Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir det skikkelig ruskevær

Nå kommer høsten med mye nedbør og kjøligere temperaturer, slår meteorologen fast.

REGN: Fra lørdag kveld til søndag kveld er det ventet opp mot 100 millimeter på 24 timer lokalt i Hordaland og Sogn og Fjordane. Dette bildet er for øvrig tatt under kraftig regnvær i Oslo forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REGN: Fra lørdag kveld til søndag kveld er det ventet opp mot 100 millimeter på 24 timer lokalt i Hordaland og Sogn og Fjordane. Dette bildet er for øvrig tatt under kraftig regnvær i Oslo forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Været i helga og utover neste uke er preget av jevnt med regn, sterk vind langs kysten og farevarsler, forteller meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt.

Perioder med sol

Helga starter med litt ekstra vind på kysten av Østlandet fredag. Men ellers vil det være oppholdsvær og lange perioder med sol.

- Det kan hende at det blir noe spredt regn helt nord på Østlandet og enkelte regnbyger helt vest i Agder. Ellers blir det en fin dag, sier Borander.

Samme værsituasjon fortsetter lørdag, fram til det seint på kvelden kommer et kraftigere lavtrykk inn mot Vestlandet.

- Da kan det nok også komme litt nedbør Østafjells på søndag, men jeg tror ikke det skal komme så veldig mye regn. Det blir nok litt spredt regn på søndag. Ut mot neste uke vil regnbygene fortsatt ligge bak fjellene, og dermed blir det lite nedbør og heller oppholdsvær og periodevis sol for Østafjells.

Temperaturen kan komme opp mot 16-18 grader lengst sør. Ut i neste uke vil gradene synke litt, og det vil nærme seg ti grader utover uka.

Meteorologen kårer Østlandet som værvinner, spesielt Oslo, Akershus og omegn.

- Østafjells får nok heller noen fine høstdager med sol. Det blir nok bedre turvær på Østlandet enn i resten av landet, sier Borander.

Farevarsel

Vestlandet er veldig utsatt for både vind og regn de kommende dagene.

- Fredag vil det nok blåse en liten til stiv kuling på utsatte steder, i tillegg til regnbyger og skyer, sier Borander.

I fjellet utover dagen er det ventet at snøgrensa synker, og det kan bli nedbør som snø på 1000-1200 meters høyde. Derfor har Meteorologisk institutt sendt ut farevarsel som gjelder fra torsdag kveld. Pass på å kjøre og bruke dekk etter forholdene, oppfordrer meteorologen.

OVERSVØMMELSE: I juni ble deler av Toten rammet av kraftig nedbør. Politiet sa til Dagbladet at det anslagsvis var snakk om skader for flere millioner kroner som følge av regnet. Video: Espen Madsen Vis mer

- Inn mot helga fortsetter mye av det samme været. Det kan blåse en del ute på kysten. Regnet vil også fortsette, og det kan ventes snø i fjellet også lørdag.

Lørdag kveld kommer dette nye, kraftigere lavtrykket. Da har instituttet også sendt ut gult farevarsel for Sogn og Fjordane og Hordaland. Fra lørdag kveld til søndag kveld er det ventet mye regn lokalt.

- Det kan komme 50-100 millimeter på 24 timer i disse områdene. Det er også ventet kraftige vindkast på 20-30 meter per sekund på Vestlandet sør for Stad søndag, sier Borander.

På Vestlandet vil temperaturen ligge på 10-12 grader, kanskje litt varmere lengst sør, gjennom helga. Det ser ikke ut til at det vil bli store endringer ut i neste uke, verken i værsituasjon eller grader.

- Vi får fortsatt vestlig vindretning, da det kommer lavtrykk inn på rekke og rad. Uka blir nok generelt våt, sier hun.

Våt uke

Trøndelag er også utsatt for lavtrykkene fra vest. Det kan bli en del vind langs kysten, stiv til sterk kuling fra vest, skyet og regnvær.

- Sånn ser det også ut til å bli på lørdag. Søndag fortsetter lavtrykket med vind og regn, og Trøndelag er også delvis utsatt for dette utover uka som kommer, sier Borander.

Neste uke blir altså en våt uke for Trøndelag, konkluderer hun.

I Trøndelag vil det også bli 10-12 grader, men det kan bli litt kjøligere i slutten av neste uke.

Det vil bli ganske jevnt med nedbør på både Vestlandet og i Trøndelag. Det kan komme 20-30 millimeter på 24 timer, kanskje opp mot 50 millimeter noen steder, både fredag og lørdag.

UVÆR HERJET: Like over midnatt natt til søndag skylte et kraftig uvær innover de sentrale østlandsområdene. Video: Dagbladet/ Tipser Vis mer

Mulig med minusgrader

Når det kommer til Nord-Norge, så blir det litt regn fredag, i tillegg til litt vind langs kysten.

- Denne kalde lufta som er i sør vil fortsette videre nordover. Det vil bli litt nedbør, og det er sendt ut farevarsel for nedbør som kommer som snø fredag og lørdag, sier Borander.

Fredag ligger snøgrensa på 800-1000 meter, men lørdag synker den til 500-800 meter, og da nærmer det seg fjelloverganger i Troms.

- Dersom man skal over fjelloverganger i Nord-Norge er det greit å holde seg oppdatert på været.

Også Finnmark vil få regn og mye vind langs kysten, men det ser ut som Finnmark slipper unna det meste av nedbøren lørdag.

- Søndag og i starten av neste uke vil spesielt Nordland få en del av nedbøren som kommer i forbindelse med dette kraftige lavtrykket. Så blir det spredte byger over hele landsdelen utover uka, sier hun.

Her vil det nærme seg 10 grader, kanskje litt under i helga. I starten av neste uke vil temperaturen synke til under ti grader.

- Det kan hende, slik som prognosen ser ut nå, at vi kan se noen minusgrader i indre strøk også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media