere enn i Nordland, sier Svanevik.

Det blir tåke ved kysten, men innlandet har ganske fint vær. I Nord-Norge blir det kaldest lengst nord og øst, mens det blir varmere sør og vest.

- I Tromsø blir det rundt 10 grader søndag-tirsdag, før det stiger igjen. Det blir ikke så ufyselig at vi får snø i høyfjellet igjen; det var spesielt kaldt i forrige uke, sier meteorologen.

Svalbard:

Kjølig helg

Som på Norskehavskysten blir det tåke inn mot helgen, ifølge Svanevik. Så blir det kjøligere lørdag, under 6 grader.

- På Spitsbergen kommer det litt regn og bris fra vest gjennom helga. I Longyearbyen er det ikke noe særlig med nedbør, men det er ganske grått, med lavt skydekke og skiftende vær, sier Svanevik.

Neste uke blir ikke like strålende som den forrige.

- Longyearbyen var veldig varm forrige helg. 6. juli var det 16,1 grader, og vi lurte på om de skulle få ny varmerekord - men rekorden på 21,3 grader ble ikke slått, sier meteorologen.

FASHION NOVA: Et Facebook-innlegg skaper storm etter at flere spør seg om dette i det hele tatt er fysisk mulig. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Badetemperaturen kommer

Meteorologen forteller at det er kaldt hav og varme luftmasser som er årsaken til tåka store deler av landet ser i helga.

- Det er ikke helt vanlig i juli, men så venter vi også fremdeles på badetemperaturene. Det vil nok bli høyere temperatur i vannet utover sommeren, men i fjordarmer kan det allerede nå bli varmt med soloppvarming, sier Svanevik.