Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her blir det snø!

Sjekk om du bør legge om til vinterdekk.

 VÆRET ELLER IKKE VÆRET:  Skal du på Sognefjell bør du vurdere å legge om til piggdekk. Foto: Kai Jensen / NTB scanpix
VÆRET ELLER IKKE VÆRET: Skal du på Sognefjell bør du vurdere å legge om til piggdekk. Foto: Kai Jensen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet meldte tidligere denne uka kan det i helga være fare for snø over 1000 meter.

Nordmenn på biltur kan derfor gjøre lurt i å legge om til vinterdekk før avreise.

Det er kanskje ikke allmennkunnskap å vite hvilke områder som ligger over disse høydemeterne. Derfor har Geodata laget grafiske modeller av det ganske land, som viser hvilke fjellområder som kan bli utsatt for snøvær.

Sjekk her om du bør legge om!

Sjekk om du blir berørt - Kartet er en terrengmodell over Norge. De gule feltene viser høydeverdier på over 1000 moh. De røde og grønne strekene er veier som ligger over 1000 meter, forklarer Tore Jensen, teknisk rådgiver i Geodata.

Dermed kan turklare nordmenn, med et kjapt kartsøk, være bedre før var enn etter snar.

- På fredag blir det kaldere i fjellet og nedbøren kommer som snø. Skal du kjøre over fjellet, må du vurdere vinterdekk. Det er usikkert hvor mange av veiene som blir dekket av snø, for det kan komme som sludd eller regn også, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Mangler på GPS og navigeringssystemer Ideelt sett burde slik informasjon kommet direkte opp på gps'er og navigeringsverktøy. Inntil denne teknologien kommer på markedet, må norske fjellturister greie seg med Geodatas modeller.

- De færreste har et klart bilde av hvilke områder og veier som ligger 1.000 meter over havet. Dermed kan de som skal på tur med bil i helgen/høstferien se om deres kjørerute kan være utsatt for snø - og nødvendigheten av å skifte til vinterdekk, skriver rådgiver i Släger, Marianne Solheim Birkeland, på vegne av Geodata.

Geodata har også laget en 3D-modell. Denne kan ses her.

 SE OPP FOR GRØNNE STREKER:  Gult er kult, men bare hvis du har vinterdekk. Modell: Tore Jensen, Geodata
SE OPP FOR GRØNNE STREKER: Gult er kult, men bare hvis du har vinterdekk. Modell: Tore Jensen, Geodata Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!