Været på 17. mai

Her blir det perfekt bunadsvær

Få dager i året er folk mer opptatt av været enn på 17. mai. Blir det for varmt eller for vått for bunad? To landsdeler ser ut til å få det optimale været i år.

LUNKENT: Midt- og Nord-Norge kan se fram til en 17. mai med oppholdsvær og 10-15 grader. Perfekt for bunaden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
LUNKENT: Midt- og Nord-Norge kan se fram til en 17. mai med oppholdsvær og 10-15 grader. Perfekt for bunaden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Langhelga med årets mest ovale weekend er i full gang, og allerede onsdag ettermiddag var det lange køer flere steder i forbindelse med utfarten. Mange skal benytte fridagene på hytta, og været er som alltid en avgjørende faktor for trivselen - særlig i ei helg som rundes av med nasjonaldag på mandag.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Anne Solveig Andersen, varsler skiftende vær flere steder i landet de kommende dagene.

Enkelte oppturer blir det likevel, både i form av høye temperaturer og perioder med sol.

Fuktig og grått

- Østlandet ser ut til å få ei helg med lavtrykk og bygeaktivitet. I øst er det torsdag som blir den varmeste dagen. Da vil det bli temperaturer over 20 grader, før det går sakte nedover utover helga. Sammen med Sørlandet, er det nok her vi får mest action. Det blir ustabilt vær med god temperatur, men skiftende bygevær, sier Andersen.

Med bygene kommer det også torden flere steder også fredag. Hyttefolket som har tatt turen til fjells, kan også glede seg over ei lovende helg. Det blir mildt, men likevel ustabil luft.

17. MAI: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, om 17.mai-feiringen under pressekonferansen onsdag 5. mai. Vis mer

- Det er usikkert hvor bygene treffer og hvordan været blir i fjellet, så det kan være lurt å forberede seg på at været kan skifte raskt, sier meteorologen.

Nasjonaldagen føles nok for mange tilnærmet avlyst de fleste steder på Østlandet på grunn av smittevern og restriksjoner. Heller ikke været byr på særlig trøst.

- Østlandet må regne med å ha med seg en paraply, for det er nok bare å forberede seg på bygevær i øst og sør denne dagen også, sier Andersen.

Best bunadsvær

Vestlandet kan se fram til sin varmeste dag i langhelga på fredag. Rolige vindforhold gir lovende utsikter. Men også her vil tordenbygene kunne gi skår i gleden.

- Det er utrygt for torden fredag, men også bygevær lørdag og søndag, særlig sør for Stad. Det blir en ustabil værtype, til tross for rolige vindforhold. Vi ser nok 15-20 grader i makstemperatur også her, sier Andersen, og legger til at 17. mai blir en grå affære med fare for noe nedbør i vest.

TILTAK: Helseminister Bent Høie (H) oppklarer hvilke tiltak som gjelder på nasjonaldagen. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Også i Midt-Norge vil helga bære preg av bygevær, men i mindre omfang enn hos vestlendingene. Søndag blir imidlertid ganske fuktig før det letner på 17. mai.

- Det er nok Midt-Norge som får den fineste langhelga, og de har hatt verre 17. mai-feiringer enn dette i Trøndelag. Det blir oppholds og omkring 15 grader på dagen, så det er vel ganske perfekt bunadsvær, sier meteorologen.

Iskremen må likevel konsumeres raskt. Kvelden vil bære preg av nytt bygevær også i Midt-Norge.

Svært lovende i nord

Lengst nord i landet er det fremdeles et snev av vinter ved inngangen til langhelga. Statsmeteorolog Stine Sagen forteller om en god blanding av snø, sludd og regn om hverandre lengst nord på torsdag. Det er likevel bedring i sikte.

- Fredagen blir fin, selv om det er utrygt for nedbør i deler av Nordland på kvelden. Lørdag blir det litt skyet og nedbør i deler av Finnmark, ellers oppholdsvær, sier Sagen.

Noe grått vil det også bli i starten av søndag, og Finnmark kan vente seg nedbør. For Troms blir det en fin inngang til 17. mai, med sol og stigende temperatur.

- DER ER HAN JO!: Kongefamilien overrasket alle da de likevel ankom Slottsbalkongen for å synge nasjonalsangen på 17. mai. Video: NRK pool og Røssland og Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- Det blir likevel kortvarig glede, for det kommer regn til kvelds. Men den spennende dagen vi alle venter på, nemlig 17. mai, kan vi konstatere at ikke ser så verst ut foreløpig, sier meteorologen.

For etter litt nedbør på formiddagen langs kysten og øst i Finnmark, letter været utover formiddagen i nord. Dermed ser det ut til å bli fint i hele landsdelen på nasjonaldagen.

- Vi ser trolig temperaturer på omkring ti grader i Troms og Finnmark, mens Nordland får opp i 15 grader enkelte steder. Det blir lett skydekke flere steder, og eneste tegn til nedbør så langt er på kvelden sør i Nordland. Så de som skal spise middag ute, får ta det litt tidlig, sier Sagen og ønsker en riktig god 17. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer