VINTER: Kong Vinter lar vente på seg i lavlandet, men har meldt sin ankomst i landets nordligste områder. Foto: NTB Scanpix
VINTER: Kong Vinter lar vente på seg i lavlandet, men har meldt sin ankomst i landets nordligste områder. Foto: NTB ScanpixVis mer

Været

Her blir det snø denne uka

Meteorologene spår en «White Thursday», men deretter ser det mørkt ut.

- Det ser ut til å bli fint vær, men Østlandet kan bli mer overskyet igjen i løpet av denne uka, sier Gunnar Livik, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Ifølge Livik vil høytrykket trekke seg østover utover onsdag. Dette gir rom for lavtrykksaktivitet på Sør- og Østlandet.

For den som lengter etter snø på Østlandet er det en mulighet for at det kommer snø på torsdag.

Ifølge Meteorologene på Twitter kan det bli en «spennende uke»:

«Spennende uke når det gjelder været #østafjells. Ser ut som vi kan få en "White Thursday" -men så får vi atter en "Black friday" etterpå, i hvert fall i lavlandet».

Lavtrykksaktiviteten kan føre til nedbør natt til torsdag på Østlandet og i Sør-Norge. I tillegg kan det også komme snø i indre strøk i Sogn og Fjordane og i Hordaland.

Plussgrader

- I Oslo og sørover mot Vestfold kan det komme litt snø torsdag, sier Livik.

Men, ifølge meteorologen, ser det foreløpig ut til at gleden blir kortvarig.

- Temperaturene vil gå bratt oppover. De ligger godt på minussida mandag, tirsdag og onsdag. På formiddagen torsdag kan de stige til mellom 4-6 plussgrader. Det vil også komme store nedbørsmengder for Sørlandet sin del, sier han.

Endring i temperaturer gjelder ikke bare i Oslo-området og sørover. Temperaturene vil også stige for resten av landet torsdag og fredag. Værskiftet fører også til en risiko for glatt føre.

- I Nord-Norge er folk obs på at det er snø og sludd. Der det har vært kaldt kan det bli glatt når det så kommer regn, sier Livik.

Vinter i nord

- Nord-Norge er det fin vinter akkurat nå. Det er snøbyger flere steder. Noen steder er det flere titalls centimeter med snø, sier Livik,

Ifølge Livik er det først og fremst Nord-Norge og Midt-Norge som får snø.

- Det kommer en nordlig luftstrøm med bygevær ned til Møre og Romsdal. Her vil det komme mye snø som vil vare ut på dagen i morgen, sier han.

I Møre og Romsdal og i Trøndelag vil snømengdene minke utover dagen i morgen, mens det er ventet økt nedbør i form av snø i Troms og Finnmark fra i morgen kveld.

Ifølge Livik er det også ventet snø i begynnelsen av uka i områdene nord for Mjøsa.

- Lufta er kjøligere i Mjøstraktene og oppover, sier han.

Skiføre for en del av landet

Nord-Norge er landsdelen som får det beste skiføret denne uka.

- Det siste døgnet har det kommet natursnø med snøbygene. I Troms og Finnmark trenger man ikke reise kjempelangt for å komme seg ut i løypene, sier Livik.

I Sør-Norge, hvor det har vært mildt vær, er det ikke noe snø og lite skiføre. Ifølge Livik må man høyt til fjells for å finne snø.

Ifølge meteorologen må den som gleder seg til å komme ut i skiløypene på Østlandet også smøre seg med tålmodighet.

- Det vil ta tid før det blir jevnt skiføre, sier han.

Også i Oppland, nord for Mjøsa, må man til fjells hvis man er på jakt etter snø.

- På Sjusjøen, hvor det har vært skirenn, er det nok kunstig snø. Det er vanskelig å si noe om skiføret ellers, sier Livik.

Mildværet som er ventet gir heller ikke gode prognoser for skiføret.

- Der det er snø i lavlandet vil snøen krype sammen og smelte, sier meteorologen.

SOMMER?: Ikke alle er like fornøyde med snøen som dalte ned i Tromsø i dag, 29. mai. Video: Tor Martin Berg Johansen / Kristina Yri /Instagram @ibico / Linnea Nordström / Rita Meyer / Brynmor Evans / Inga Medbø / Instagram @anniichot Vis mer